Styrer Miriam Fagerli i Vågønes barnehage kan nesten ikke få rost de ansatte nok. – Jeg tror ikke folk skjønner for en innsats som er lagt ned i barnehagene det siste året.

– De har en stå-på-vilje jeg knapt har sett maken til

Styrer Miriam Fagerli i Vågønes barnehage finner nesten ikke ord når hun skal beskrive innsatsen til de ansatte i annerledesåret. Dermed vanker det kake og vin.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det ett år siden barnehagene fikk beskjed om å stenge. Musikk- og friluftsbarnehagen i Bodø valgte å gjøre en skikkelig festdag ut av markeringen - i likhet med rundt tusen barnehager over hele landet.

– Det er ikke hver fredag det vanker kake og vin, men det var en god anledning til å gjøre ekstra stas på de ansatte - som en ekstra tusen takk for innsatsen i dette rare året. De har en stå-på-vilje jeg knapt har sett maken til. Det har vært et helt fantastisk år på mange måter - og vi har kommet gjennom det med et sykefravær på to prosent.

Det er 13 ansatte i barnehagen.

– Alle har tatt sånn ansvar. Det tror jeg jo man gjør i alle barnehager; men jeg har en følelse av at vi nok har vært ekstra heldige.

Viktig samfunnsrolle

«Å bry seg er også smittsomt», er slagordet for dagen.

– Vi byr oss i denne tida. Men vi kjenner også på at vi er slitne. Heldigvis har vi et styre som har sett oss, og tatt vare på oss. At styrelederen vår har vært så synlig og lydhør for innspillene våre, har betydd mye, sier hun, og forteller blant annet om en planleggingsdag som i stedet ble en kjærkommen fridag.

Vanligvis er det både studenter i praksis, studenter fra voksenopplæringa og ansatte i arbeidsutprøving via NAV på plass i barnehagen.

– Det handler om vår rolle i samfunnet. Vi vil gjerne hjelpe både de som er på tur ut i arbeidslivet, og de som av en eller annen grunn står utenfor. Det har vi ikke hatt mulighet til på samme måte i korona-tiden. Det er noe jeg håper vi kan komme i gang med igjen, sier styreren, og legger til at studentene i det minste til slutt fikk fullført praksisperioden.

Personalet ble møtt med kake og vin da de kom på jobb i dag.

– Så det var bra.

I går måtte hun ta fram det hun hadde av bakekunnskaper. Resultatet står klar på personalrommet.

– Samarbeid i alle ledd har vært veldig viktig dette året. Personalet har vært kreative og løsningsorienterte, og har sett etter nye muligheter for å løse det meste.

Samtidig:

– Det er klart man blir lei. Vi vil jo alle tilbake til en normal hverdag. Det vi har savnet mest, er muligheten til å samarbeide på tvers av gruppene. Det lille kvarteret vi skal samarbeide har vært veldig lite, og vi har vært strenge på å holde avstand. Det har gjort at vi har holdt oss friske, men samtidig har det kostet.

Hun understreker at det har vært viktig å forsøke å legge så godt til rette som mulig for trivselen, i et år med mange ekstra utfordringer. Når de først har møttes – med god avstand – til personalmøter, har det som regel vanket noe ekstra i form av matservering.

– Dette skal være en god arbeidsplass også for de som jobber her.

Sang- og samlingsstunden holdes utendørs i Vågønes musikk- og naturbarnehage. I dag med litt ekstra svung, og en hyllest av de ansatte.

Hyller foreldrene også

Markeringen av dagen startet med kaffe og sjokolade til foreldrene når de kom i morges.

Fordi:

– Det er ikke bare vi i barnehagene som har hatt det rart dette året, men også foreldrene. De har tatt utfordringene på strak arm, sier Fagerli.

Hun forteller om foreldre som lydig har føyd seg etter et strengt smittevernregime. Aldri mer enn to inne i gangen, på med munnbind, og sprit i porten.

– Vi har vært veldig strenge, og hold gruppene veldig adskilt. Men så har vi også nesten i overkant friske unger, sier styreren og ler.

Det går 44 barn i barnehagen, som ligger sentralt i Bodø - med kort vei til både sentrum og marka. Styreren forteller at samarbeidet med foreldrene har vært ekstra viktig gjennom pandemien.

– Vi oppfordret foreldrene blant annet til å tenke over om de kunne ta fri i romjula. Dermed hadde vi ingen barn her, og alle ansatte kunne ta en lang juleferie. Samtidig har vi hatt foreldre som har vært frustrert over situasjonen. Kanskje de har følt at de har fått for lite informasjon; når vi har hatt fullt fokus på barna og hverdagen. Men i samarbeid med styret og SU har vi tatt tak i det, slik at det har gått seg til, sier Fagerli.

Sangstunden bød på mye latter denne fredagen.

Helt delt

Hun forteller om en barnehage som var oppdelt også før pandemien. Nå er det forsterket. Uteområdet er delt i to, og midt på plassen står et partytelt som brukes når det er for hustrig til å være helt ute.

– Det er nok noe vi kommer til å ta med oss også videre, å dele oss opp i mindre grupper.

Miriam Fagerli sier hun ikke helt tror alle har skjønt for en innsats som er lagt ned i barnehagene det siste året.

Og kommer med et aldri så lite hjertesukk til slutt:

– Jeg skulle ønske kommunen ser hva vi private barnehagene gjør, og at de kunne ha fordelt noen av koronamidlene til oss også. Men til det fikk vi et kontant svar om at vi må vente i to år. Jeg synes det er et hån mot jobben vi legger ned for barna i kommunen. Det er jo ikke om to år vi trenger de midlene, det er nå.

Powered by Labrador CMS