Ingrid Lund: Forsker og førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Agder.
Ingrid Lund: Forsker og førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Agder.

Økning i antall mobbesaker i barnehagen

Foreldreutvalget for barnehager har opplevd en tredobling i antall henvendelser om mobbing i barnehager det siste halvåret. Barn helt ned i toårsalderen mobber, viser forskning.

Publisert Sist oppdatert

Det siste halvåret har Foreldreutvalget for barnehager (FUB) blitt kontaktet av 24 foreldre om mobbing og mistrivsel i barnehagen. Det er en tredobling i henvendelser om mobbing sammenliknet med hele 2015.

Les hele saken på nrk.no.

I 2015 mottok FUB totalt åtte henvendelser fra foreldrekontakter som opplevde mobbing av barn i barnehager. Ofte er det foreldre som opplever at sitt barn er utestengt fra lek.

– Foreldre opplever at barnet deres ikke blir inkludert eller opplever å bli krenket og mobbet i barnehagen, forteller leder i FUB Marie Skinstad-Jansen til NRK.

Må endre holdninger

Forskning fra Hele barnet, hele løpet viser at barn helt ned i to årsalderen mobber. Skinstad-Jansen vil se at flere barnehager tar tak i problemet.

Professor ved Universitet i Agder Ingrid Lund mener den største utfordringen i kampen mot mobbing i barnehager er å endre de ansattes rolle og holdninger i barnehagen.

– Det er faktisk slik at enkelte barn blir oftere svarteper i barnehagen, ikke bare blant barna, men også blant de ansatte. Det er viktig er at barnehagene ser på sin egen praksis og holdninger til det enkelte barn i sin egen barnehage, forteller Lund til NRK.

Lanserer kunnskapspakke

Utdanningsdirektoratet har, på oppdrag fra kunnskapsdepartementet, utarbeidet en kompetansepakke knyttet til læringsmiljø og mobbing i barnehage og skole. Målet er å styrke eieres, barnehagers og skolers kompetanse.

– Vi lanserer nå kunnskapspakker for at barnehagene skal få mulighet til å lære opp de ansatte enda bedre, og det kommer nå i løpet av kort tid. Og så har vi varslet en gjennomgang av hele regelverket i antimobbepolitikken for å styrke barn og unges rettssikkerhet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Til NRK.

Ingrid Lund tror det trengs mer enn bare kompetanseheving for å få slutt på mobbing i norske barnehager.

Powered by Labrador CMS