Siv Jensen, Øystein Djupedal, Kristin Halvorsen, Steffen Handal og Arild M. Olsen er blant deltakerne når SV fredag inviterer til bursdagsfeiring for barnehageforliket.
Siv Jensen, Øystein Djupedal, Kristin Halvorsen, Steffen Handal og Arild M. Olsen er blant deltakerne når SV fredag inviterer til bursdagsfeiring for barnehageforliket.

15 år etter barnehageforliket: Feirer og ser inn i glasskula

Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Siv Jensen er blant dem som kommer når SV fredag inviterer til bursdagsfeiring for det de omtaler som den største velferdsreformen i nyere tid.

Publisert

- Det har vært stort engasjement og mye debatt om barnehagen den siste tiden. Samtidig er det akkurat 15 år siden barnehageforliket. Da synes vi det passer veldig godt å feire – og samtidig lufte noen tanker om hvor veien går videre for norske barnehager.

Det sier SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås som er ordstyrer under arrangementet på Stortinget fredag.

SV allierte seg med Frp

Det var SVs Øystein Djupedal som i 2003 tok initiativet til det som skulle bli barnehageforliket. Djupedal var skuffet over regjeringen Bondeviks manglende satsing på barnehager. Han gjorde et sjeldent grep da han allierte seg med Frps Siv Jensen i saken. Senere fikk de med seg de andre opposisjonspartiene i Stortinget i spørsmålet - mot mindretallsregjeringens vilje.

Barnehageforliket besto av tre komponenter. Det ene var å sette fart på utbyggingen. Det andre var redusert pris for foreldrene, og det tredje var likebehandling av private og offentlige tilbydere.

Christina Grefsrud-Halvorsen deltar på vegne av Foreldreopprør 2018.
Christina Grefsrud-Halvorsen deltar på vegne av Foreldreopprør 2018.

Fredag er både Øystein Djupedal og Siv Jensen på plass under feiringen i kinosalen på Stortinget. Dit kommer også SV-leder Audun Lysbakken, tidligere finans- og kunnskapsminister Kristin Halvorsen, Christina Grefsrud-Halvorsen (Foreldreopprør 2018), Steffen Handal (Utdanningsforbundet), Arild M. Olsen (PBL) og Erling Lien Barlindhaug (KS), for å nevne noen.

Største velferdsreform

Mona Fagerås er fornøyd med responsen etter at SV tok initiativ til arrangementet. Men så er hun ikke i tvil om at barnehageforliket har vært viktig.

SVs Mona Fagerås er vert og ordstyrer under arrangementet.
SVs Mona Fagerås er vert og ordstyrer under arrangementet.

- Jeg vil si at det er den største velferdsreformen i nyere tid. Jeg husker seg da jeg for 20 år siden gikk rundt på Grünerløkka på jakt etter barnehageplass. Da vi endelig fant en ledig plass, kostet den nesten 8.000 kroner i måneden. Vi var to lærere og hadde ingen sjanse til å ha råd til noe sånt, sier Fagerås.

- Det er kanskje ikke så enkelt for småbarnsforeldre i dag å forestille seg denne situasjonen?

- Nei, og det er litt av politikkens vesen. Når du har vunnet en seier, får du kanskje ikke den store anerkjennelsen, og du må i stedet bare jobbe videre med nye saker. Derfor tenker vi at dette er en fin anledning til å feire oss selv litt.

Freidig?

- Men er det ikke litt freidig av SV i invitasjonen å omtale Øystein Djupedal og Kristin Halvorsen som barnehagereformens far og mor? Mange vil hevde at Siv Jensen er barnets rette mor?

- Ja da, og vi skal hedre Siv også. Hun kommer og skal få sin rettmessige heder under feiringen. Men det var Kristin Halvorsen som i sin rolle som finansminister fra 2005 som fikk satt fart på reformen. Uten hennes bidrag, ville ikke dette blitt en så stor suksess som det er blitt, sier Mona Fagerås.

Powered by Labrador CMS