Josefine til venstre og Aksel til høyre koser seg på hvert sitt fang, mens Jakob speider ut av "romskipet". Akkurat denne dagen koser barna seg sammen med ergonomistudenterpå besøk. Mariell Tverrå Løkås
I denne barnehagen leker ungene med struts, marsvin og minigriser
Inne på en av landets største besøksgårder, Soma gård, ligger en liten barnehage. Hvis en av de tre barnehagelærerne ikke er på jobb, stepper bonden inn som vikar.
– Det startet med at jeg var her ofte på besøk mens jeg jobbet i en annen barnehage, og ble godt kjent med bonden. Samtidig hadde jeg lyst til å starte min egen barnehage, sier Eivind Herredsvela.
Vi befinner oss i det som en gang var en stall. Nå er hestene byttet ut med 20 barn mellom tre og seks år. Det er ikke få arbeidstimer som er lagt ned på snekring og støyping. I dag er det blitt en enavdelings barnehage, med kontor i den ene enden av det store oppholdsrommet.
– Jeg ville skape min egen arbeidsplass, det vi hadde tid til barna, der alle kjente alle og der trygghet var viktig. Driftsmodellen var av en slik karakter at det ble vanskelig med vogner, bleier og soving, så alderen på barna ble satt til 3-6 år, sier Herredsvela.
Årsaken til det er at barna stort sett er ute. Enten inne på gården, med alle mulighetene som ligger der, eller på tur til ulike turmål i nærområdet. Barnehagen har fokus på natur og friluftsliv - og sunne og glade barn.
– Barna er med på en del av fjøsstellet, men det er ingen plikt, sier han.
Stor besøksgård
Soma gård er en av landets største besøksgårder, og har om lag 40.000 besøkende i løpet av året. Gården er tilrettelagt for småbarnsfamilier. Den har et stort uteareal med mange dyr og aktiviteter, i fjøset finnes flere husdyr og alle smådyrene, og låven er innredet som et lekeland.
– Vi er en veldig populær barnehage, og har mange søkere. Vi er også attraktive for mange studenter og andre som ønsker å komme hit.
I tillegg til eier og styrer Herredsvela, består staben av ytterligere to pedagoger.
– Vi er vel en av få barnehager som har hundre prosent pedagogandel, sier han og smiler.
Grisefødsel
Akkurat denne dagen har han besøk av et helt gjeng fra barnehagene i Nettverk for natur- og gårdsbarnehager.
Annonse
På rundturen er det lagt inn en real bonus fra naturens side, når gjestene får bivåne en liten flokk grisunger komme til verden. De lar seg også begeistre av fasilitetene på gården; fra fuglegården der påfuglene hilser gjestene med å vise seg i all sin prakt og et utall antall høner klukker rundt på gresset, via det innholdsrike lekeområdet til innhengningen til Bukkene Bruse, som følger nysgjerrig med.
– De har jo laget sitt eget lekeland! Dette er en utopi for vår del, men veldig inspirerende.
Carina Aalberg, Ive Langesæter og Anna Skagefjord fra Nordby gardsbarnehage lar seg begeistre av fasilitetene barnehagen kan benytte i det daglige.
– Her kan ungene virkelig boltre seg, både inne og ute. Det er veldig tydelig at det er motorisk lek og rollelek som er fokusområdene. Det er veldig flott her, men langt fra det som er mulig for de fleste gårdsbarnehager.
Fleksibilitet og samarbeid
I tillegg til barnehage, drives det også skolefritidsordning på gården, for barn med spesielle behov.
– Barnehagen har sitt eget område, mens resten av gården er felles. Vi gjør det slik at vi hjelper hverandre, bonden og oss. Så hvis en av oss er borte, stepper gjerne bonden inn som vikar, sier Eivind Herredsvela.
På spørsmål om hvordan barnehagen organiserer blant annet ferie og plantid, sier han:
– Plantiden tar vi litt underveis, og litt på kveldstid. Vi har ikke planleggingsdager, og jobber både jul og påske, men vi har stengt to uker om sommeren. Vi har ikke pauser, men spiser sammen med barna.
– Hvordan får dere det til å gå opp?
– Det handler om fleksibilitet, og et godt samarbeid med bonden. Det er ikke alle av barna som trenger full plass, så i perioder er det få barn her. Da tilpasser vi ferie og fri etter det.