Søndag gikk en mail ut til drøyt 10 000 foreldre i Stavanger, med reklame for de rødgrønne partiene i kommunen.

Foreldrene til 7 300 barnehagebarn fikk delt epostadresser - og politisk reklame i innboksen

En sak om innsyn i epostlister, personvern og politisk reklame skaper debatt i Stavanger.

Publisert

Søndag mottok foreldrene til drøyt 10 000 barn i barnehage og 1. og 2. klasse en epost fra flertallskonstellasjonen - som består av Ap, SV, Rødt, MDG, Sp og Folkets parti - i Stavanger. Under overskriften «Kjære deg som er forelder» inneholdt mailen informasjon om hva flertallspartiene har utrettet de siste fire årene, og en oppfordring om å «bruke stemmeretten for et mer rettferdig Stavanger», ifølge Stavanger Aftenblad, som har skrevet flere artikler om saken (bak betalingsmur).

Både foreldre og opposisjonspolitikere har reagert etter utsendelsen.

En far Aftenbladet har snakket med misliker sterkt at e-postadressen hans er brukt som mottaker av politisk reklame.

– Jeg fant ganske fort ut at lekkasjen måtte komme fra barnehagen. Hvis det stemmer at alle barnehageforeldre i Stavanger har fått e-postadressene sine utlevert, blir jeg svært bekymret. Dette er første steg på veien mot identitetstyveri, sier Stavanger-mannen. Han reagerer særlig på at e-posten har gått ut til én bestemt målgruppe, med målrettet politisk reklame.

Personvernombud Roy Håland i Stavanger kommune sier at kommunen har fulgt offentlighetsloven når de har gitt flertallspartiene innsyn i e-postadressene, og at klasselister er definert som offentlig informasjon ifølge Datatilsynet og Justisdepartementet. Han forteller at listene inneholder kontaktinformasjon som telefonnummer og e-postadresser, men at det gis innsyn uten fødselsnummer.

Camilla Nervik i Datatilsynet opplyser til avisen at at utleveringer av slike kontaktlister fra kommunene er regulert av offentlighetsloven.

– Datatilsynet er ikke tilsynsorgan etter offentlighetsloven, og kommunene må vurdere om de har hjemmel til å utlevere eller om noen av de relevante unntakene kommer til anvendelse.

Øyvind Jacobsen, politisk rådgiver i Stavanger Arbeiderparti, understreker at de har vurdert bruken av personopplysningene ut fra personvernreglene. Listene er slettet etter utsendelsen.

– Vi har brukt GDPR-funksjonen til Slettmeg og slettet listene fra servere og alle steder de lå. Vi har gjort alt i vår makt for å følge regelverket, og har vært særs opptatt av å presisere at dette var en engangsutsendelse, sier han.

I en oppfølgende artikkel opplyser flere eksperter at epostene kan være brudd på GDPR-reglene. Blant andre Malgorzata Agnieszka Cyndecka, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, som jobber med og forsker på personvern. Hun gjentar dette i en sak hos nrk.no.

– Det partiene i Stavanger har gjort er ikke greit, og er heller ikke lovlig, sier hun.

Mens professor ved Universitetet i Oslo Lee Bygrave, som forsker på personvernrett, mener partiene er innenfor loven.

– Etter min oppfatning er jeg ikke overbevist om at dette er ulovlig fordi partiene har sendt ut til offentlig tilgjengelige e-poster, og ikke ut fra det politiske ståstedet til foreldrene, sier han til NRK.

Helene M. Ohm, direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger, opplyser til Stavanger Aftenblad at det ble gitt innsyn i klasselistene til i underkant av 10.600 barn. Om lag 7300 av disse var barnehagebarn, resten var elever i 1. og 2. trinn i grunnskolen. Personombudet i kommunen hadde tirsdag mottatt spørsmål og klager fra i underkant av ti personer.

– Utover dette registrerer vi jo at det har vært en del støy og høy temperatur i sosiale medier og kommentarfelt, opplyser Ohm.

Powered by Labrador CMS