Styrer Trine Danielsen Selfors (midten) tok i mot prisen sammen med to pedagogisk ledere: Therese Stensland (til venstre) og Christin Sandstedt Kjerrvang.
Styrer Trine Danielsen Selfors (midten) tok i mot prisen sammen med to pedagogisk ledere: Therese Stensland (til venstre) og Christin Sandstedt Kjerrvang.

Stolte og glade vinnere av årets digitalpris

Kirketunet barnehage stakk onsdag av med IKT-senterets digitale barnehagepris. – Vi er veldig glade og stolte, sier styrer Trine Danielsen Selfors. Se videoen som viser hvordan barnehagen jobber!

Publisert Sist oppdatert

Prisen ble delt ut under Digital Arena Barnehage-konferansen i regi av Senter for IKT i utdanningen i Trondheim onsdag

– Vi visste ingenting på forhånd. Vi visste ikke engang at prisen skulle deles ut i dag. Så dette var en stor overraskelse, sier Trine Danielsen Selfors til barnehage.no.

Hun gir uttrykk for at det ikke bare er prisen og gavekortet på 10.000 kroner som blir godt tatt imot.

– Men kanskje aller mest at det arbeidet vi har lagt ned over år blir lagt merke til og verdsatt, sier styreren.

Læring gjennom lek

Kirketunet Barnehage ligger i Mo i Rana og er en privateid barnehage som drives av stiftelsen «Kirketunet Barnehage», som utnevnes av Mo Menighetsråd.

– Kirketunet barnehage vinner årets digitale barnehagepris fordi de bruker digitale verktøy på en kreativ og pedagogisk måte sammen med barna. De går foran og viser at det går an å leke, utforske og lære med de digitale verktøyene i barnehagen - allerede i tilvenningsfasen.

Det sier Monica Hartviksdatter Jenssen, som er rådgiver ved Senter for IKT i utdanningen, i en pressemelding.

Gir sosial kompetanse

Overfor barnehage.no utdyper hun at Kirketunet har utmerket seg blant annet ved måten barnehagen har tatt i bruk digitale verktøy i tilvenningsfasen.

– Dette er en fase da barna skal inn i noe helt nytt og bli kjent med andre barn og med nye voksne. Her har barnehagen tatt i bruk digitale verktøy som gjør at barna kan komme inn i et rom og oppleve noe. Barna finner glede i det, og de får utviklet en sosial kompetanse, sier hun.

I boble-prosjektet har barna blant annet sett på bobler på en skjerm på vegger, tak og gulv, og de har hoppet på boblene og prøvd å trykke på dem - og vært medvirkende i hele prosessen bak vinnerbidraget.

– Det handler om best mulig bruk, og ikke mest mulig. Kirketunet barnehage viser med dette eksempel på hvordan digitale verktøy brukes pedagogisk for å oppnå målene i rammeplanen for barnehagen, sier Jenssen. 

Løftes fram og inspirerer andre

Det er tredje året at Senter for IKT i utdanningen deler ut prisen.

– Det er flere grunner til at vi gjør dette. Den ene er at vi ønsker å løfte fram den gode pedagogiske bruken av digitale verktøy i barnehagen. De som lykkes skal løftes fram, og de skal inspirere andre. For oss er det viktig at bruk av digitale verktøy i barnehagen skal være noe annet enn barnas bruk av nettbrett hjemme, sier Monica Hartviksdatter Jenssen.

Prisvinneren får et gavekort på 10.000 kroner som skal gå til kjøp av digitalt utstyr til barnehagen.

Kobler teknologi til pedagogikk

Styrer for vinnerbarnehagen Trine Danielsen Selfors sier til barnehage.no at dette med digitalt verktøy har vært en del av arbeidet i barnehagen i lang tid.

– Det handlet i utgangspunktet om interesse. Vi var to som jobbet i barnehagen på slutten av 90-tallet som var opptatt av teknologi. Vi har etter hvert fått med nye folk og gått gradene. Så har vi klart å følge med utviklingen, også på den måten at vi har klart å koble teknologien opp mot det pedagogiske arbeidet. Det gjør at vi har et verktøy som beriker arbeidet i stedet for å komme på bekostning av andre ting, sier Trine Danielsen Selfors.

Hun tror det digitale bare vil ta enda mer plass i barnehagene i årene som kommer.

–  Ungene vokser opp i en digital verden. Det er barndommen deres. Vårt fokus er at de ikke bare skal være konsumenter, men også produsenter. Og vi opplever at vi har klart å få ungene til å bruke verktøyet på en helt annen måte som styrker læringsmiljøet, sier styreren.

Gir boost til å jobbe videre

Prisen ble delt ut klokka 12.00 onsdag. Når barnehage.no snakker med henne to timer senere, har hun selvfølgelig rukket å formidle gladmeldingen til sine kolleger i Mo i Rana.

– Hva betyr det for barnehagen å få denne prisen?

– Jeg tenker at det ikke minst betyr noe når det gjelder engasjementet og stoltheten blant de ansatte. Den gir oss en «boost» til å jobbe videre. Og den viser at det vi har oppnådd ikke skyldes enkeltpersoner, men er et resultat av hele Kirketunet barnehage sitt arbeid.

PS! Senter for IKT i utdanningen er for tiden på en konferanseturné. I Trondheim onsdag er det 150 barnehagefolk i salen som får innspill og faglig påfyll både fra akademia og IKT-praktikere.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.  

Powered by Labrador CMS