Styrer i Læringsverkstedet Råholt barnehage, Eirik Hauge og hunden
Styrer i Læringsverkstedet Råholt barnehage, Eirik Hauge og hunden "Alma" begynte 29. juni på den 50 mil lange gåturen fra Oslo til Bergen, til inntekt som en sommercamp for fattige barn i Norge.

Skal gå fra Oslo til Bergen

– Et hårete mål, sier barnehagestyreren, som går 50 mil til inntekt for fattige barn i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Styrer i Læringsverkstedet Råholt barnehage, Eirik Hauge fra Algarheim, skal i tre uker i sommer gå fra Oslo til Bergen. Gåturen er på rundt 50 mil og startet 29. juni.

– Folk sier det er «helt høl i hodet», sier Hauge, men tror likevel at det blir en fantastisk opplevelse og at han er i god nok fysisk form.

Som han sier:

– Jeg kommer til å sprette av gårde og få den rumpa!

Ruslende med vannflasken i hånden, ser han veltrent og sprek ut. Og bra er det, for nå er det ikke lenge til han starter turen. Hauge smiler.

– Jeg gleder meg så sinnssykt. Dette blir helt kanon, sier han og drikker av vannflasken.

– Jeg skal ha med meg schæferhunden «Alma», som er i god form akkurat slik som meg, sier han.

– Det er bedre å være ute i naturen enn å dra til syden. Jeg gidder ikke å grille meg i solen og drikke øl. Da blir jeg ti kilo tjukkere.

Oslo-Bergen

Han fikk ideen til prosjektet i februar da han skulle planlegge sommeren.

– Jeg hadde lyst til å ta en skikkelig langtur. Å gå Norge på langs er det ultimate mål, men det må jeg ha til gode. Etter litt om og men hadde jeg planen klar. Jeg skal gå Oslo – Bergen på tre uker. Jeg ser fram til en eventyrlig og mektig opplevelse gjennom daler og over luftige bakketopper, ikke minst turen over Hardangervidda. Det blir en utfordrende og krevende tur, men jeg skal klare det. Må ha trua på det, sier Hauge bestemt.

Som en ekte friluftsguru og målbevisst herremann han er, gleder han seg til mange fantastiske opplevelser i den mektige naturen. Og som et supplement til turen, skal han samle inn penger til et godt formål.

– Jeg skal lage en sommercamp neste sommer. Målgruppen er barnefamilier som ikke har råd til å reise på ferie. Som styrer i Læringsverkstedet Råholt barnehage skal Læringsverkstedet være hovedsponsor på turen, under forutsetning av at alle innsamlede midler går til «Læringsverkstedet sommercamp 2016».

– For meg er det en gave å hjelpe, oppmuntre og glede andre. Opplevelser som setter store spor. Det er ganske kult!

Stor drøm

For Hauge blir det en hard og intens tur. Han starter i Nordmarka, deretter blir det Hønefoss, Noresund, Norefjell, Langedrag, Hardangervidda, Finse, Voss og Bergen.

– Det er ikke så mange som tar den veien, men det skal jeg.  Det er litt kjipt å dra via Kongsberg, så det gidder jeg ikke. Som sagt, jeg liker å gå andre traseer.

I begynnelsen av februar startet han treningen. Han gikk et par timer med 20 kilo på ryggen. Etter hvert ble børen fem kilo tyngre. På grunn av snømengdene over Hardangervidda må Hauge ta i bruk truger. Hver truge veier nærmere to kilo, dermed blir det enda litt tyngre.

– Det blir en fysisk og mental utfordring, og jeg har jobbet hardt for å være der jeg er nå - også med tanke på snøen som venter meg. Jeg tenker på turen konstant når jeg går, og det er nesten altoppslukende. Jeg ser for meg at det blir tøft og hardt, men det skal ikke være enkelt. Det må være en utfordring. Hvis det hadde vært lett, hadde det blitt kjedelig.

Hauge snakker bestemt om egne delmål gjennom ekspedisjonen.

– Dette er en mental trening som jeg må kunne beherske. Jeg har delmål underveis i etappene, helt ned til en halvtime om gangen. Jeg gikk en helg fra Eidsvoll til Oslo. Jeg var sliten, hunden var sliten og i tillegg striregnet det. Jeg måtte jobbe hardt mentalt. "En halvtime til, så er vi nesten i mål", sa jeg høyt for meg selv og til hunden. Og det funket! Det er mestringsfølelse på sitt beste, forkynner han.

En slik mestringsfølelse er også en del av målene i sin jobb som styrer i Læringsverkstedet Råholt barnehage.

– Det er fint å kunne føle slik mestring på jobben også. Vi setter oss et mål og relaterer det i barnehagehverdagen. Akkurat slike mål må jeg ha på denne spaserturen på veien til Bergen.

Testtur

Planleggingen og utstyret er snart i boks. Alt av mat, telt, sovepose, tøy, fjellsko, gassbrenner, GPS, solcellepanel, batteripakke, kart og kompass er pakket og klart.

– G-Sport har donert nok Real Turmat for 21 dager. Det er 2000 kroner spart. I tillegg har Kartvesenet sponset meg med 11 kart. Det er igjen 2000 kroner spart. Jeg har også kjøpt en knall oransje turjakke, så hvis jeg roter meg bort og det blir leteaksjon, vil jeg synes godt, sier Hauge og smiler.

I helgen kjørte han bil til Bergen for å legge ut depoter underveis før gåturen skal begynne.

– Det var endel ting jeg måtte fordele ut i depoter. For eksempel kart, dopapir, potesokker og potekrem til hunden, gass til primus, vaselin, håndvask, ullsokker, snus og mat. Jeg la også to øl i hvert depot, og siden disse veier litt, må de drikkes med en gang jeg henter depotet. Det er viktig å opprettholde væskebalansen samt at det er noe å glede seg til, sier Hauge og ler.

Han skrive blogg og ta bilder, og håper på grei nettforbindelse.

– Solcellepanel og batteripakke er greit å ha med. Jeg hadde en testtur for en stund tilbake, og alt som kunne gå galt gikk galt. Mobilen sluttet å lade og jeg var så irritert at jeg nesten ga opp. Men jeg gikk heldigvis en tur til, og da gikk alt strålende.

Fløybanen

På www.guttakruttpaatur.com kan du følge bloggen til Eirik Hauge underveis.

– Jeg forsøker å legge ut innlegg på bloggen når jeg har internettilgang. Jeg legger ut en link på bloggen hvor dere kan følge meg underveis på turen. Jeg har en satellitt med tracking som sender ut signal hvert tiende minutt. Dette blir plottet inn på kartet og dere vil se hvor jeg befinner meg.

I midten av juli står han og «Alma» forhåpentligvis på toppen av Fløyen i Bergen.

– Når jeg endelig står på toppen, vil nok alle følelser komme til uttrykk. Da skal jeg gråte en skvett.

Hva er det første du skal gjøre når du kommer til Bergen?

– Jeg skal kjøpe en pølse til meg selv og bikkja. Og dusje!

Powered by Labrador CMS