Barna og de gode hjelperne er klare for å ta fatt på turen opp til Nordmarkskapellet.
Barna og de gode hjelperne er klare for å ta fatt på turen opp til Nordmarkskapellet.

Turen sto i fare - da stilte foreldrene opp

Da Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage skulle på sin årlige overnattingstur med skolestarterne og fikk avslag på søknaden om å frakte mat og utstyr til overnattingsstedet med bil, trådte foreldrene til slik at barnehagen likevel kunne gjennomføre «vinterens vakreste eventyr».

Publisert

Siden 2008 har Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage i Oslo tatt med seg Villmarksgruppa (skolestarterne) på det de kaller «vinterens vakreste eventyr» – overnattingstur til Nordmarkskapellet med skiskole.

– Dette er en av de eldste tradisjonene vi har i barnehagen, forteller daglig leder Guro Lund Eriksen.

Dugnadsånd

En stund var det imidlertid usikkert om årets tur kunne gjennomføres.

Utstyr og mat ble fraktet til overnattingsstedet til fots og på sykkel takket være hjelpsomme foreldre.
Utstyr og mat ble fraktet til overnattingsstedet til fots og på sykkel takket være hjelpsomme foreldre.

– Vi fikk avslag på søknaden vår om kjøretillatelse for å frakte mat og utstyr opp til kapellet, forteller den daglige lederen.

I tidligere år har barnehagen fått kjøretillatelse, men i år ble reglene strammet inn, opplyser Lund Eriksen.

– Da vi ikke fikk mulighet til å frakte bagasje, utstyr og mat opp med bil, fikk vi en aldri så liten utfordring.

– Vi har full forståelse for at Bymiljøetaten ønsker å begrense motorisert ferdsel i marka. Utfordringen vår var at avslaget kom åtte dager før turen skulle gå av stabelen. Vi ønsket ikke å avlyse turen og skuffe barna som hadde gledet seg til dette i et helt år. Det var også for kort tid til å finne alternative steder, sier hun.

De ansatte ga likevel ikke opp håpet om å gjennomføre turen.

– Vi sendte ut en epost til foresatte på Villmarksgruppa om at vi trengte hjelp til å frakte mat og utstyr til fots opp og ned fra kapellet, og fikk god respons fra foresatte som «ryddet» i sine kalendere for å hjelpe til. Vi «fridde» også til administrasjonen i Kanvas, og vaktmester Bjørnar fra eiendomsavdelinga meldte seg raskt til tjeneste, forteller Lund Eriksen.

– Denne turen hadde ikke vært mulig uten dugnadsånd fra foresatte og eiendomsavdelingen i Kanvas, sier den daglige lederen, som også roser sine kolleger Stian Eide og Joakim Jakobsen Rantaniitty for deres iherdige innsats for at turen skulle gå som planlagt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spill og lek inne på kapellet før middag.
Spill og lek inne på kapellet før middag.

Fraktet utstyr til fots og på sykkel

Klokken 8 tirsdag morgen la barn og ansatte ut på ferden. Ettersom det i år bare er åtte barn i Villmarksgruppa, fikk også fire Hakkespetter (fireåringene) være med på turen, opplyser Lund Eriksen.

Gruppa tok to T-baner og buss for å komme til Hammeren, hvor selve turen opp mot Nordmarkskapellet kunne starte.

– På Hammeren stod vaktmester Bjørnar med en bil fylt opp med bagasje og sykkelvogner. Der stod også våre gode hjelpere, pappaene Jakub Holy, Steinar Krey Voll og Håkon Ombudstvedt, klare til å bistå. Mamma Johanna Kemppainen hadde allerede syklet opp en vogn med utstyr til kapellet, forteller den daglige lederen.

En av fedrene syklet så opp en vogn, mens de to andre bar opp sekker med utstyr.

Lot skiene være igjen i barnehagen

Den daglige lederen forteller at stemningen og humøret var på topp under den 7,5 kilometer lange turen opp til kapellet.

– Etter fem timer inkludert pauser var gjengen fremme. Barna var forståelig nok slitne da de kom frem, men energien kom raskt tilbake etter at de hadde spist grønnsakssuppe til middag. Resten av ettermiddagen og kvelden gikk med til spill og lek med kosebamsene, sier Lund Eriksen.

Dagen etter bar det ut på tur til fots i nydelig «påskevær». Skiskole ble det ikke noe av i år grunnet dårlig skiføre.

– Etter å ha sett føremelding på webkamera fra Nordmarka, hadde vi besluttet å droppe å ta med ski på turen. Gjengen spaserte istedenfor på skogsveier fra Nordmarkskapellet til Tryvann, spiste lunsj i et skogholt og spaserte og akte tilbake igjen, forteller Lund Eriksen.

Mindre vekt på tilbakeveien

Torsdag morgen var det tid for å vende nesa hjemover igjen.

– Da var heldigvis det meste av maten spist opp og det ble litt enklere å frakte bagasjen ned. Pappa Håkon og vaktmester Bjørnar stilte på Nordmarkskapellet klokken 9 for å bære sekk og trille sykkelvogn ned til Hammeren, forteller Lund Eriksen.

Hun er veldig takknemlig for at foreldre og vaktmester stilte opp for at barna skulle få denne opplevelsen.

Nye eventyr til Østmarkskapellet

Det var tid til mye lek og moro underveis.
Det var tid til mye lek og moro underveis.

Dette ble barnehagens siste tur til Nordmarkskapellet, noe Lund Eriksen synes er vemodig.

– Men vi ser ikke mørkt på det. Neste år legger vi ut på nye eventyr til Østmarkskapellet, sier hun.

– Det siste året i Nordmarka ble en minnerik tur som små og store aldri vil glemme! Det var sprudlende barn som ikke kunne komme seg fort nok av gårde, sykler, sykkelvogner, 120-liters sekker og en dugnadsånd man skal lete lenge etter! oppsummerer Lund Eriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Like muligheter til å delta

Stiftelsen Kanvas har besluttet at foreldre ikke skal måtte betale for aktiviteter som skjer i regi av barnehagene deres. Dette er noe de har vært opptatt av i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage over lengre tid, forteller Lund Eriksen.

– For oss er det viktig at alle barn skal ha like muligheter og kunne delta på alt vi arrangerer. Det skal heller ikke være slik at foresatte må gå til innkjøp av ekstra utstyr for at barna skal kunne delta på aktiviteter, forteller den daglige lederen.

Barnehagen har for eksempel gjennom årenes løp skaffet seg et lager med ski, skisko og skistaver.

– Det meste har vi arvet fra tidligere familier i barnehagen, opplyser den daglige lederen.

– Dersom noen barn mangler sovepose til en overnattingstur, løser vi dette ved å sende ut en forespørsel til de foresatte om noen har en sovepose å låne bort. Vipps, så har vi mer enn nok soveposer, forteller Lund Eriksen.

Powered by Labrador CMS