Einar Olav Larsen er leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB).
Einar Olav Larsen er leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB).

Organisering av tillitsverv og foreldrebetaling under korona – dette lurte foreldrene på i 2020

Tillitsverv i barnehagen var temaet Foreldreutvalget for barnehager fikk flest spørsmål om i 2020. – Det har gjennom mange år vært en gjenganger at mange foreldre og styrere er usikre på hvordan arbeidet med et godt samarbeidsutvalg skal være, sier FUB-leder Einar Olav Larsen.

Publisert Sist oppdatert

I fjor mottok Foreldreutvalget for barnehager (FUB) totalt 234 henvendelser fra barnehageforeldre, 13 flere enn året før.

Det opplyser FUB på sine nettsider.

Av disse handlet 53 av henvendelsene om tillitsverv i barnehagen og problemstillinger rundt rådsorgan. FUB opplyser at de blant annet har fått høre om barnehagestyrere som selv har valgt representanter til samarbeidsutvalget (SU).

– Det har gjennom mange år vært en gjenganger at mange foreldre og styrere er usikre på hvordan arbeidet med et godt samarbeidsutvalg skal være, sier FUB-leder Einar Olav Larsen i en artikkel på FUBs nettsider.

I 2018 og 2019 mottok FUB henholdsvis 57 og 48 henvendelser om det å ta verv i råd og utvalg i barnehagen.

Larsen forteller at de nå holder på å lage et nytt hefte med informasjon om nettopp samarbeidsutvalg i barnehagen og en informasjonsfilm om SU.

Utfordringer i samarbeidet

Samarbeid mellom hjem og barnehage var temaet FUB mottok nest flest henvendelser om i fjor, med 50 henvendelser.

– Det mest spesielle var nok da vi ble kontaktet om en kommune som hadde vedtatt at de skulle legge ned en avdeling i en barnehage i desember, uten at foreldrene fikk informasjon om dette før i mai, året etter. Allikevel kjørte kommunen opptak til neste høst og foreldre opplevde at de hadde fått plass på en avdeling som skulle nedlegges. Samarbeidsutvalget hadde ikke blitt involvert i prosessen og satt igjen med mange spørsmål når beskjeden om nedleggelse nådde foreldrene. Vi i FUB rådet foreldrene til å gå i dialog med kommunen og etterspørre hvorfor de ikke hadde blitt involvert i prosessen, be om risikoanalyse for nedleggelse, planer for hvilke barn som skal flyttes, også videre. Hovedfokuset var å få til et godt samarbeid med kommunen og på hvordan man kunne legge til rette for barnets beste i en slik situasjon, sier FUB-rådgiver Marianne Fehn på FUBs nettsider.

Etter dialog mellom foresatte og kommunen ble avgjørelsen endret. Avdelingen ble ikke lagt ned og kommunen lovet å involvere foreldrene i neste omgang, opplyser hun.

Foreldrebetaling i koronatiden

På tredjeplass over henvendelser til FUB i 2020 kom spørsmål knyttet til foreldrebetaling.

– Vi hadde en jevn strøm med forskjellige forespørsler fram til korona-nedstengingen. Deretter begynte spørsmålene å gå mer konkret på barnehagebetaling når barnehagen var stengt. Etter gjenåpningen lurte også mange på om de skulle betale full pris selv om barnehagen hadde reduserte åpningstider, sier Fehn.

Hun forteller at man ikke skal betale når barnehagen er stengt på grunn av smittevern. Har barnehagen redusert åpningstid må man betale vanlig pris.

Temaene FUB fikk flest henvendelser om i 2020:

  • Rådsorgan (53)
  • Samarbeid barnehage-hjem (50)
  • Foreldrebetaling (28)
  • Trygt og godt barnehagemiljø (17)
  • Mat i barnehagen (11)
  • Organisering av barnehage (9)
  • Bemanning (9)
  • Åpningstid (7)
  • Overganger innad i barnehagen (7)
  • Kvalitet i barnehagen (6)
Powered by Labrador CMS