Hold barnet hjemme: Dersom barnet ditt får omgangssyke skal du holde det hjemme i 48 timer etter at det er symptomfritt.

Nå herjer influensa og omgangssyke

Her er rådene for å unngå smitte for både barn og voksne. 

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare influensaen som nå brer seg over landet. Vinteren er også høytid for utbrudd av norovirusinfeksjoner, såkalt omgangssyke med oppkast og diaré. Et virus som er ekstremt smittsomt. Ifølge Folkehelseinstituttet er norovirus den vanligste årsaken til smitte som magetarmsykdom, og er ansvarlig for minst 50 prosent av alle utbrudd med magetarminfeksjon på verdensbasis.

Såpe og vann

Personer i alle aldersgrupper kan bli smittet og syke, men sykdommen er vanligvis mild og går over av seg selv etter én til tre dager hos ellers friske personer. Det tar 12–48 timer fra man blir smittet til man blir syk. Symptomene er akutt innsettende kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré. I tillegg opplever mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk, samt hodepine.


Men du kan gjøre enkle tiltak for å unngå smitte. Ifølge Folkehelseinstituttet kan du bare glemme tidligere anbefalinger med håndsprit. Det er egentlig bare en ting som gjelder for å unngå smitte – såpe og vann.

Gode rutiner

I Ragnas Hage barnehage i Oslo har de innført streng håndhygiene som har vist seg å være svært effektivt. Daglig leder Linda D. Frarud har ett godt råd både til andre barnehager og småbarnsforeldre:

La alltid barna vaske hendene før og etter måltid og når de har vært ute. Hendene skal såpes grundig inn og skylles rene – i minst 30 sekunder.

– Det er ganske lenge, men det nytter og man må lage rutiner som er enkle for ungene å følge. Som for eksempel en vaskesang som tar minst 30 sekunder, sier hun.

Les mer om hvordan du kan unngå smittebombene her

I Sunnhagen barnehage på Nesodden har de innført en rekke hygienetiltak som har fått ned sykefraværet:

* Alle hånddukene til håndvask er erstattet med papirhåndduker

* En voksen alltid er på badet sammen med ungene når de skal vaske hendene for å påse at det blir gjort grundig.

* Det er egne kluter til hver avdeling og egne kluter til kjøkkenet. Disse blir byttet ut hver dag.

* Alle bord blir vasket før hvert måltid.

* Alle voksne vasker hendene grundig før mattilberedning.

* Toalettene blir jevnlig desinfisert.

* Bleieskift alltid blir utført med engangshansker på. Håndduken brukes aldri mer enn en gang før den vaskes.

* Leker jevnlig blir vasket, enten i oppvaskmaskinen eller ved at de puttes i et dynetrekk og vaskes i vaskemaskinen. Om vinteren kan man sette lekene ut i kulden over natten.

* Når det dekkes på mat settes det fram bare litt og litt pålegg av gangen. Påleggsrestene blir ikke satt inn i kjøleskapet på grunn av bakterievekst og ungene får enten spise restene eller så blir det kastet. Osten får ikke ungene høvle selv.

Hold barnet hjemme i 48 timer

Et annet viktig tiltak ved utbrudd av omgangssyke med oppkast og diare, er å holde barnet hjemme i minst 48 timer etter at det er symptomfritt. Det kan høres veldig lenge ut, men viruset er svært smittsomt – også etter opphør av symptomer. Dersom du sender barnet tilbake i barnehage for tidlig etter et utbrudd av omgangssyke, risikerer andre barn og voksne å bli smittet og man får en ond sirkel som ikke er så lett å få kontroll med.

– Barn i barnehage bør holdes hjemme ved symptomer og ikke sendes til barnehagen igjen før det har gått 48 timer etter opphør av oppkast og diaré, er det klare rådet fra Folkehelseinstituttet.

Slik smitter influensa

Et annet hissig virus om dagen er influensaviruset som vi finner i luftveiene. Symptomer på influensa er høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine, slapphet, sår hals og tørrhoste. Mageplager kan forekomme, særlig hos barn. Symptomene kommer gjerne brått, i motsetning til forkjølelse som utvikler seg langsommere.

Smittefaren er størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner.

Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander. Men også her finnes det gode tiltak for å unngå smitte:

* God hånd -og hostehygiene forebygger smitte

* Bruk papirlommetørkle foran munn og nese for å beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.

* Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

* Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

Dersom du likevel skulle bli sengeliggende med influensa, er det beste rådet og ta det med ro.

Sørg for å drikke mye og holde deg under dyna til du er frisk.

Powered by Labrador CMS