Anne Ferkingstad har lenge arbeidet for at prøveprosjektet skal bli en realitet. Nå sendes søknaden.

Søker prøveprosjekt med ekstra år i barnehagen

Stavanger kommune har utarbeidet en dispensasjonssøknad, som kan innebære at flere barn født sent på året kan få mulighet til å vente et år ekstra til skolestart.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan ikke forstå hvorfor vi ikke skal prøve det ut. Jeg vet at et motargument er at dagens regjering innfører mer lek på første trinn, men jeg tenker at det må være ja takk, begge deler, sier Anne Ferkingstad (H) til RA Stavanger (krever abonnement).

Ferkingstad, som selv er leder i Hillevåg og Tjensvoll bydelsutvalg og sitter som vara i bystyret, var ganske trygg på flertall før søknaden til Utdanningsdirektoratet skulle godkjennes av Utvalg for oppvekst og utdanning onsdag ettermiddag.

Og flertall ble det.

Får Stavanger grønt lys på søknaden, skal prøveprosjektet i første omgang gjelde barn i bydelene Hillevåg, Tasta og Madla - født i årets tre siste måneder.

Kompetanse og kjennskap

Opplæringsloven åpner allerede for utsatt skolestart dersom foreldre søker eller samtykker det, og det etter en sakkyndig vurdering er tvil om barnet er kommet langt nok i utviklingens sin.

I praksis skjer det sjelden, har barnehage.no skrevet i tidligere omtale av temaet.

Nå kan veien bli kortere, dersom dispensasjon gis, slik at foreldre ikke er nødt til å søke sakkyndigvurdering fra PPT, men kan ta beslutningen i samråd med barnehagen.

– PPT er fagpersoner, men hvor godt kan de bli kjent med et barn i løpet av noen samtaler, sammenlignet med de som har kjent barnet over lang tid? PPT har det travelt, så det vil også være en avlastning for PPT at vurderingen blir tatt av pedagogisk personell i barnehage, foreldre og skolen, sier Ferkingstad til RA.

Til barnehage.no utdyper hun at hun mener barnehagelæreres kompetanse og kjennskap til barna, gjør dem godt egnet til å veilede foreldre i tilfeller hvor utsatt skolestart kan være aktuelt.

Følge egen modenhet

Ferkingstad har tidligere uttalt at hvis barn får følge egen modenhet, tror hun at de i større grad slipper oppfølging og spesialundervisning på skolen.

Hun viser blant annet til NOU 2024: 8 Likestillingens neste steg, der fleksibel skolestart er blant anbefalte tiltak. Og til ekspertutvalget som Camilla Stoltenberg også ledet, som anbefalte som nye tiltak i opplæringsloven, at utsatt skolestart kan ha en effekt på å forebygge sosiale forskjeller innen helse, og å jevne ut kjønnsforskjeller.

– Er det kapasitet nok i barnehagene, da?

– Hvis dekningen ikke var bra nok, ville nok administrasjonen sagt at vi ikke skulle brukt disse bydelene. Kommunebudsjettet er stramt, men vi må tenke litt lenger. Kanskje er det penger å spare på individuell tilrettelegging i skolen? Det er en annen budsjettpost, men her er det viktig å være voksen og se helheten. 

Om prosjektet blir en realitet blir Stavanger kommune den første som faktisk prøver ut dette, etter at daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner åpnet for det i 2019.

Prosjektet vil bli fulgt av en forskningsgruppe bestående av representanter fra UiS, Frisch, Norce og FHI, skriver RA.

Oktober-desember

Av saksframlegget framgår følgende:

  • Stavanger kommune har utarbeidet en søknad om dispensasjon fra opplæringsloven for å gjennomføre et forsøk med utsatt skolestart. I forsøket skal det åpnes for at foreldre sammen med barnehagelærere kan beslutte at barn født i oktober/november/desember kan utsette skolestart ett år. Forsøket er planlagt å gå over fem år, med forventet oppstart skoleåret 2025/2026.
  • At et barn får innvilget utsatt skolestart vil medføre økonomiske konsekvenser. Kommunedirektør har ikke gjort grundige analyser av de økonomiske konsekvensene ved en eventuell gjennomføring av forsøket. Det er vanskelig å si noe om omfanget utover at det vil føre til behov for ekstra plasser.
  • Samarbeidsutvalgene i virksomhetene støtter søknaden. Flere av samarbeidsutvalgene har kommet med ulike innspill og kommentarer til selve gjennomføringen av forsøket, som vil blir tatt med i det videre arbeidet dersom Stavanger kommune får innvilget dispensajson. Kommunalt foreldreutvalg barnehage (FUB) støtter søknaden.
  • I drøfting med de hovedtillitsvalgte i Stavanger kommune ble det gitt støtte for søknaden fra 4 av 6 organisasjoner. I tillegg stilte Hovedverneombudet seg positiv til søknaden. Utdanningsforbundet og Lederne støtter ikke søknaden.
Powered by Labrador CMS