Superfit Culusuk Gore-tex har en Gore-tex-membran som beskytter mot vann. Den skårer høyt på grad av vanntetthet, samt varmeisolasjon. Etter å ha blitt plassert i -20 grader i 30 minutter falt temperaturen i skoen med 8,7 grader. Den tørker derimot ikke spesielt fort, og testen fra Testfakta fant at den inneholdt det kjemiske stoffet PFOA. Finnes i størrelse 23-38. Skårer høyest totalt i testen til Testfakta.

Her er de beste vinterskoene

Vanntette, varme vintersko som puster. Dette er egenskaper en god vintersko for barn må ha.

Publisert Sist oppdatert

Vinteren er rett rundt hjørnet med det den følger med seg av slaps, kulde og gjerne regn.

Testfakta.se har testet vintersko til barn, og funnet den ultimate skoen. Testen gikk ut på å finne ut hvor lenge skoen holdt barna tørre og varme. Blant metodene som ble brukt var 200 000 steg i vann, måling at varmeisolerende effekt, hvor god pusteevne skoene har og hvor fort de tørket etter å ha blitt våte. I tillegg ble skoenes ytterste lag testet for miljø- og helsefarlige stoffer som PFOS eller PFOA.

Les hele testen på Testfakta.se.

Halvparten av skoene i testen falt igjennom. Skoene som ble valgt fra butikkjedene Din Sko og Skopunkten, besto vanntesten, men pustet knapt bedre enn en gummistøvel. De brukte også alt for lang tid på å bli tørre.

– Skoene må kunne transportere bort fukt fra innsiden for å regulere klimaet inne i skoen. Om du puster for lite vil det før eller senere bli varmt og vått i skoene, og det er ikke noe godt, sier Kai Tinschert, som er testleder ved PFI – laboratoriet som fikk i oppdrag å teste skoene.

Testens overraskelse var skoene fra Ecco, som ifølge Testfakta vanligvis holder høy kvalitet. Disse skoene slipper inn vann etter nesten 50 000 steg, altså er drøyt 12 timers bruk.

Ifølge Tinschert påvirker håndverk, konstruksjon og materialvalg hvor vanntette skoene er. Sko som lekker, har ofte skader på membranen eller svakhet i sømmer/skøyter.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Best i test er skoene fra Superfit. Skoene fra Viking ligger på andreplass. Disse skoene har god vanntetthet, de er varme og puster godt. De inneholder heller ikke de nevnte giftstoffene.

Skoene fra Superfit ble også testvinner i fjor da Testfakta testet barnesko for giftstoffer.

PFOS, PFOA og andre perfluorerte forbindelser 

  • Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS-er) er del av en stor gruppe organiske, fluorholdige kjemiske forbindelser.
  • Totalt finnes det flere hundre forskjellige stoffer og det utvikles stadig nye.
  • Fram til nå har PFOS og PFOA vært mest i fokus, og begge er strengt regulert i Norge.
  • Ny informasjon viser at også flere stoffer i denne gruppen er svært miljøskadelige.
  • Både i Norge og i utlandet forskes det for å øke kunnskapen om stoffgruppen.
Powered by Labrador CMS