– De yngste barna syntes det var stor stas å få bruke bukser og andre klær som hadde vært eid av de eldre barna. De eldste syntes også at det var stas å gi bort klær, forteller pedagogisk leder Margareth Stavnes.

Arrangerte byttedag: – Barna syntes det var stas å gi bort klær

I Norlandia Tusseladden barnehage er de opptatt av gjenbruk. Nylig hadde de byttedag i barnehagen for å gi klær forlenget levetid.

Publisert

Tirsdag i forrige uke ble det arrangert klesbyttedag på flere avdelinger i Norlandia Tusseladden barnehage i Bodø.

Da kunne familiene levere inn barneklær i god stand som de ikke lenger hadde bruk for, og bytte til seg «nye» klesplagg.

– Det ble en suksess, sier pedagogisk leder på avdeling Askeladden, Margareth Stavnes.

– De yngste barna syntes det var stor stas å få bruke bukser og andre klær som hadde vært eid av de eldre barna. De eldste syntes også at det var stas å gi bort klær, forteller hun.

Fokus på bærekraft

Byttedagen ble arrangert i forbindelse med Norlandia Quest, et årlig arrangement for alle barnehagene i Norlandia-konsernet.

Hvert år skal barnehagene fordype seg i ett tema over tid. I år er det fokus på FNs bærekraftsmål og Tusseladden barnehage har valgt å ha ekstra fokus på bærekraftsmål nummer 12, som handler om ansvarlig forbruk og produksjon.

Barn og voksne leverer overskuddklær etter byttedagen til Fretex.

– Vi har snakket mye med barna om søppelsortering og om å gjenbruke ting når vi kan det. Vi tenkte at en byttedag – som gjør at barna kan gjenbruke klær som andre har vokst ifra – ville passe perfekt inn i arbeidet med dette fokusområdet, sier Stavnes.

– De fleste plaggene fikk ny eier

– Vi fikk foreldrene med oss på laget. På en plakat laget av de eldste barna på avdelingen vår ble det informert om at familiene kunne levere inn barneklær de ikke lenger hadde bruk for. Klærne ble samlet inn mandag i forrige uke. På tirsdagen var det fritt frem for å bytte til seg nye plagg, forteller Stavnes.

Familiene kunne levere inn maks 7-10 klesplagg hver. Dette for at det ikke skulle bli så voldsomme mengder klær, opplyser den pedagogiske lederen.

– Minst to tredeler av klærne fikk ny eier i løpet av tirsdagen, sier Stavnes.

– Kommer til å gjøre det igjen

– Vi har snakket mye med barna om søppelsortering og om å gjenbruke ting når vi kan det. Vi tenkte at en byttedag – som gjør at barna kan gjenbruke klær som andre barn har vokst ifra – ville passe perfekt inn i arbeidet med dette fokusområdet, sier Stavnes.

Den pedagogiske lederen forteller at de har fått gode tilbakemeldinger fra foreldrene etter arrangementet.

– Flere ga uttrykk for at de ønsket seg en byttedag også for ski- og annet type utstyr, sier Stavnes.

– Dette kommer vi til å gjøre igjen, sier den pedagogiske lederen.

Oppfordrer til å bytte klær

Lørdag 28. mars arrangerer Naturvernforbundet «den store klesbyttedagen».

Med klesbyttedagen ønsker Naturvernforbundet å rette søkelyset mot hva vi kan gjøre for å forlenge levetiden til et klesplagg. De inviterer alle barnehager til å være med på aksjonen og gjennomføre sitt eget klesbyttearrangement.

– Årsaken til at vi oppfordrer folk der ute til å bytte klær, er at det er veldig ressurskrevende å produsere tekstiler, både med tanke på mengden vann og kjemikalier som går med i produksjonen. Det er også ganske høye CO2-utslipp knyttet til tekstilproduksjonen og til transport av klærne, sa fagrådgiver i Naturvernforbundet, Janne M. Gillgren, til barnehage.no i forbindelse med den store klesbyttedagen i fjor.

Powered by Labrador CMS