Naturlekeplass: Kurt Ivar Morsdal i Lille Frøbel barnehage har laget naturlekeplass i Rensåsparken i Bodø i forbindelse med åpningen av Friluftslivets år.

– Barnehagene kan bli flinkere til å ta de enkle turene

Naturpiloter i barnehagene skal gjøre utelivet i barnehagen enda bedre — og få hele Norge på tur.

Publisert Sist oppdatert

I dag markeres åpningen av Friluftslivets år flere steder i landet. Målet med satsingen er økt deltakelse i friluftsliv og økt bevissthet om friluftslivets positive effekter knyttet til folkehelse — og barn og unge er en prioritert målgruppe.

I forbindelse med friluftsåret har Miljødirektoratet delt ut midler til en rekke prosjekter — og med 1,3 millioner kroner er PBL-kurset Naturpilotene det enkeltprosjektet som har fått mest støtte.

– Det er blant annet fordi barn og unge er en viktig målgruppe og fordi vi ønsker å skape varig aktivitet. Med å komme inn i den tidlige opplæringen håper vi å oppnå effekter på lengre sikt, sier seniorrådgiver Elisabeth Sætre ved friluftsseksjonen i Miljødirektoratet.

Enkelt friluftsliv

Dagskurset «Naturpilotene — med barnehagen på tur i nærmarka» arrangeres 19 steder i løpet av 2015, og tilbys både kommunale og private barnehager. Målet er å utdanne to naturpiloter i hver barnehage, og disse skal inspirere kolleger, barn og foreldre til å bruke nærområdet til korte og enkle turer.

– De fleste barnehagene er veldig flinke til å dra på tur, men vi ønsker å gjøre det enda enklere å hoppe over gjerdet og ta mikroturene — de enkle turene som ikke trenger planlegging, sier prosjektleder Kari Vold Jensen i PBL.

Lars Maanum har jobbet med barn og natur siden 1970 og er en nestor i arbeidet med naturglede i barnehagen. Han er hovedforedragsholder på samtlige kurs — som kommer til å være spekket med konkrete tips og praktiske verktøy til enkelt friluftsliv.

– Vi vil bruke Naturpilotene til å minne barnehagene på hvor lett det er å ta disse korte turene, sier Vold Jensen.

Mindre i skogen

Ifølge en studie gjennomført av Norsk institutt for naturforskning (NINA), mener  97 prosent av foreldregruppa at barna deres har tilgang til store eller små skogsområder i nærheten til hjemmet. Likevel er det få barn som benytter seg av skogen som lekeområde i det daglige, og ofte er voksne med og styrer aktiviteten.

– Det vi ser ganske tydelig er at barns bruk av naturen i dag er avhengig av voksnes rolle og innsats, sier seniorforsker Margrete Skår ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Studien har vist at det er forskjeller på barns leik i naturen hvis den er voksenstyrt eller hvis de får holde på for seg selv.

– Den selvgående leiken gir en mer kroppslig naturkontakt og barna gjør naturen til sin egen. I de voksenstyrte aktivitetene blir naturen mer en ramme rundt gjøremålene mer enn et sted for leik og utforsking i seg selv. Voksne kan tenke mer på når og hvordan de kan trekke seg tilbake og la den frie leiken få slippe til i naturen, oppfordrer Skår.

– Hva tror du Naturpiloter kan bidra med i forhold til å skape mer aktivitet ute?

– Det vil helt sikkert sette økt fokus på å være ute og det er bra. Det gir mye glede å være ute, og de som er mye ute som barn, er gjerne også mye ute som voksne. Og så har jeg tro på at småbarnspedagoger er obs på at barns leik seg i mellom — ustrukturert som den er — kan få større grad av utforsking og sansing enn dersom de blir bedt om å gjøre spesielle aktiviteter i naturen, sier Skår.

Powered by Labrador CMS