Styrer Raymond W. Tiochta i Huser Gårdsbarnehage er opptatt av å gi familiene litt ekstra. Han mener det ikke går ut over det pedagogiske tilbudet og nærværet med barna. Foto: Huser Gårdsbarnehage

Her sørger barnehagen for rent yttertøy og vogner til alle – og transport for dem som trenger det

- Vi vil ha et godt pedagogisk tilbud for barna, men også strekke oss litt lengre for å gjøre hverdagen litt bedre for foreldrene, sier styrer Raymond W. Tiochta i Huser Gårdsbarnehage.

Publisert

Foreldre med barn i gårdsbarnehagen på Hvaler i Østfold har i mange år kunnet benytte seg av flere ekstratjenester som de fleste andre småbarnsforeldre ikke får:

  • Barnehagen holder barna med fleeceklær – som også blir vasket i barnehagen.
  • Barnehagen holder barna med regntøy og utedresser – som også blir vasket i barnehagen.
  • Barnehagen har egne vogner med vognposer til barna som skal sove i løpet av barnehagedagen.

Disse tingene betaler ikke foreldrene noe ekstra for.

Transport til og fra hjemmet

Minibussen til barnehagen brukes både til å ta barna med ut på turer - og til å transportere barn til og fra hjemmet.

Mot et tillegg på 4.000-5.000 kroner i året tilbyr barnehagen i tillegg transport med barnehagens minibuss fra hjemmet til barnehagen om morgenen og fra barnehagen og hjem om ettermiddagen. Denne ordningen er det i dag seks barn som bruker.

Enkeltturer, dersom foreldre er forhindret fra å kjøre selv, kan også bestilles.

Styrer Raymond W. Tiochta sier til barnehage.no at Huser gårdsbarnehage alltid har vært opptatt av å kunne gi familiene som bruker barnehagen, litt ekstra for pengene.

Barnehagen åpnet i 2010 og har ifølge barnehagefakta.no 45 barn.

Spørsmålet om ekstratjenester fra barnehager har skapt stort engasjement på Facebook-siden til barnehage.no.

Forslag i Danmark skaper engasjement

Tirsdag skrev barnehage.no om Kolding i Danmark, hvor kommunens administrasjon har jobbet for å få dispensasjon fra den danske barnehageloven der det heter at barnehager bare skal utføre sin kjerneoppgave, nemlig å gi barnehagetilbud til barn mellom 0 og 6 år.

I Kolding ytret kommunen ønske å åpne for at barnehager skal kunne sørge for innkjøp, klesvask, barnevakt og middagspakker for foreldrene som ønsker det.

Onsdag ble forslaget for øvrig nedstemt av politikerne i Kolding, ifølge jv.dk.

Facebook-siden til barnehage.no har det vært stort engasjement rundt dette spørsmålet.

Barnehagen kjøper inn klær til barna og sørger for at de er klare til bruk hver dag.

Mange lesere gir i kommentarfeltet klart uttrykk for at det som blir skissert umulig kan være en oppgave for en pedagogisk virksomhet.

- Nei, og det kan jeg til dels være enig i. Men sånn som barnehageverden er blitt, er det viktig for oss alle at vi klarer å fylle opp plassene i barnehagen. Da må man gjerne strekke seg til ekstra, sier Raymond W. Tiochta.

- Går ikke ut over tiden med barna

Huser Gårdsbarnehage har kjøpt inn vognene som barna sover i på dagtid. Dermed trenger ikke foreldre å ha dobbelt opp.

- Men kjøp og vasking av klær må jo både koste penger som skal gå til det pedagogiske innholdet – og i tillegg stjele av tiden til de ansatte?

- Når det gjelder utgiftene, er det en prioritering vi har gjort. Vi har kanskje ikke så fancy lekeapparater, men bruker heller naturen rundt oss. Og når det gjelder tiden vi bruker på det, har vi fått en fin rutine på ting. Vi putter klær i vaskemaskin, og når det er ferdig vasket, putter vi det til tørking. Og etterpå legger vi det på plass. Det tar ikke så mye mer tid enn å håndtere møkkete dresser, putte dem i poser og mase på foreldre om at de må ta det med seg hjem. Og så blir det mindre frustrasjon også knyttet til de spørsmålene dersom foreldre glemmer å ta med seg klær hjem og vi må ta skitne og våte klær på noen av barna, sier styreren.

- Går det ikke noe ut over tiden med barna og det pedagogiske tilbudet?

I denne - som i de fleste andre barnehager - er det gode muligheter for barna til å bli skikkelig møkkete i løpet av dagen.

- Nei, jeg synes ikke det. Vi vil ha et godt pedagogisk tilbud for barna, men også strekke oss litt lengre for å gjøre hverdagen litt bedre for foreldrene. Det handler jo også om å sikre arbeidsplassene våre, og får man personalet med på tankegangen, klarer vi det helt fint. Vi har engasjerte, motiverte og dyktige ansatte som bidrar til det beste både for barn og foreldre. Vi er en stolt gjeng som vil det beste for barna på Hvaler, sier Raymond W. Tiochta.

Kuttet middag

Tidligere har Huser Gårdsbarnehage også tilbudt familiene å kjøpe med seg middagsmat enkelte dager. Først da barnehagen hadde egen kokk, og senere da den begynte å kjøpe ferdig mat fra Dypedalsåsen sykehjem.

- Vi har hatt en prøveordning, men interessen var ikke så voldsom, så vi har satt det på vent. Det kan godt hende at vi tar det opp igjen, men ikke uten at vi ser at dette er noe som foreldrene vil ha, sier styreren.

SU-representant: - Nesten for godt til å være sant

Maria Hansen har to barn i Huser Gårdsbarnehage og er SU-representant i barnehagen. Hun sier til barnehage.no at ekstratjenestene var én av flere grunner til at hun har valgt denne barnehagen for sine barn.

I tillegg til klestjenestene, setter hun pris på at barnehagen har varmmat i lunsjen hver dag, svømmeopplæring og egen minibuss til å ta barna med på turer til områder de ellers ikke ville rukket fram til.

- Jeg har snakket med andre foreldre som har barn i barnehage både her på Hvaler og i Oslo. De tror nesten ikke på meg når jeg snakker om tilbudet vi har her. Det er nesten for godt til å være sant, sier Hansen til barnehage.no.

- Genuint opptatt av barna

Selv setter hun veldig pris på at yttertøy ikke er noe tema når hennes to barnehagebarn skal til og fra barnehagen.

- Jeg har også benyttet meg av transporten til barnehagen hvis jeg har hatt bilproblemer. Da er det bare å ringe og spørre om barnehagen kan hente. Det er veldig godt å ha en sånn mulighet, sier Maria Hansen.

- Men føler du ikke at den tiden de ansatte bruker på disse tingene går ut over tiden de skal bruke med barna?

Nei, absolutt ikke. Vi føler at barnehagen har mange pedagoger og andre ansatte som er veldig engasjerte og som ønsker å gjøre en best mulig jobb og som prioriterer det faglige. De ansatte er genuint opptatt av å yte best mulig for barna våre, sier mamma Maria Hansen.

Powered by Labrador CMS