Selger egg for å kjøpe leker til barnehagen
Husker du barnehagen som klekket kyllinger for å starte egen eggproduksjon i vår? Nå er kyllingene store og legger egg så det suser etter.
Tidlig i vår etablerte Skogkanten dyr- og naturbarnehage barnehagebedriften "Innovative barnehagebarn", der den første oppgaven var å klekke kyllinger for å selge egg til inntekt for nye leker.
Nå skriver vi oktober og det planlagte salget går så det suser.
– Det går kjempefint, stråler en særs fornøyd eier og daglig leder i Skogkanten dyr- og naturbarnehage i Halden, Inger Cecilie Huseby Grønnerød.
Vil utvide
Faktisk går det så bra at barnehagebedriften vurderer å utvide tilbudet til nærmiljøet rundt. Noe som vil bety enda mere penger i kassa til ungene i barnehagen.
Det hele begynte som en ide i vår. Ideen ble til rugekasse med egg og eggene ble til eggleggende høns. Nå har de nye eggene blitt til penger, som barna selv skal få bestemme hva de skal bruke til.
Alt går etter planen, altså.
En pen sum
– Nå har vi 60 høner! Vi slaktet noen av hanene, som ble til mat, sier Grønnerød.
Eggsalget gikk av stabelen 15. oktober. Ungene laget stand, la eggene i rammer og satte opp kassaapparat. Det koster 60 kroner per ramme og eggene selger de annen hver torsdag mellom halv to og fem. Den første torsdagen fikk de inn hele 1 400 kroner. Det var noen svært fornøyde unger som pakket sammen eggsalget mot slutten av dagen.
– I første omgang er dette et tilbud til den nærmeste familien. Men vi ser jo at dette er svært aktuelt for nærmiljøet også. Derfor planlegger vi å utvide allerede nå, og etter hvert vil ungene levere egg til nære adresser på en egen eggrute med ponni og vogn. Og en voksen, selvfølgelig, sier Grønnerød.
- LES OGSÅ: Ønsker ikke en egen rammeplan for femåringer.
- LES OGSÅ: Frie barn og hellig rammeplan.
Mye læring
Hun legger til at ungene føler et sterkt eierskap til prosessen og at de lærer utrolig mye. Og drevet av engasjerte, motiverte voksne, får ungene stor frihet til å påvirke prosessen. Demokratiet står for eksempel sterkt når det gjelder hva pengene skal brukes på.
– Dette handler jo egentlig verken om egg eller høner, men om hele prosessen. Det er mye læring og alt vi gjør er forankret i rammeplanen. For at ungene skal lære noe om at det koster litt å ha høns, har vi ført opp en liten post i regnskapet som heter «Hønsefôr». Så har de fått kataloger som vi vet leverer kvalitetsleker som vi kan ha i barnehagen. Deretter må de bli enige. Skal de kjøpe for eksempel perler som de får mye av, eller sykler som de kanskje må spare til? Eller vil de på et show eller kino. Vi voksne veileder dem i prosessen, men det som er så artig og se, er hvor gjerrige de er på pengene sine. Dette har de jobbet for, så da betyr det mye hva de går til.
Barnehagen regner med at det vil komme inn mellom 1000 og 1500 kroner hver gang.
Lærer å ta ansvar
I nær framtid ligger også klekking av nye kyllinger. Barna prøver seg fram med valg av befruktede egg, og har en teori om at hvite egg blir hvite høner og brune egg blir brune høner.
– Så får vi se, ler Grønnerød.
– Så lenge barn og voksne er motiverte og synes dette er artig, så fortsetter vi. Det er også viktig å vise at vi følger opp prosjekter med langtidsverdi, slik vi har sagt. Det er svært viktig for barnas læring av dette ikke glir ut. Man må stå løpet ut, ta ansvar. Det er noe med motivasjonen og engasjerte voksne som synes dette er moro. Vi synes det er ekstatisk når eggene klekker og kyllingene kommer. For det er ikke bare ungene som synes det er artig med kyllinger. Også de voksne blir i overkant begeistret når de små dunkledde skapningene hakker seg ut av egget. Sånt gjør noe med fellesskapet.
Samlingspunkt
– Dyrene våre fungerer samlende. De er en katalysator for de vanskelige samtalene. Ansikt til ansikt over et bord kan være vanskelig. Er du i fjøset eller på hesteryggen, eller vasker egg eller gir vann, da går praten så lett. Kommunikasjonen går ledig og lett, enten det er barn eller voksne.
Skogkanten dyr- og naturbarnehage har ikke bare høns. Det eneste de ikke har av gårdsdyr, er kyr. Ellers finner du både, sau, geit, katt, hund, kanin, gris og hest på barnehagens område.
– Vi er en gjeng ildsjeler som brenner for det vi jobber med, både barnehage og dyr. Og se at ungene tar slikt eierskap i dyrene og prosjektene, er givende.
Prosjektet med å tjene egne penger til leker, var et lite spark til den uforutsigbare finansieringen av barnehager. Samtidig dekker de så å si alle rammeplanens områder fra nærmiljø, samfunn, kommunikasjon, bærekraftig utvikling og sosial kompetanse til omsorg, lek og læring.
– Ikke minst har prosjektet stor pedagogisk verdi. Ungene regner, fører statistikk, lager ruter og bruker diagrammer. For dem er det bare kreativiteten som setter grenser, sier Grønnerød, som gleder seg til fortettelsen.