DEBATT

Slipp barna fri!
Slipp barna fri!

Det fantastiske uterom

– Start uka ute! oppfordrer pedagogisk leder Andreas H. Langfjell.

Publisert Sist oppdatert

Norge har et fantastisk uterom. Vi ligger perfekt plassert midt i smørøyet av vakker og enestående natur.

Naturen er også utmerket til læring. Eller rettere sagt fantastisk til læring. Ute i naturen kan man gjøre alt. Og man kan lære alt. Og ikke minst; barna selv er nysgjerrige og lærevillige ute i naturen.

Barna bruker fantasien ute i naturen. Nysgjerrigheten, fantasien og skaperkraften flommer over når man tar barna med ut i skog og mark. Naturen appellerer til aktivitet. Aktivitet trigger fantasien.

Å dele opp barnegruppen i små grupper og dra ut i naturen er en fantastisk måte å trigge fantasi og lærelyst. Man får en utmerket mulighet til å jobbe sammen med barna i stedet for å bare være en som går og holder barna samlet. Med en liten gruppe på tur har man en helt annen mulighet til å utforske og lære. Man kan på en bedre måte ha tid til dem man har med seg, og man kan bruke tiden bedre sammen med dem.

Jeg har veldig gode erfaringer med å jobbe med barn ute i naturen, og i små grupper. Og det blir enda bedre hvis man kan starte en barnehageuke med en tur ut i naturen. Min erfaring er at å ta med seg en liten gruppe ut i naturen på en mandag har veldig positiv innvirkning på hele barnegruppen. Den gruppen med barn som drar på tur får en fantastisk start på uken, og de barna som er igjen på avdelingen får en roligere og bedre start. Hele uken blir bedre av å starte uken på denne måten.

Aktive barn, barn med konsentrasjonsvansker og barn med uro i kroppen har ekstra positiv effekt av å få startet uken på denne måten. Det er mye lettere, både for barna og de ansatte, å forholde seg til det som skjer når man er en liten gruppe. Uansett om det er barn med ekstra behov eller ikke, effekten er stor.

Som ansatt i barnehage synes jeg selv at det er en fantastisk måte å få startet uken på. Det er fint å dra på en tur i nærområdet sammen med en liten gruppe, og man lærer mye. Man lærer mye også som ansatt på tur. Sammen med barna har man gode muligheter til å undre seg sammen om hvordan verden er, eller hvorfor ting er slik som de er. Man lærer seg å se verden på en annen måte, og man får utfordret på en god måte den "voksne" måten å se verden på.

Vi ligger perfekt plassert i verden for unike opplevelser ute i naturen, sammen med barna. Opplevelsene er store og effektene er store.

Naturen er her for å bli, og ved å bruke den lærer vi å ta vare på den.

Hvordan tar din barnehage i bruk naturen? Del gjerne i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS