Gisle Lian Olsen er daglig leder i Studio G Fotografene. Onsdag ble det masse mediekjør rundt skjemaet som firmaet distribuerer til foreldre i forbindelse med barnehage- og skolefotografering.
Gisle Lian Olsen er daglig leder i Studio G Fotografene. Onsdag ble det masse mediekjør rundt skjemaet som firmaet distribuerer til foreldre i forbindelse med barnehage- og skolefotografering.

Fotografen føler seg satt i gapestokk – men endrer ordlyden i skjemaet

Kundene til Studio G Fotografene skal fortsatt få velge om bilder av barnehagebarna skal kunne retusjeres eller ikke. – Det handler ikke om å endre på skaperverket, sier daglig leder Gisle Lian Olsen. Nå får han likevel komme til Jessheim barnehage for å fotografere barna der.

Publisert

Torsdag formiddag var Gisle Lian Olsen igjen var på barnehagefotografering etter at det verste mediesjokket hadde lagt seg. 

- Jeg var kjempespent på om jeg kanskje kom til å bli jaget ut. Men Solkroken barnehage i Elverum tok imot meg og ville gjerne ha meg der. Og nå blir det barnehagefotografering hver dag de neste to ukene, sier Gisle Lian Olsen til barnehage.no torsdag formiddag.

Onsdag havnet han og Studio G Fotografene i medias søkelys etter at en mamma på Jessheim hadde reagert på ordlyden i avkrysningsskjemaet som de foresatte fikk i forkant av en barnehagefotografering:

«Ønsker dere at Studio G skal fjerne sår/kviser på portrettbildene?»

Barnehagen beklaget - kommunen sa opp avtalen

- Skal vi virkelig uttrykke overfor de yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem? spurte Tonje Brenna i et innlegg på Facebook.

I tillegg til å være småbarnsmor er Brenna fylkespolitiker for Arbeiderpartiet.

Jessheim barnehage beklaget overfor NRK at skjemaet var blitt distribuert til foreldrene i denne formen, og Ullensaker kommune svarte med å si opp avtalen med Studio G Fotografene.

Alle de store mediene omtalte saken – og Olsen stilte blant annet på direkten på debattprogrammet Dagsnytt Atten på NRK for å svare på kritikken.

For å få så mye medie-oppmerksomhet, må man enten gjøre det veldig bra i idrett eller gjøre noe kriminelt. Jeg har ikke gjort noen av delene.

Gisle Lian Olsen, Studio G Fotografene

- Satt i gapestokk

-  Det har blåst litt, bekrefter Gisle Lian Olsen overfor barnehage.no dagen derpå:

- Jeg satt i bil fra Trondheim til Kongsvinger onsdag, og jeg satt nesten konstant og pratet i telefonen.

Fotografen gir uttrykk for at han føler seg litt paralysert over det som har skjedd.

- For å få så mye medieoppmerksomhet, må man enten gjøre det veldig bra i idrett eller gjøre noe kriminelt. Jeg har ikke gjort noen av delene. For min del føler jeg bare at jeg er satt i en solid gapestokk, sier Gisle Lian Olsen.

15.000 skjemaer - én reaksjon

Han understreker at Studio G aldri har hatt til hensikt å endre på utseendet til barna de fotograferer. Alt handler om midlertidige ting, slik som blåmerker, små sår eller snørr og matrester.

- Vi har brukt dette skjemaet de siste fem årene. Vi har sendt det ut til 15.000 foresatte, og 80 prosent har krysset av at de ønsker at vi skal gjøre denne retusjeringen. Så vi hadde trodd at folk syntes det er bra at vi tilbyr denne tjenesten, sier Gisle Lian Olsen.

Han mistenker at Brenna har brukt denne saken for å få oppmerksomhet rundt egen person ett år før valget.

- Hadde det vært en debatt om skjønnhetsindustrien og det som kroppspress og fokus på utseende gjør med psyken til ungdom, ville jeg fulgt henne helt. Men det er ikke dette det handler om, sier han.

-  Har du tidligere fått reaksjoner fra foresatte av denne typen?

- Nei. Vi har hatt det på skjemaet de siste fem årene, og dette var den første. Men den kom jo til gagns. Men når det er sagt, er det foresatte som har krysset av «nei» og skrevet «ikke retusjer barnet vårt».

Endrer ordlyden

På bakgrunn av støyen har han bestemt seg for å endre ordlyden i skjemaet. Der det til nå har stått «fjerne sår/kviser», vil det nå stå «fjerne temporære ting», og så vil det bli forklart hva som menes med temporære ting: Snørr, sår, matsmuler.

Så blir det utarbeidet et eget skjema for foresatte til skoleelever, der man kommer inn på muligheten for å retusjere bort kviser.

- Vi håper at folk tenker selv og skjønner at vi gjør dette med en god hensikt. Dette er også noe vi gjør uten å ta ekstra betalt, sier fotografen.

Delte meninger i debatten

Barnehage.no var ett av mediene som omtalte saken onsdag. I kommentarfeltet på facebooksiden er det delte meninger om saken.

«Hvorfor lage så mye styr rundt dette? Kan man ikke bare krysse av NEI hvis man synes dette er feil? Nivået på krenkelser synker stadig», skriver en leser.

«Kan ikke barnehagen bare tørke dem litt rundt munnen/i ansiktet? Er usikker på hva jeg ville ha gjort, instinktet sier at retusjering ikke passer for barn», skriver en annen.

«Nei, jeg vil ha bilder som viser hvordan barnet mitt faktisk ser ut. Hverken buser eller kviser, skrubbsår eller kaviar, plager meg det spøtt. Det er jo flott om barnet kan slippe å gå rundt møkkete, noe vi foreløpig ikke har opplevd, men det er bare et bilde», skriver en tredje.

«Dropp portrettbilder og fokuser på gruppebildet i stedet. Foreldrene får ta portrettbilder seg», mener en fjerde.

Har fått masse støtte

Gisle Lian Olsen har opplevd å få masse støtteerklæringer for måten Studio G Fotografene håndterer spørsmål rundt eventuell retusjering av bilder.

- Ja, heldigvis tenker folk litt sjøl. Og i denne sammenhengen er brunost blitt til Botox. Jeg har tatt barnehageportrett i 30 år og synes jeg kan dette godt. Det handler om barnepsykologi og kommunikasjon med barna og få fram de vakre ungene på bildene. Men så er det noen ganger at vi blir i tvil om noe skal justeres digitalt, og da spør vi foreldrene, sier Olsen.

Han gir som eksempel et barn han fotograferte i forrige uke. Barnet hadde falt og slått seg i barnehagen samme formiddag og hadde et plaster i ansiktet.

- Da fikk vi barnehagen til å kontakte foreldrene for å spørre om vi skulle ta bort plasterlappen fra bildene. Vi sendte dem bilde på mobilen slik at de kunne se hvor stor plasterlappen var, og så fikk de ta en avgjørelse. De bestemte at plasterlappen skulle være der, og det respekterte vi selvfølgelig, sier Gisle Lian Olsen.

Får likevel komme til Jessheim barnehage

Torsdag ettermiddag fikk Gisle Lian Olsen er telefon fra barnehagesjefen i Ullensaker kommune.

Kommunen har tatt en ny runde på saken. Og oppsigelsen av fotograferingen i Jessheim barnehage, som Ullensaker kommune varslet onsdag, er trukket tilbake.

- Vi får likevel komme å fotografere i neste uke, mot at vi leverer et nytt skjema der de foresatte ikke får avkrysningsmuligheten om retusjering fra det opprinnelige skjemaet, sier Olsen.

Han er veldig glad for at Ullensaker kommune nå vil rydde opp i en sak som kom skjevt ut.

Nå håper han at saken ikke skal svekke omdømmet til fotofirmaet:

- Jeg merker det når jeg kjører rundt med Studio G-logoen på bilen: Dette blir kommentert.

Powered by Labrador CMS