Arild M. Olsen, administrerende direktør for PBL på PBLs landsmøte på Gardermoen. (Arkivfoto).
Arild M. Olsen, administrerende direktør for PBL på PBLs landsmøte på Gardermoen. (Arkivfoto).

- Tør å stille krav!

Administrerende direktør i PBL, Arild Olsen var klar i sin tale under PBLs landsmøte. – Ikke gi dere!

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen mener det er på tide med fokus på barnehagens innhold og hvordan de ansatte får lov til å bruke sin kompetanse på jobb.

Hans fremste budskap under PBLs landsmøte på Gardermoen mandag, var at barnehagene må stå opp i mot kommunene.

- Hva om de beste pedagogene fikk lov å bruke tiden sin på å utvikle kompetansen sin i barnehagen i stedet for å sitte på telefonen med kommunen for å diskutere tilskudd!

- Still krav!

Han oppfordrer salen til å stille krav og ikke gi seg i møte med økonomiske kutt og krav.

- Dere som sitter her må tørre å stille krav til kommunene. Så lenge de får frihet til å gjøre som de vil, kutter de i både tilskudd og bemanning, tordnet PBL-direktøren.

- Å få til kvalitet med slike kutt, er helt urealistisk. Vi må spørre oss selv hvordan vi stiller krav slik at vi er sikre på at kommunen bruker pengene slik de skal, rett og slett for å sikre kvaliteten i tilbudet, mener Olsen.

Trenger ny finansiering

Av hensyn til hele sektoren – både barn, foreldre og ansatte – vil Olsen at alle som jobber med barn må være frie til å forme tilbudet i sin barnehage.

For Olsen er det også viktig å få på plass et oversiktlig og nøyaktig finansieringssystem for de private barnehagene, og i vår er hele to finansieringsmodeller ute på høring.

- Vi må også ha på plass hundre prosent likebehandling. Da nytter det ikke å flikke på finansieringssystemet vi har nå. Da trenger vi et helt nytt system! var Olsen klare budskap.

Tilskuddordningen gikk i 2011 fra øremerkede midler til rammefinansiering. Det vil si at kommunene mottok en pott med penger som de selv kunne forvalte, mot at midlene de mottok var øremerket barnehagene.

Det ble fort klart at dette ikke fungerte i praksis, noe som førte til PBLs arbeid for å innføre en helt ny finansieringsmodell.

Powered by Labrador CMS