En majoritet av aksjene i Gnist Barnehager ble i begynnelsen av mai solgt til oppkjøpsfondet Altor. Bildet er fra Gnist Tiller.
En majoritet av aksjene i Gnist Barnehager ble i begynnelsen av mai solgt til oppkjøpsfondet Altor. Bildet er fra Gnist Tiller.

Har solgt Gnist Barnehager til oppkjøpsfond

Ekteparet Bjørn og Kjersti Grønmyr har solgt majoriteten av aksjene i Gnist-barnehagene, men skal lede kjeden videre.

Publisert

Oppkjøpsfondet Altor har kjøpt en majoritetsandel i Gnist Barnehager og ønsker nå å bygge selskapet til en større barnehageaktør, skriver Dagens Næringsliv

– En sterk og solid støttespiller i form av Altor vil bidra til at vi har levedyktige barnehager med høy kvalitet i mange år fremover. Samarbeidet styrker vår evne til å tåle omstilling og å lede an i videre utvikling i sektoren, sier markeds- og informasjonssjef Børre Andreassen i Gnist Barnehager. 

17 barnehager

Gnist har i dag til sammen 17 barnehager i tre fylker; ti i Møre og Romsdal, tre i Hordaland og fire i Trøndelag. Selskapet Grønmyr Gruppen AS omsatte for 327 millioner kroner i 2016, det meste av dette knyttet til barnehagedrift, ifølge DN. 

Selskapet hadde en egenkapital på drøyt 100 millioner, etter et overskudd på vel 35 millioner kroner samme år. 

– Vi har en ambisjon om å utvikle landets beste barnehager. Vi ønsker at alle foreldre i svært stor grad vil anbefale barnehagetilbudet vårt, fordi de ser at barnet mottar omsorg og utviklingsmuligheter basert på dets egne forutsetninger. Vi er opptatt av å videreutvikle tilbudet i de barnehagene vi har, men er nå også rigget for å gi flere barn anledning til å gå i en Gnist-barnehage, sier Andreassen.

Interessant sektor

Partner Maria Tallaksen i Altor Equity Partners gir overfor DN uttrykk for at Gnist som selskap er en bra plattform for å bygge seg større innenfor barnehagesektoren. Hun peker på at Gnist har et godt konsept og et sterkt fokus på kvalitet.

– Barnehagemarkedet består i dag av mange små selskaper, samtidig som det er blitt større krav til kvalitet og profesjonalisering. Dette gjør det naturlig å satse på større og sterkere enheter, sier Tallaksen.

Betydelig aktør

Altor har nå en plan om å bygge Gnist til en betydelig aktør i barnehagesektoren.

FAKTA Altor

  • Forvaltningsselskapet Altor Equity Partners ble grunnlagt i Sverige i 2003. Har kontorer i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Sveits.
  • Altor Equity Partners er rådgiver til totalt fire ulike Altor fond med over 5,8 milliarder euro (rundt 55 milliarder kroner) i egenkapital fra investorer.
  • Fondene investerer hovedsakelig i bedrifter i Norden, og har hatt en årlig avkastning på over 25 prosent siden oppstarten i 2003.
  • Eier blant annet hele eller deler av selskaper som Sats Elixia, Sbanken (tidligere Skandiabanken), Rossignol, investeringsbanken Carnegie, Nordic Trustee (tidligere Norsk Tillitsmann), Navico og hytteprodusenten FH Gruppen.

Kilde: Dagens Næringsliv

– Det kan være aktuelt å kjøpe andre aktører for å slå disse sammen. Men per i dag har vi ingen konkrete aktører i siktet, sier Tallaksen til avisen, og legger til at selskapet er fornøyd med å få med seg Kjersti og Bjørn Grønmyr videre.

Det er ikke kjent hva oppkjøpsfondet betaler for aksjene eller hvilken eierandel fondet får, utover at det sikrer Altor en majoritet.

Powered by Labrador CMS