Mamma Tonje Brenna tok tenning da hun leste at fotografen tilbød seg å retusjere barnehagebildene. Foto: Tonje Brenna og Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet
Mamma Tonje Brenna tok tenning da hun leste at fotografen tilbød seg å retusjere barnehagebildene. Foto: Tonje Brenna og Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet

Reagerte etter at fotografen tilbød å retusjere bildene av barna – nå har kommunen sagt opp avtalen

Ullensaker kommune sier opp avtalen med et fotofirma som tilbyr barnehageforeldre å retusjere bort sår og andre uønskede elementer fra portrettbildene av barna deres. - Jeg er veldig glad for at kommunen tar dette på alvor, sier mamma Tonje Brenna.

Publisert

- Gud bedre, snakk om storm i et vannglass.

Det sier daglig leder i Studio G Fotografene, Gisle Lian Olsen, til Aftenposten når han får høre om kritikken selskapet er utsatt for.

Det er blitt høy temperatur i forkant av barnehagefotograferingen i Jessheim barnehage i Ullensaker.

- Hårreisende

Mamma Tonje Brenna reagerte da hun leste bestillingsskjemaet som fotofirmaet Studio G har sendt til barnehagen – og som barnehagen har distribuert videre til foreldrene.

«Ønsker dere at Studio G skal fjerne sår/kviser på portrettbildene?» står det.

- Skal vi virkelig uttrykke overfor de yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem? spør Tonje Brenna i et innlegg på Facebook.

Ungene våre er mer enn gode nok både inni og utapå, akkurat sånn de er.

Tonje Brenna

- Det er jo helt hårreisende at i et samfunn hvor alt allerede er så glanset og retusjert, så skal vi begynne å retusjere ungene våre, sier hun til NRK.

- Kviser og sår og arr og snørr og gørr er en del av det å være menneske. I barnehagen, på bilder og ellers. Det er det da ingen grunn til å prøve å skjule! Ungene våre er mer enn gode nok både inni og utapå, akkurat sånn de er, skriver hun i Facebook-innlegget.

Barnehagen: - Flaut

Overfor NRK beklager Jessheim barnehage at skjemaet ble distribuert ut til foreldrene. Styrer Hilde Kværner sier at det er kjempeleit og flaut og at det var en glipp at de ikke var mer kritiske til teksten.

- Jeg har sett responsen på Facebook, og det er flott at folk engasjerer seg. Skjønnhetsregulering og retusjering er holdninger i tiden, som det er greit med fokus på. Jeg skal møte barnehagesjefen i dag og ønsker å avlyse avtalen, sier Kværner til NRK.

Ullensaker kommune la onsdag formiddag denne meldingen ut på Facebook.
Ullensaker kommune la onsdag formiddag denne meldingen ut på Facebook.

Sier opp avtalen

Onsdag formiddag melder Ullensaker kommune på Facebook at kommunen sier opp avtalen med fotografen. Kommunen skriver:

Tar avstand fra retusjering av barnehagefoto

Ullensakers kommunale barnehager har i disse dager tatt portrettfoto av barn i de kommunale barnehagene. Bestillingsskjema som foreldre og foresatte har fått har gitt mulighet for å retusjere sår/kviser på portrettbildene.

- Ullensaker kommune har dessverre ikke kvalitetssikret skjema fra fotografen. Det er vi lei oss for. Dette er ikke en type holdninger Ullensakers kommunale barnehager stiller seg bak, sier Yngve Rønning, kommunaldirektør skole og barnehage i Ullensaker kommune.

Hadde vi ikke gitt kunden denne valgfriheten, hadde vi ikke gjort jobben vår godt nok.

Gisle Lian Olsen, Studio G-fotografene

Ullensaker sier nå opp avtalen med fotografen og vil se på hele ordningen med barnehage- og skolefoto i Ullensaker.

Studio G: - 80 prosent krysser

Fotofirmaet, som har utarbeidet bestillingsskjemaet, mener kritikken er en storm i et vannglass.

– Vi er opptatt av fornøyde kunder. Vi ville aldri tilbudt retusjering av et barnehagefoto på grunn av utseendet til barnet. Men tidligere har kunder reagert på at vi ikke har fjernet snørr, brødsmuler og mat mellom tennene, søvn og verk i øynene, sår på haken og pannen – slike ting. Hadde vi ikke gitt kunden denne valgfriheten, hadde vi ikke gjort jobben vår godt nok, sier daglig leder i Studio G Fotografene, Gisle Lian Olsen, til Aftenposten.

Han legger til at rundt 80 prosent av kundene krysser av for at de ønsker slik retusjering.

Daglig leder Terje Lie Olsen i Norges Fotografforbund bekrefter overfor samme avis at slike kontrakter har vært vanlig de siste ti årene.

– Når fotografen har et slikt punkt med i kontrakten, så vil jeg tolke det dithen at de har opplevd både positive og negative henvendelser rundt retusjering. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å ha ryddige og gode kontrakter som regulerer alle forhold, sier Lie Olsen til Aftenposten.

- Glad for at kommunen tar dette på alvor

Overfor barnehage.no gir Tonje Brenna uttrykk for at hun er fornøyd med det utfallet saken har fått.

- Jeg er veldig glad for at kommunen tar dette på alvor. Vi er veldig fornøyd med barnehagen vår og trodde aldre at de på noen måte mente at vi burde retusjere bildene, men det viser hvor fort gjort det er å gjøre det samme med bilder av barna våre som vi gjør med bilder av oss selv. Som voksne bør vi alle vise at ungene våre er flotte som de er, sier Brenna til barnehage.no.

Powered by Labrador CMS