Lillehammer kommune har regnet feil lønn til 800 av sine ansatte siden sommeren 2019.

Kommunen regnet feil: Måtte etterbetale 28,8 millioner i lønn

Lillehammer kommune har siden sommeren 2019 regnet feil lønn til 800 av sine ansatte, blant annet pedagogiske ledere og barnehagelærere.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka ble formannskapet presentert for den endelige regning: 28,8 millioner kroner.

Det skriver avisen Gudbrandsdølen Dagningen (krever abonnement).

De som i over tre år har fått mindre i lønn enn de skulle hatt, er blant andre barnehagelærere, pedagogiske ledere, sykepleiere, vernepleiere, ergoterapeuter, barnevernspedagoger og sosionomer, samt andre i stillinger som krever treårig utdanning fra høgskole eller universitet.

– Virkelig ikke bra, kommenterte Anders Brabrand (Ap).

25 000 i snitt

De 800 medarbeiderne har fått etterbetalt rundt 25 000 kroner i snitt, mens enkelte har fått fra 70 000 til 100 000 kroner. Pengene ble utbetalt i fjor høst, og ble belastet kommunebudsjettet for 2022.

Overfor de folkevalgte beklaget økonomisjef Ole Rolstad og HR-sjef Sidsel Brath at regnefeilen i forbindelse med tariffoppgjøret og de sentrale lønnsforhandlingene våren 2019 ikke ble oppdaget før i august 2022.

– Vi sjekket ikke godt nok at ansiennitetstillegg ved opprykk ble fulgt ordentlig opp. Regnefeilen ble oppdaget gjennom noen enkeltsaker vi ble klar over. Det viste seg at de avdekket et mønster som angikk langt flere. Men nå er alt justert.

Kommunedirektør Tord Buer Olsen sier i samme sak at det er mye penger for kommunen. Det endelige regnestykket og eventuelle øvrige konsekvenser er heller ikke klart.

– Denne saken kan bli tema også i neste formannskapsmøte, oppsummerte ordfører Ingunn Trosholmen (Ap), og understreker at dette er en alvorlig sak.

Påvirker også de private

Varaordfører Terje Rønning spurte om regnefeilen og etterbetalingen også får følger for ansatte i private barnehager. Men det regnestykket er fremdeles ikke ferdig, ifølge artikkelen i GD.

Bjørn-Kato Winther leder samfunnsøkonomisk avdeling i PBL. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Leder for samfunnsøkonomisk avdeling i PBL (Private barnehagers landsforbund), Bjørn Kato Winther, minner om at tilskuddssatsene til private barnehager i henhold til regelverket skal bygge på de kommunale barnehagenes regnskap to år før tilskuddsåret.

– Slik det ligger an nå, vil derfor kommunens oppretting i 2022 påvirke tilskuddene til de private barnehagene i 2024. Dette fordi lønnskostnadene i kommunale barnehager i 2022 blir høyere enn hva lønnskostnadene ville vært hvis kommunen ikke hadde foretatt for lave utbetalinger i 2019, 2020 og 2021. Unormalt høye lønnskostnader i 2022 fører til høye driftskostnader i 2022 og i neste ledd, høyere driftstilskudd til private barnehager i 2024, sier han, og fortsetter:

– For eventuelt å påskynde feilopprettingen overfor de private barnehagene, slik at de slipper å vente over ett år, kunne en også se for seg at kommunen foretar korrigerte satsberegninger og korrigerte vedtak om tilskudd for henholdsvis 2021, 2022 og 2023. Og da med bakgrunn i feilene som gjaldt feile lønnsutbetalinger i henholdsvis 2019, 2020 og 2021. Da vil man i større grad sikre de private barnehagene riktig tilskudd til riktig år. Og ikke minst, de private barnehagene vil få riktige tilskudd utbetalt på et tidligere tidspunkt.




Powered by Labrador CMS