DEBATT

Det spiller ingen rolle hvordan du kler deg, eller hvem du ønsker å være. Det handler om hvem vi er, hva vi sier og hvordan vi er mot hverandre.
Det spiller ingen rolle hvordan du kler deg, eller hvem du ønsker å være. Det handler om hvem vi er, hva vi sier og hvordan vi er mot hverandre.

– Gutter i rosa og jenter som superhelter. Det er jo samma det!

– Kan ikke barna få bestemme selv? skriver barnehagelærer Anette Svendsen.

Publisert Sist oppdatert

Gutter i kjoler og jenter som leker med biler. Gjør det noe? Hvorfor i all verden skal de ikke kunne gjøre det?  Det handler om mye mer enn bare prinsesser og superhelter.

Leste selvsagt denne artikkelen om karneval og at det ble avlyst. Men det handler jo ikke bare om kostymene i seg selv.

Dette kjøpepresset er jeg helt enig i. Lag gjerne kostymer selv. Superheltmasker og kongelig kroner. Og for all del, snakk med barna om det. Og foreldrene. Vi må lære dem at alle barn kan få være som de vil. Hvorfor ikke ha en superheltdag, eller en kongelig dag? Dette gjorde vi i vår barnehage. DET var superstas! Da laget vi mye av kostymene selv, og de hadde med noe hjemmefra.

Kan ikke barna få være som de vil? Det er vel akkurat det samme det, bare de føler seg sett! Vår jobb er å snakke med barna og de foresatte. Om at det er lov å ikke være som «alle» andre, eller som det kommersielle rundt oss vil at vi skal være. Det er ikke noe som heter guttefarger og jentefarger. Det er ikke noe som sier at jenter skal leke med dukker og gutter skal leke med biler. Barn leker og utforsker. De utforsker og leker med alt mulig. Noen mer enn andre. Noen gutter er nesten bare opptatt av biler og noen jenter er nesten bare opptatt av prinsesser og dukker. Ja! Samma det. Men la dem få lov til å bestemme det selv. Og utforske, så finner de ut av det selv. De lærer seg nye ting. De er nysgjerrige. Og takk og lov for det!

Og slutt å være så redd for om sønnen din vil leke med dukker, eller om han liker å kle seg i kjole. Om kjøkkenkroken er en populær arena for han å leke på. Hva gjør vel det? Er du redd for at han skal bli homo? At han ikke skal like fotball eller hockey? Vet ikke hvor mange gutter/pappaer jeg har snakket med som har panikk for dette. Bare tull! Og om så at sønnen verken liker fotball eller biler, om han ender opp med å like gutter, så vil vi vel bare at barna våre skal ha det bra? Tro på seg selv, ha venner og ikke minst at de har foreldre og voksne rundt seg som støtter dem uansett!

Og mens vi er inne på det, ordet guttejente. Kjærevene! Bare fordi det er jenter som ikke liker kjoler eller elsker prinsesser, eller klarer å fikse sykkelen sin selv, eller liker å være med på verkstedet.

Jeg har ofte blitt betegnet som en guttejente. Jeg har aldri vært spesielt opptatt av dukker, selv om jeg lekte med det også. Bilbane også. Og jeg klarer nå å skifte olje på bilen min. Jeg småsnekrer litt hjemme og skifter dekk. Ikke fordi jeg skal være så forbanna guttete, men fordi jeg liker å klare ting selv. Jeg er glad for at jeg ikke må spørre om hjelp til alt mulig. At jeg har lært meg disse tingene selv. At jeg har måttet gjøre ting eller prøvd uavhengig om jeg er jente. Men samtidig elsker jeg å lage mat og pynte og fikse hjemme. Ikke fordi jeg er jente, men fordi jeg liker det. Det er jeg så glad for. Jeg er dårlig på å strikke og sy, men ikke fordi det er jentete, bare fordi det er kjedelig, og for meg en tålmodighetsprøve fra…

Men ikke la butikkene få bestemme hva jenter og gutter skal ha på seg, kle seg ut som eller hva de skal leke med.

Det er jo helt drøyt. Det finnes bøker som er bare for gutter, eller bare for jenter. Seriøst! Det er jo der vi må stoppe det.

Boikott nå for guds skyld disse bøkene! Og finn gjerne alternativer slik at barna selv får velge. Det er ikke vi som skal bestemme hva gutter og jenter skal tegne eller lese. Det er barna selv som skal vite mulighetene de har, så velger de selv ut fra dette.

Når jeg går i en bokhandel og finner en bok som heter 404 tegneaktiviteter for GUTTER, som er blå med bilder av traktorer, fly, biler, båter og andre «tøffe» ting, og 404 tegneaktiviteter for JENTER i en rosa bok med bilder av søte dyr, prinsesser, og koselige eventyrfigurer. SERIØST! Hvorfor ikke 808 tegneaktiviteter for barn!

Ukas kaktus burde herved vært sendt!

Og dessverre så finnes det bøker som er bare for gutter eller bare for jenter med eventyr, fortellinger og andre ting. Det er trist, for ikke å snakke om pinlig dumt!

Jeg heier på de barna som leker med akkurat det de vil, som tidlig vet hva de ønsker og gjør seg opp meninger om hva som er interessant eller ikke. Det er ofte sånn at jenter og gutter leker med forskjellige ting, og ofte vet vi jo at noen gutter er nærmest født med en lekebil i hånda. Ja, så er de det. La dem få sine interesser. Enda mer heier jeg på de voksne som lar barna få leke med det de vil.

Det er jo der vi må stå opp og vise hva som er hva. At det spiller ingen rolle hvordan du kler deg, eller hvem du ønsker å være. Det handler om hvem vi er, hva vi sier og hvordan vi er mot hverandre.

Flere av Anette Svendsens friske meninger kan du lese på bloggen Bokstavfolk.

Powered by Labrador CMS