Generelt bør terskel for å kontakte lege være lavere jo yngre barnet er, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

RS-viruset rammer hardt: Dette er rådene fra FHI

Selv om koronatesten er negativ, skal barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon holdes hjemme fra barnehagen.

Publisert

Dette ifølge de nye rådene fra FHI i forbindelse med RS-utbruddet.

I deler av landet har det vært en sterk økning i antall positive RS-virusprøver i oktober, og flere barneavdelinger melder om mange innlagte barn og sterkt pressede avdelinger, står det på hjemmesidene til FHI.

I år har sesongen for RS-virus startet uvanlig tidlig, og det har vært en rask økning i antall positive prøver i flere deler av landet. Dette skyldes sannsynligvis at det har vært færre luftveisinfeksjoner under koronarestriksjonene, inkludert RS-virusinfeksjoner, og at det derfor nå er mindre immunitet enn normalt i befolkningen og særlig blant små barn.

Andelen positive prøver for RS-virus har mer enn doblet seg i løpet av to uker, fra 8 prosent i uke 40 til 17 prosent (1.199 påvisninger) i uke 42, og det var flest positive prøver i aldersgruppen 0–4 år (771 positive tester i uke 42), ifølge en artikkel på abc/nyheter. For to dager siden meldte Dagbladet at minst 163 barn innlagt med RS-virus på sykehusene her i landet. Flest – 30 barn – er innlagt på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Mange på sykehus

Ifølge en sak i Nidaros i dag, er det nå ti barn under fire år innlagt med viruset barne- og ungdomsklinikken på St. Olavs hospital. Der forbereder de seg på en stadig større tilstrømming av barn med luftveisinfeksjoner.

– Slik vil vi få en bedre oversikt over pasienter som venter på behandling, sier klinikksjef Paul Georg Skogen i en pressemelding.

FHI har anslått at mellom 2.000 og 4.000 småbarn i Norge kan bli innlagt på sykehus med RS-virusinfeksjon denne vinteren, ifølge samme artikkel.

Også i Sverige rammer viruset hardt:

Lokale helsemyndigheter i Stockholmsregionen oppfordrer nå småbarnsfamilier til å la eldre barn være hjemme fra barnehagen, dersom dette er mulig. Det melder Aftonbladet, som siterer det svenske nyhetsbyrået TT - og gjengis i Dagbladet.

Oppfordringen går til familier som har småbarn på under seks måneder, og eldre barn, i barnehage. Tidligere har Västra Götaland og Uppsala oppfordret foreldre om det samme.

– Det kan være lurt å holde det store barnet hjemme fra barnehagen i noen uker for å redusere risikoen for å smitte småsøsken med RS-viruset. Vi vet at mange babyer er smittet av sine eldre søsken, sier Elda Sparrelid, overlege i Stockholmsregionen, i en pressemelding.

Mer alvorlig for de yngste

RS-virus (respiratorisk syncytialvirus) er et luftveisvirus som normalt forekommer hos voksne og barn om vinteren, oftest mellom november og mars. Viruset gir hos de fleste forkjølelsessymptomer med hoste, tett og/eller rennende nese og eventuelt feber. 60-70 prosent av alle barn gjennomgår en RS-infeksjon i første leveår. Hos noen spedbarn og småbarn, særlig de under 2 år, kan imidlertid det som starter som en RS-forkjølelse etter noen dager trekke ned i lungene og gi bronkiolitt, opplyser FHI.

– Det vi kaller for bronkiolitt er en slags lungebetennelse som gir pustebesvær. Barnet får da rask og anstrengt pust, hoster mye, blir slapp og kan spise dårlig. Det har oftest samtidig feber. Foreldre som er bekymret for barnet sitt, må oppsøke lege. Generelt bør terskel for å kontakte lege være lavere jo yngre barnet er, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

Hun oppfordrer foreldre til å kontakte lege ved bekymring for sitt syke barn, for eksempel på grunn av slapphet, feber, anstrengt pust, tungpust eller når barnet ikke spiser. Hos barn som ammes, kan man merke at barnet spiser lite ved at det har tørre bleier og/eller mor får melkespreng.

Råd til foreldrene

FHIs råd til foreldre for å redusere risiko for smitte av RS-virus:

  • Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også når koronatesten er negativ. Dette kan minske smittespredning til andre barn, uansett virus. Som for andre sykdommer, er man mest smittsom i starten.
  • Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer – det er et godt råd også når det ikke er virussesong.
  • I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas.
  • Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen, før de hilser på spedbarn i familien.
  • Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon.

Denne plakaten til bruk i barnehagen ligger til nedlasting på hjemmesidene til FHI:

Powered by Labrador CMS