Akkurat nå er det et yrende liv på Soma gård, og i barnehagen har alle barna fått like vårdresser. Privat
Gjør det enkelt for foreldrene - kjøper klær til alle barna
– Vi er stort sett ute, og da må ungene ha skikkelige klær. Da får de også det beste utgangspunktet for å utvikle seg motorisk, sier Eivind Herredsvela, som eier og driver Soma gård naturbarnehage.
Barnehagen består av én avdeling for barn mellom tre og seks år, og ligger inne på en av landets største besøksgårder, Soma gård, i Sandnes. Gården har om lag 40.000 besøkende i løpet av året, og er tilrettelagt for småbarnsfamilier. Den har et stort uteareal med mange dyr og aktiviteter, i fjøset finnes flere husdyr og alle smådyrene, og låven er innredet som et lekeland.
– Akkurat nå er det et yrende liv her, med lamming og ruging av kyllinger, mens parken blir pyntet og gjort klar før sommeren. Nå har vi tatt ut alle trampolinene, og satt fram traktorene og de andre lekene, sier Herredsvela.
Scorer høyt hos foreldrene
Barnehagen er allerede blant de mest populære i landet med et snitt på 4,9 av fem i foreldreundersøkelsen. Nå gjør Herredsvela ytterligere et tiltak for å yte god service: Nå slipper foreldrene å holde barna med uteklær til barnehagebruk. Det fikser barnehagen.
– Vi har tenkt på det i mange år, men nå har vi kommet i gang. Det er først og fremst fordi vi vil gjøre det praktisk og enkelt for foreldrene, men også fordi vi vil være sikre på at barna har klær av skikkelig kvalitet i barnehagen. Vi er en naturbarnehage og tilbringer dagene stort sett ute. Da er vi avhengige av at barna er skikkelig kledt, og på den måten blir tatt vare på, sier Herredsvela.
Hvert år bruker han tid på foreldremøtene til å informere om hvilke klær som fungerer godt, både med tanke på kvalitet og hvor praktiske klærne er.
– Likevel er det gjerne noen tilfeller der barna ikke har skikkelige klær. De siste årene har vi også registrert at regntøyet barna har med seg, stort sett bare blir hengende til pynt. Det har skjedd noe med kvaliteten på barneklær, så dressene er stort sett både vanntette og puster godt, sier han.
Vasker klærne selv
Foreldrene trenger ikke å betale noe ekstra, selv om barnehagen sørger for uteklærne.
– Det er ikke sånn at vi har veldig god råd, men i den store sammenhengen er det ikke klærne som utgjør den største utgiften. Med tre pedagoger av tre ansatte, er det nok lønnen som tar den store utgiften. Samtidig blir dette en måte å gi litt tilbake til foreldrene, så kanskje vi får det igjen i form av at de er fornøyde, sier barnehageeieren.
Han understreker betydningen av klær som barna kan bevege seg i, og som ikke er til hinder for å bevege seg ute i naturen. Selv om barnehagen holder til midt i et eldorado av opplevelser, drar de også ofte på turer i nærområdet.
Annonse
– Hva med tidsbruken til vask og innkjøp - stjeler den fra tiden med barna?
– Det er jeg som både eier og driver barnehagen. Alt arbeidet som skal gjøres utenom, har jeg selv gjort på ettermiddagene og helgene siden jeg startet.
– Så nå blir det også klesvask på kveldene?
– Mest sannsynlig, i den grad det er nødvendig. Men det kan hende jeg ber foreldrene ta de med hjem for å vaske de hvis de er veldig skitne. Dressene skal uansett ikke vaskes for ofte, da blir de fortere ødelagt.
Høy aktivitet og stor slitasje
At barnehagen sørger for klær til barna er ikke så vanlig her til lands. Men i Huser gårdsbarnehage har de praktisert ordningen en stund.
– Jeg ringte til styreren der for å rådføre meg. De hadde litt andre erfaringer enn oss, og hadde ikke så stor slitasje på klærne, sier Herredsvela.
– Så det er ikke primært miljøet dere tenker på når dere innfører ordningen?
– Nei, vi regner med at en dress blir slitt ut i løpet av en sesong. Kanskje kan noen av de minste barna arve klærne av hverandre, men som regel tror jeg ikke det.
I informasjonen han nylig sendte ut til foreldrene, sto det at ordningen sannsynligvis blir videreført når det skal handles inn vinterdresser.
– Tilbakemeldingen fra foreldrene var veldig god. De er fornøyde, men overrasket over at de ikke må betale. Jeg valgte å gjøre det slik også fordi jeg da kan bestemme selv - både når det kommer til kvalitet, farger og slike ting, sier Herredsvela, før han avslutter:
– Den eneste ulempen er at det blir litt vanskelig for oss ansatte å se forskjell på barna.