Kevin Bolle (22) er en populær kar i Griseknoen gårdsbarnehage. Nå er han snart ferdig utdannet barnehagelærer.
Kevin Bolle (22) er en populær kar i Griseknoen gårdsbarnehage. Nå er han snart ferdig utdannet barnehagelærer.

Kevin (22) er pedagogisk leder i gårdsbarnehagen han vokste opp i

Han skulle egentlig bli elektriker, Kevin Bolle (22). Men etter et år som assistent i barnehagen på hjemgården var han ikke i tvil.

Publisert

– Jeg liker meg sammen med ungene, med de andre ansatte og med dyrene. Her er det god plass for humor og kreativitet, tøys og tull. Det passer meg helt perfekt, sier han. 

Han vokste opp på det som opprinnelig var en stor gård med melkeproduksjon som hovedinntektskilde på Leknes i Lofoten, men nå er Griseknoen gårdsbarnehage.

– Faren min, Ole Kenneth, skadet foten i 2007. Da måtte han legge ned gårdsdriften. Men så hadde han vært i en familiebarnehage. Det inspirerte ham til å satse på barnehagedrift. 

Bytter på det praktiske

I dag fungerer faren som vaktmester, og far og sønn bytter på å ta fjøset i helgene, samt alt det praktiske som hører med når man drifter både gård og barnehage. Kevin startet som assistent, nå er han pedagogisk leder på dispensasjon. 

Og snart ferdig utdannet barnehagelærer. 

– I bacheloroppgaven skrev jeg om barn og dyr, om fordelene som ligger i å vokse opp med dyr som en del av nærmiljøet. Det er så mange ting: Alt fra kunnskapen om fra jord til bord, at maten ikke kommer fra butikken. De får kunnskap om de ulike sesongene, hva som dyrkes og gror. Det gjør at barna blir veldig opptatt av og får eierskap til naturen, og blir mer miljøbevisste, sier han. 

I Griseknoen følger barna gårdsdriften tett. Der er det blant annet høner, kalkun, geiter og sauer når det er sesong. Det bord også griser og en katt på gården. 

– Barna er med på hele prosessen, fra de kommer til verden, fores opp og til slutt slaktes. Så får de smake på maten, slik at de får innblikk i hele prosessen og skjønner hva som ligger bak. 

Snart er alle utdannet

Da Griseknoen gårdsbarnehage startet i 2007, var det med én avdeling. Nå er det plass til 39 barn på tre avdelinger. Ventelistene er lange til den eneste gårdsbarnehagen i Lofoten. 

Snart er også alle ansatte faglærte. 

Kaninene er et kjærkomment innslag i gårdsbarnehagen på Leknes.
Kaninene er et kjærkomment innslag i gårdsbarnehagen på Leknes.

– Vi bor på en liten øy i Lofoten, og har ikke tilgang på så mange barnehagelærere. Når vi har lyst ut stillinger, har vi vært heldige om vi har hatt en eneste søker. Ofte har det ikke søkt noen i det hele tatt. Derfor har vi vært nødt til å tenke annerledes, sier styrer Christin Einarsen. 

Hun har oppfordret assistentene om å hive seg i lesinga. Til våren er Kevin og ytterligere en ansatt ferdig utdannet barnehagelærere, mens tre av de ansatte er ferdig utdannet barne- og ungdomsarbeidere. 

– To av de sistnevnte skal ta eksamen som privatist, mens den tredje er lærling. Jeg er virkelig stolt over at de har tatt utfordringen. Nå kan vi snart skryte av at vi bare har utdannete ansatte hos oss, sier Einarsen, som oppfyller både den skjerpede pedagognormen og bemanningsnormen med god margin når de trer i kraft 1. august. 

– Vi har en stilling for mye med tanke på bemanningsnormen, så vi har ikke brukt vikar på et og et halvt år. Da blir det veldig stabilt, og barna og foreldrene får de samme å forholde seg til hele veien. Vi er også opptatt av å bidra til lokalsamfunnet, så vi tar inn lærlinger, studenter og også personer som får tilbud om arbeidstrening via NAV, sier styreren. 

Hun er ikke i tvil om at økt kompetanse betyr mye for både arbeidsmiljø og mestringsfølelsen til de ansatte. 

– Det å kunne faget gir større glede av jobben, samtidig som det gir bedre overblikk og forståelse.

Tre hektiske år

Styreren skryter også av Kevin, en av i alt tre karer i staben. 

– Han er en veldig positiv kar som det har vært artig å følge fra han begynte her som assistent, til han fikk jobb som pedagogisk leder samtidig som han har utdannet seg. Han kunne gårdsdriften fra før, og skled rett inn da han begynte, men nå har han utviklet seg faglig og fått enda mer overblikk. Nå er han sterk både som pedagog og innen gårdsdrift, sier Einarsen. 

Selv hadde Kevin helt andre planer. 

– Jeg gikk elektro, men oppdaget ganske fort da jeg kom ut i praksis at det ikke var noe jeg hadde lyst til. Dermed tok jeg påbygging, før jeg begynte her i barnehagen. Nå ligger det vel litt i kortene at jeg skal ta over på sikt, sier han. 

Han medgir at det har vært tre hektiske år, med utdanning desentralisert samtidig som han har jobbet i barnehagen - og blitt pappa. 

– Da jeg fikk jobb som pedagogisk leder, ble det noen flere oppgaver. Men man må bare skaffe seg tid, og jobbe når datteren min på to år sover, sier han. 

Nå drømmer han om å på sikt kunne bygge seg hus like i nærheten av arbeidsplassen. 

– Det er dette jeg vil gjøre i framtiden. Jeg har vært i praksis i andre barnehager, men det ga meg ikke den samme gleden når dyrene ikke er der. Da er det noe som mangler. 

På sikt er tanken at Kevin Bolle (22) skal ta over Griseknoen gårdsbarnehage. I dag er han pedagogisk leder på dispensasjon.
På sikt er tanken at Kevin Bolle (22) skal ta over Griseknoen gårdsbarnehage. I dag er han pedagogisk leder på dispensasjon.

Det var Lofot-Tidende som først omtalte saken

 

Powered by Labrador CMS