For å begrense utbredelsen av hodelus er det viktig at så mange som mulig sjekker seg på samme tid, påpeker Helsedirektoratet.

Ber alle om å jakte på lus i helgen

Helsedirektoratet oppfordrer barnefamilier og ansatte i barnehager og skoler til å delta i den nasjonale halvårige aksjonen mot hodelus.

Publisert Sist oppdatert

For å bekjempe hodelus er det viktig at så mange som mulig sjekker seg på samme tid, slik at lus blir oppdaget og behandlet samtidig, påpeker Helsedirektoratet på sine nettsider.

De oppfordrer derfor barn og ansatte ved barnehager og skoler, samt deres familiemedlemmer, til å sjekke seg for lus helgen 8. og 9. mars.

Klør ikke alltid

Mange som har lus, får ikke kløe. Det kan også gå mange uker fra du blir smittet til det begynner å klø. Derfor bør man sjekke etter lus regelmessig, enten du klør eller ikke, skriver Helsenorge.

Her er deres tips til hvordan du kan gjennomføre lusesjekken:

I fuktig hår:

  1. Fukt håret og tilsett gjerne balsam.
  2. Legg et hvitt håndkle over skuldrene.
  3. Bruk lusekam.
  4. Vær systematisk og gre nøye gjennom alt hår fra hodebunnen og ut til hårtuppene.
  5. Tørk av kammen regelmessig på et papir for å se etter lus. Etter et par minutter vil du se at eventuelle lus beveger seg.
  6. Sjekk også både håndkle og kam for lus og egg.
  7. Bruk gjerne forstørrelsesglass og godt lys. Da er det enklere å få øye på både lus og egg.

I tørt hår:

  1. La den som blir gredd stå bøyd over et stort hvitt ark.
  2. Gre fra hodebunnen og ned mot arket.
  3. Sjekk både arket og kammen for lus og egg.
  4. Vær obs på at håret og kammen kan bli statisk elektriske når du grer i tørt hår, og små lus kan fyke fra kammen og tilbake i håret.

Lusekammen må vaskes godt ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer før andre bruker den, påpekes det på Helsenorges nettsider.

Gi beskjed

Oppdager du lus bør behandlingen starte så raskt som mulig – helst samme dag.

Barnehage, skole og vennekrets bør informeres om funn av hodelus, slik at de som har hatt kontakt med barnet kan sjekkes for lus. Skole eller barnehage bør også informere de foresatte hvis det er funnet hodelus på klassetrinnet eller avdelingen, skriver Helsenorge.

Mer informasjon om lusesjekk og behandling finner du her.

Nyttig å vite om hodelus:

  • Hodelus er ikke farlig, men kan bli plagsomt for den som rammes. Noen opplever kløe, mens andre ikke gjør det.
  • Hodelus smitter ved hode-til-hode-kontakt, og ikke via luer, kosedyr eller andre gjenstander. Alle kan bli smittet av hodelus, uavhengig av alder, hårtype og hygiene.
  • Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet, og spredning med andre gjenstander er lite sannsynlig. Det er derfor ikke nødvendig å vaske klær, møbler og bolig om noen i husstanden har hodelus. Etter en lusebekjempelse kan eventuelt sengetøy vaskes for å fjerne døde lus og avføring fra lusene.
  • Utover de nasjonale lusesjekkampanjene i uke 10 og 35 hvert år (etter vinterferien og etter sommerferien), oppfordrer Folkehelseinstituttet til å sjekke for hodelus minst én gang i måneden.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Powered by Labrador CMS