DEBATT

Maria Dizaei er barnehagestyrer i Oslo kommune.

– Vi må våge å snakke med barn om døden

– Barn kan håndtere sorg dersom de får være med og blir tatt på alvor, sier barnehagestyrer Maria Dizaei.

Publisert Sist oppdatert

Døden er en del av livet, også for barn. Derfor er det viktig at vi ikke stenger barn ute fra dette vonde kapittelet og at vi våger å undre oss sammen med dem. Som leder i barnehagen føler jeg det er min plikt til å ta opp slike tema, og jeg ønsker å sette døden på dagsorden og hjelpe barnehagefolk til og tørre å snakke om døden og sorgen ved å ha barn i barnehagen som følger en av foreldrene til dødsleiet.

Barn merker om noe er galt. Derfor er det viktig å være åpen om sykdommer som kan ha døden som følge. Hvis mor eller far får en alvorlig diagnose er det viktig å snakke om dette. Å få vite at mor eller far har kreft kan være en skremmende opplevelse for barn. Barn kan ofte lure på om det er deres skyld.

Det medfører gjerne store forandringer i et barns liv når en av foreldrene blir alvorlig syk. Sykdomsperioden er en tid med mye engstelse og bekymring for barn, enten de er store eller små. Det er lett å undervurdere barns observasjonsevne, for ofte oppfatter de mye mer enn vi tror. Det er derfor det er så viktig å snakke med barna om mors eller fars sykdom, å forklare hva som skjer og hva dette vil si for barnet selv. Ellers kan fantasien begynne å arbeide på egen hånd og skape forestillinger som kan være tyngre å leve med enn virkeligheten.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Redselen for å miste en av foreldrene kan føre barnet inn i en syklus av bunnløs fortvilelse og håp, og for mange familier innebærer sykdommen en veksling mellom gode perioder og voldsomme nedturer i form av tilbakefall. Barn vil ofte ha flere spørsmål som voksne kan oppleve er vanskelig å besvare. Barn i ulike aldre har forskjellig forståelse av alvorlige sykdommer som i noen tilfeller medfører døden. Uansett alder er det viktig at barn får informasjon som passer sin alder og modenhetsnivå.

Barn skjønner mye og de sanser ofte stemninger og følelser. Derfor er det viktig at de blir involvert på sine egne premisser. Barn håndterer sorgen dersom de får være med.

Det er viktig å forklare hva som skjer til barna, barn løper gjerne inn og ut av sorgen. I det ene øyeblikket kan de le og leke ubekymret for så å bli lei seg og gråte. Det er uansett viktig å være ærlig med barn.

For de fleste er det å miste noen nære og kjære ekstremt vondt, sorgen kan være ulik og det kan være forskjell på hvordan sorgen treffer. Det er mange individuelle hensyn å ta og det kan ha noe å si om døden inntreffer plutselig eller om man har hatt tid til å forberede seg.

Har du et tema du ønsker å dele med andre? Send oss en tekst eller tips til red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS