Garder barnehage har gjort en del justeringer på uteområdet sitt for å skape flere skyggefulle områder som barna kan leke i på dager når solen steker. Solseil kan kjøpes, men man kan også gjøre som denne barnehagen og lage sitt eget av en presenning.

Slik beskytter du barna mot sola

– Solbeskyttelse handler om mer enn solkrem, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg og det kan bety lange dager ute i sola. Litt sol er bra, men for mye er ikke bra, påpeker spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

– Hvis barna må leke i stekende sol kan de fort bli altfor varme og i verste fall solbrente. Det å bli solbrent er ikke bare veldig ubehagelig, men skjer det gjentatte ganger vil det på lang sikt øke risikoen for hudkreft, sier Stensrud.

I fjor var barnehage.no på besøk i solvennbarnehagen Garder barnehage. Les om hvilke grep de har gjort for å beskytte barna mot sola.

På føflekkrefttoppen

Norge er et av landene i verden som har mest føflekkreft. Stensrud mener det derfor er viktig å starte tidlig med forebygging.

– Barna tilbringer lange dager i barnehagen og må ha trygge rammer også når det gjelder beskyttelse mot sola. Gode solvaner som de lærer mens de er små tar de dessuten gjerne med seg videre. Det er derfor fint å ha leker og aktiviteter som lærer barna at solstrålene er bra, men at vi ikke må få for mye sol, råder hun.

På Kreftforeningens nettsider finner du tips til aktiviteter som kan brukes til å lære barna om solen og dens virkning på kroppen.

– Enklere å nyte sola med gode rutiner på plass

Stensrud påpeker at solbeskyttelse handler om mer enn solkrem.

– Mange barnehager har nå rutiner for solkrembruk. Det er bra, men solbeskyttelse handler også om hvordan dagen legges opp, for eksempel når og hvor barna spiser eller leker ute. Ved å ha gode rutiner på plass, blir det enklere å nyte sola når den plutselig dukker opp, sier hun.

På sine nettsider kommer Kreftforeningen med følgende tips til solrutiner i barnehagen:

  • Ta pauser fra sola og sørg for at aktiviteter og lek kan skje i skyggen.
  • Pass på at barna har på lette klær og noe på hodet.
  • Smør barna med solkrem med minst faktor 15 før de går ut om formiddagen.
  • Smør barna på nytt hvis de har svettet mye eller badet.
  • Informer foreldrene om barnehagens solrutiner og minn dem om at barna i sommerhalvåret skal ha med solkrem og solhatt.
  • Vær gode rollemodeller for barna ved at de voksne også beskytter seg i sola.
  • Sørg for nok skygge på uteområdene og kontakt kommunen/barnehagens eier ved mangel på skygge.
  • Vurder barnehagens solrutiner en gang i året og gjør endringer ved behov.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

– Viktig med nok skygge

– Hva kan barnehagene gjøre for å skjerme barna mot solen på uteområdene sine?

– Noen barnehager har dugnad og lager gode skyggeplasser på barnehagens uteområde. Det kan for eksempel være å plante busker og trær, bygge en levegg eller henge opp solseil. Hvis barnehagen mangler gode skyggemuligheter, bør man kontakte kommunen eller eier, råder Stensrud.

Nylig kom strålevernmyndighetene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island med en felles uttalelse der de peker på at solforbrenninger i barneårene kan føre til utvikling av hudkreft senere i livet, og at risikoen for å få kreft reduseres kraftig ved å søke skygge når sola er sterkest. De utfordrer blant annet kommuner, byplanleggere og idrettsorganisasjoner til å utvikle gode skyggesteder for barn og unge.

PS! Solvennbarnehager er en satsing i regi av Kreftforeningen. Over 1500 barnehager er i dag Solvennbarnehager. Barnehagene får tips til gode solrutiner, forslag til leker om når vi må beskytte oss, og når vi ikke behøver det. De får også nyhetsbrev to til fire ganger i løpet av sommerhalvåret.

Powered by Labrador CMS