Iselin Bogstrand og Anette Djuvstad mener det er viktig å eksponere barn for grønnsaker og sunne alternativer tidlig.

Vil skape glade barnemager i sunne barnehager

Med sine matkasser spesialtilpasset barnehager, ønsker gründerne Iselin Bogstrand og Anette Djuvstad i Sunt Levert å gjøre det lettere å servere sunn og næringsrik mat i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

– Grunntanken er at vi skal hjelpe barn til å få et bedre kosthold og lære dem gode vaner helt fra de er små, slik at de får god helse i fremtiden, sier Iselin Bogstrand. Hun har en mastergrad i samfunnsernæring og har spesialisert seg på matservering i barnehagen.

De to gründerne ønsker å fungere som en hjelpende hånd for barnehager som har lyst til å legge om til et sunnere kosthold.

– Vi vil hjelpe de ansatte ved å lage ferdige menyer som er tilpasset i forhold til allergier og intoleranser. Da slipper de å bruke tid på handling og planlegging og å selv vurdere hva som er sunt, forteller Bogstrand.

Ernæringsrådgiveren understreker viktigheten av at barn får i seg variert og næringsrik kost.

– Det er viktig for å sikre utvikling, både mentalt og fysisk. Barn må få nok kalsium slik at beina vokser som de skal, de må få nok jern så de ikke blir så trøtte og slitne og nok grønnsaker så de ikke blir så syke. Ved å lære dem å like sunn mat når de er små, forebygger vi at de blir overvektige, underernærte eller feilernærte når de blir større. Maten er drivstoffet vårt. Vi kan ikke fylle diesel på en bensinbil, forteller Bogstrand.

– Når barna får i seg mye grønnsaker, fullkorn og lite sukker så holder de seg lenger mett og har et mer stabilt blodsukker gjennom dagen, legger hun til.

Tidlig eksponering er viktig

Anette Djuvstad er småbarnsmor og har bygget opp flere gründerkonsepter innen helse og velvære. Hun mener det er viktig å eksponere barn for grønnsaker og sunne alternativer tidlig.

– Det er lettere jo yngre barna er. Når de er fire-fem år begynner de å bli litt mer kresne og mer bevisste på hva de liker og ikke liker. Derfor er det veldig fint for barnehagene å kunne starte så tidlig som mulig. Hvis de ikke får så mye grønnsaker hjemme så får de det i alle fall i barnehagen og blir vant til å spise det, sier hun.

Ifølge Iselin Bogstrand har norske barnehager blitt bedre når det gjelder kosthold de senere årene.

– Ut fra nasjonale undersøkelser har barnehagene blitt flinkere siden 2005, men det er fortsatt mye å gå på. Særlig når det gjelder å servere grønnsaker til maten, sier Bogstrand som har skrevet masteroppgave om faktorer som påvirker grønnsaksinntak blant barnehagebarn.

– Grønnsaker er kanskje det barna liker minst siden de har en litt besk smak. Derfor er det viktig at de får det inn hele veien, legger hun til.

Trenger ikke være mesterkokk

Ernæringsrådgiveren påpeker at det verken må mye tid eller ekstreme kokkekunnskaper til for å lage sunn mat i barnehagen.

Som fagansvarlig i Sunt Levert har Bogstrand ansvar for å sette sammen menyene som følger med matkassene. Hun legger vekt på at rettene skal være tilpasset alle aldersgrupper, at de inneholder næringsrike og sesongbaserte råvarer (ingen ferdigprodukter) og at det er noe barna liker.

– Matkassene leveres i midten eller i slutten av uken, sammen med en meny for en måned. Så er det kanskje to uker som er like. Da får barna vendt seg til smakene slik at det ikke virker skremmende. Barn må ofte smake på ting flere ganger for å godta maten, forteller Bogstrand og fortsetter:

– Noen barn er veldig kresne, mens noen barn har matfobi og er rett og slett redde for å smake på ting. Da er det om å gjøre å skape trygghet.

Tid er også en viktig faktor.

– Vi merker at det ofte er tid det står på i barnehagene så vi prøver å lage så enkle retter som mulig slik at de ansatte bruker minst mulig tid på matlagingen, sier Anette Djuvstad.

Populært med mat på døren

Å få matvarer levert på døren har blitt stadig mer populært i Norge og har i år vokst seg til å bli en milliardindustri. I løpet av de siste årene har det dukket opp flere aktører på markedet.

Sunt Levert tilbyr fullkostpakke som inneholder mat til frokost, lunsj, fruktmåltider, melk og ettermiddagsmåltid tre-fem dager i uken, og halvkostpakke som inneholder mat til lunsj og fruktmåltider hver dag. Barnehagene kan selv velge om de vil ha varme lunsjmåltider to eller fem dager i uken. Sunt Levert leverer kun matvarer og menyer. Alle rettene tilberedes av de ansatte i barnehagen.

I tillegg til matkasseordningen har Bogstrand og Djuvstad opprettet en nettbutikk kalt Barnehagegrossisten, hvor barnehagene kan gå inn og handle varene de selv ønsker og hvor de sunneste alternativene innenfor hver varekategori er markert. For eksempel hvilke alternativer som inneholder minst salt og sukker.

– Positivt at barnehagen lager maten selv

I en travel barnehagehverdag har mange barnehager begynt å benytte seg av cateringfirmaer, som leverer ferdige varmretter én eller flere dager i uken.

Selv om det er mer tidsbesparende å få ferdiglaget mat levert på døren, mener Sunt Levert-gründerne at det også er fordeler ved at barnehagene tilbereder maten selv.

– Da får barna muligheten til å være med og de får mye mer kunnskap om hvordan maten er bygd opp. De lærer at den ikke bare kommer fra butikken eller en kasse, men at den faktisk blir tilberedt, sier Iselin Bogstrand.

Klare for levering

Djuvstad og Bogstrand startet Sunt Levert AS i mai i år og gjennomførte samme måned et pilotprosjekt i Hoppenspretthallen aktivitetsbarnehage på Jessheim, der barna fikk teste ut Bogstrands retter.

Etter flere måneders arbeid med å få på plass logistikk, samarbeidende grossister og hjemmeside, er de to gründerne nå klare for å levere matkasser til barnehager i hele Norge.

– Hva er drømmen for Sunt Levert?

– Drømmen er å levere til ganske mange barnehager, så vi kan hjelpe ganske mange barn til å få et ganske bra kosthold, avslutter Bogstrand.

Her er Iselin Bogstrands tips for å få barn til å spise mer variert:

  • Involver barna i matlagingen: La for eksempel barna ta del i grønnsakskuttingen.

  • Gjør maten morsom: Si at suppen dere har laget heter Elsas suppe istedenfor grønnsakssuppe, eller at man får glad mage av å spise maten.

  • Forklar for barna hva maten inneholder: – La dem gjerne se hva de forskjellige tingene er, ellers kan det virke litt skremmende. Sier du at tomatsausen smaker nesten som ketchup og de elsker ketchup, så er det litt større sjanse for at de tør å smake, sier Bogstrand.
  • Eksponering: Ikke gi opp! Forskning har vist at vi kan være nødt til å smake på en ny smak opptil 15 ganger før vi liker den. Det holder at barna smaker på maten. De trenger ikke spise opp alt.
Powered by Labrador CMS