Barna får instruksjoner før neste scene skal spilles inn: «Karsten» har slått hodet sitt i barnehagen og ambulansen skal komme og ta ham med til sykehuset.

Unge filmskapere

I Norlandia Glassverket barnehage har barna fått prøve seg som filmskapere denne vinteren.

Publisert Sist oppdatert

Det er torsdag formiddag og barna på storbarnsavdelingen Fjordgløtt i Norlandia Glassverket barnehage på Høvik, er i full gang med innspillingen av siste scene i sin filmatisering av boka «Karsten må på sykehus» av Tor Åge Bringsværd.

Barna lytter konsentrert mens barnehagelærer Elise Frøysa Skålhegg forteller dem hva de skal gjøre når kameraet begynner å rulle: Karsten har slått seg i barnehagen og ambulanse må tilkalles.

Deltar i hele prosessen

I Glassverket barnehage har alle de seks avdelingene jobbet med hver sin film i løpet januar og februar. Storbarnsavdelingene har filmatisert en kjent bok, et eventyr eller filmet barna mens de forteller om familiene sine, mens småbarnsavdelingene har filmet hverdagssituasjoner. Ønsket er at barna ikke bare skal være konsumenter av film, men også skal få erfaring med å lage film, samt at de skal få mer erfaring med bruk av digitale verktøy.

Barnehagens filmprosjekt er en del av Norlandia Quest, et arrangement Norlandia gjennomfører årlig for alle sine barnehager, knyttet til deres mål om nysgjerrighet, utforskertrang og skaperlyst. Hvert år skal barnehagene fordype seg i ett tema over tid, og i år er det film som skal utforskes.

– Gjennom dette prosjektet ønsker vi at barna skal bli mer nysgjerrige på film – hva det er, selve filmingsprosessen og hva som må til for at det skal bli en hel film, forteller Elise Frøysa Skålhegg på avdeling Fjordgløtt. Hun er utdannet barnehagelærer med fordypning i drama.

– Det aller viktigste er at barna skal få være med og bestemme. Barna har masse medvirkning i dette prosjektet, legger hun til.

I tillegg til å prøve seg som kameramenn og skuespillere, har barna på avdelingen vært med på å lage manus, kulisser og billetter som skal brukes under premieren senere i måneden.

– Ingen må være med hvis de ikke vil, men vi har oppmuntret dem til å delta, sier barnehagelæreren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjent historie

Siden slutten av januar har barna jobbet med filmen som skal bli omtrent ti minutter lang.

– Vi begynte med å fortelle hva film og teater er i en samlingsstund. Deretter fordelte vi roller og øvde på replikkene slik at de skulle sitte før vi begynte å filme, forteller Frøysa Skålhegg, som har hatt ansvaret for dramatiseringen.

At valget falt på å dramatisere en bok om Karsten og Petra var ingen tilfeldighet.

– Det er en bok barna har en relasjon til. Da blir det morsommere å jobbe med det.

Får være en annen

Barnehagelæreren synes det har vært veldig gøy å lage film med barnehagebarna, og ikke minst lærerikt for både liten og stor.

– Barna synes det er gøy å få være en annen – å gå inn i en rolle og for eksempel spille Karsten eller Petra, sier hun.

– De lærer også å være kreative. Og å improvisere, for selv om man har et manus følger man det ikke alltid til punkt og prikke, fortsetter Frøysa Skålhegg.

– Må det mye utstyr og kunnskap til for å lage film i barnehagen?

– Vi har brukt et nettbrett som kamera. Det er veldig enkelt. Når det gjelder redigering er det ulikt kunnskapsnivå blant de ansatte. Noen har noe erfaring med det andre har ingen, så vi har satt sammen en egen filmgjeng, én fra hver avdeling, som er ansvarlig for redigeringen, sier hun.

Stor premierefest

Siste scene i avdeling Fjordgløtts debutfilm er spilt inn og kulissene ryddet sammen. Nå gjenstår redigeringen, og i tråd med resten av prosjektet skal barna også få ta del i arbeidet med å klippe og legge på lyd.

Deretter blir det premierefest med rød løper på Sandvika Kino for alle barna i Glassverket barnehage og deres søsken og foresatte den 28. februar. Da skal avdelingene få vise frem filmene de har laget på storskjerm.

– Det blir veldig gøy. Vi har laget billetter og noen av barna skal selge popkorn og ta imot penger. Barna har vist et veldig stort engasjement gjennom hele prosessen, avslutter Frøysa Skålhegg.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS