Pesto, tomat og salat hører selvsagt med når Trålveien Læringsverkstedet spiser grønn lunsj på Bjørk cafe og restaurant i Bodø.
Pesto, tomat og salat hører selvsagt med når Trålveien Læringsverkstedet spiser grønn lunsj på Bjørk cafe og restaurant i Bodø.

Byens grønne unger

– Gi barn gode matopplevelser fra de er små, råder kokk Espen Moe.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt år med nye muligheter ligger foran oss, også for å spise sunt og grønt. Nå er ungene i Trålveien Læringsverkstedet barnehage i Bodø ikke ukjent med grønnsaker, men da Bjørk cafe inviterte til grønn fredagslunsj, fikk de testet smakssansene sine en smule mer enn vanlig.

Vi snakker bakt selleri med honning, avokadohummus, pankostekt brokkoli, laks med grønn topping, bulgursalat med nøtter og tørket frukt. Og til dessert? Jo, gulrtot med pisket rømme, karamelliserte nøtter, bær og frukt.

Lunsjen er satt sammen av BAMA og salgssjef og kokk Espen Moe, og skal være næringsrik for både liten og stor. Men hva hjelper det om ungene ikke liker det de får servert?

Liker brokkoli

Sofie (5) står på en bruskasse og kartlegger buffeen. Så får hun hjelp til å fylle tallerkenen med brokkoli, ost og kikerter.

Liker du det?

– Ja, veldig! stråler femåringen.

Vant til nye smaker

Pedagogisk leder i Trålveien Læringsverkstedet barnehage, Marita Marvold Kolin, forklarer at ungene via Læringsverkstedets kostholdskonsept «Et godt måltid» er vant til nye smaker.

– Og vi har også vært på smaksskole og introdusert ungene for ny mat. De liker selvfølgelig ikke alt, men det viktigste er at de smaker og er åpne for det, sier Kolin.

Kokk Espen Moe serverer barnehagebarna sammen med Bjørk cafe sine lærlinger og sier at det har skjedd en aldri så liten revolusjon innen feltet. Nå velger foreldre gjerne bort restauranter som kun tilbyr pommes frites og pølser for barn.

– Barn spiser det samme som voksne, bare mindre. Og det bør også restauranter tilby. Starter man tidlig, blir barn vante til å spise vanlig mat sammen med voksne. Det er bare å tilpasse seg ungene, som å ikke blande inn saus, for eksempel, sier Moe.

Begynn tidlig

Barnehagen blir også tilbudt pizza, bare sånn i tilfelle. Ellers går den nedpå med laks, kylling, belgfrukter og grønnsaker. Det er restauranten som spanderer.

– Vi synes det er viktig å presentere barna for grønnsaker og sunn mat tidlig. Og det er artig å se hvordan ungene er på restaurant uten foreldrene. Disse er jo veldig flinke, da. Med så god bordskikk, skryter Lise Mentzoni, som er en del av ledelsen i restauranten.

– Hva synes dere er best av alt dette?

– Laks! sier en.

– Reker! sier en annen.

– Potene, sier fem år gamle Arne bestemt.

Og det vet han, for han har nemlig akkurat hentet seg potetporsjon nummer to.

Blir sterk

– Vet dere hva sunn mat er, da?

– Ja! Frukt og grønnsaker! Jeg liker masse agurk, da blir jeg kjempesterk, konstaterer fem år gamle Filip.

– Kjenner dere til noe usunn mat?

– Ja, godteri. Det heter det fordi det er godt, forklarer Sofie.

– Men det får jeg bare på lørdag.

Men ikke alle barn er som disse. Det kan være en tøff kamp om grønnsaker på hjemmebane. Det gjelder å starte tidlig.

– Gi barna gode matopplevelser fra de er små. I dag er mange barnehager blitt flinke til å inkludere barna i matlagingen og noen har også egne kokker. Men først og fremst; ikke undervurder barna! råder kokk Espen Moe.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Her er noen tips for å få barna til å velge det sunne:

  • Røntgensyn-gulrøtter: Gi grønnsakene morsomme og spennende navn, vil det bidra til å øke inntaket av grønnsaker hos barn med opptil hele 99 prosent i følge en studie fra Cornell University i Ithaca i USA.
  • La barnet delta: Om barna får delta i matlagingen, blir terskelen for å smake mye lavere.
  • Dander maten på en morsom måte: I en hektisk hverdag er det kanskje ikke alltid det man prioriterer, men det kan være utrolig festlig for barna å få servert noe helt spesielt.
  • Lag figurer: Et annet triks er å stanse ut grønnsaker i fine fasonger eller morsomme figurer. Ansikter på brødskivene laget av ulike grønnsaker blir raskt en suksess hos barn som kvier seg for å spise sunt.
  • Sist utvei: Kamufler grønnsakene. Finmos rotgrønnsaker og ha i pizza- eller pastasausen, finhakk løk og ha den inn i kjøttdeigen til kjøttkaker eller kjør spinat inn i smoothien.

Del dine tips i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS