Prioriterer barn ulikt

Ny undersøkelse avdekker store forskjeller i norske kommuners prioritering av barn og unge i kommunebudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

FNs barnefond UNICEF har undersøkt hvordan norske kommuner prioriterer barn og unge.

Ifølge UNICEF-undersøkelsen bruker kommunene i gjennomsnitt 100 200 kroner per barn per år, men forskjellene mellom kommunene som bruker mest og minst penger på barn og unge er store.

Det skriver Aftenposten.

Mens Modalen kommune i Hordaland bruker 204 000 kroner per barn, bruker Vest-Agderkommunen Søgne 85 000 kroner.

I undersøkelsen har UNICEF rangert kommunene ut ifra deres arbeid innenfor barnehage, grunnskole, barnevern og kommunehelsetjeneste.

Blant landets 49 største kommuner (utenom de fire største; Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger) er det Porsgrunn som kommer best ut i undersøkelsen. Kristiansund og Tønsberg følger på plassene etter. Nederst på listen finner vi Eidsvoll, Røyken og Ullensaker.

Generalsekretær i UNICEF, Bernt G. Apeland, sier til Aftenposten at undersøkelsen ikke er laget for å henge ut enkelte kommuner. Han håper at undersøkelsen kan bidra til å sette i gang en debatt om ulikheten mellom norske kommuner.

– Vi sier ofte at å bli født i Norge er som å vinne i Lotto. Men størrelsen på gevinsten avhenger av hvilken kommune du fødes inn i. Det er store forskjeller mellom kommunene i hvor mye de bruker på barna, sier han.

Powered by Labrador CMS