DEBATT

Erle Sellevåg er pedagog og kronikør, og medforfatter av boken 'Vondt i magen'.
Erle Sellevåg er pedagog og kronikør, og medforfatter av boken "Vondt i magen".

– Pust ut

Ikke alle barn har gledet seg til jul. Noen har gledet seg aller mest til å få komme i barnehagen igjen. Der det er trygt. – Er det noen som ser dem? undrer Erle Sellevåg.

Publisert Sist oppdatert

Julen er over og nyttårsaften er feiret.  Mange gleder seg, man har mål og drømmer for det nye året. Barna har kost seg, spist seg mette og vel så det, fått mange nye leker, gledet seg så hjertelig, slappet godt av sammen med familien. Vi tenker ikke over det, dette er tradisjoner. Dette er sånn det skal være. Barnas jul.

Det er med disse ordene hjertet mitt brister, for barna som ikke har gledet seg til jul og som nå har stått midt oppi angst, tristhet, frykt og skuffelse.

Der står de. Helt alene.

De kompenserer, de gruer seg, de later som, de smiler. Men ser du ordentlig etter, smiler ikke øynene. De er tomme.

Så venter nyttårsaften. Julebukk, godteri, fest, fyll, frykt. En dag de lukker øynene og holder pusten til dagen etter.

Men nå er det over. Ingen har lagt merke til de i år heller. De klarte det, de klarte å skjule mammas avhengighet. De klarte å skjule pappas raseri. Nå kan hverdagen fortsette, vi er langt ut i januar.

Tilbake i barnehagen, samtidig starter løgnene. Eller ikke løgn, overlevelsesmekanismene. «Vi var på hytten», «jeg fikk nye ski til jul», «jeg var hos tante, vi gikk på kino og sto på skøyter som jeg fikk til jul».

Virre, virre, vapp – du glapp.

Pedagogen og assistenten så deg ikke, naboen så deg ikke, bestemor vet men sa ingenting, vennene dine forstår ikke.

Og der står du – lille venn. Helt alene.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Du trenger oss. Du trenger at noen vet. Du trenger at de voksne i barnehagen vet. Du trenger at naboer inviterer deg hjem fordi de ser at noe er vanskelig der hjemme. Du trenger å bli invitert i bursdager. Du trenger at noen spør; Hvordan har du det? Jeg er her for deg.

Du trenger å bli sett.

Vi trenger å vite, å blande oss, tilby å hjelpe, og eventuelt, melde ifra.

Ha et våkent øye der ute i nabolagene, barnehagene, skolene, så slipper gjerne noen barn å holde pusten.

Erle Sellvåg er forfatter av boken "Vondt i magen", som er et samarbeid med Blå Kors. Barn i Rusfamilier i KoRus Sør ved Blå Kors Borgestadklinikken har utviklet en rekke ressurser som gir fagpersoner konkrete eksempler, tips og fagstoff om hvordan en på et tidlig tidspunkt kan gå fra bekymring til handling.

Sammen med ressurser fra Blå Kors-kampanjen «JEG SER» får leseren av «Vondt i magen» råd om hvordan en som voksen kan gjøre en forskjell.

Les mer om boka her: – Alle som er i kontakt med barn har ansvar for å si i fra.

Boka «Vondt i magen» utgis på Kolofon forlag, og alle inntekter går til Blå Kors sitt arbeid med sårbare barn.

Powered by Labrador CMS