– La barna trene på å si fine ting

Er det egentlig noen grunn til å være snill mot andre?

Publisert Sist oppdatert

Det er det, i følge den svenske legen og forfatteren Stefan Einhorn. Å være snill lønner seg nemlig – ikke bare for mottakeren, men også for giveren. Å være snill mot andre er i aller høyeste grad en egoistisk handling. En forklaring er på sin plass:

– Jeg liker å si at snille mennesker lever med etikken i sitt hjerte, sier Einhorn.

Det høres vakkert ut, men hvorfor kan ikke barnehagebarn slå hverandre i hodet med en traktor eller jevne sandslott et annet barn har laget, med jorda? Barn i barnehagen blir daglig fortalt at de må være snille med hverandre. Men viser vi dem hva å være god mot andre er? Og hvorfor det er så viktig?

– Dette er hvorfor, sier den svenske legen.

– Når vi samarbeider og er sjenerøse aktiviserer vi velværesenteret i hjernen. Så vi nyter godt av den gode handlingen selv, rett og slett. Det er det samme nytelsessenteret som aktiviseres av narkotika, god mat og sex. Så vi voksne kan i alle fall bare slutte med alt det og bare være snille med andre, humrer Einhorn.

Snillhet smitter

Når vi er snille, øker sjansen for at de er snille mot andre. Det viser forskning. Når voksne er snille mot barn, er sjansen stor for at de er snille videre med de andre barna. Å se hverandre koster ingenting og gjør at alle presterer bedre.

Hvordan vet du hvordan dine medmennesker vil bli møtt? Ved å utvikle din empati. Sett deg inn i deres situasjon og gi tilbakemelding deretter. Barn er perfekte å øve sin empati. De speiler andre naturlig og etteraper utrykk for følelser. Oppmuntre dem til å øve på dette, så vil det bære frukter for dem og alle rundt dem videre i livet.

Så hvorfor er vi ikke alltid snille? Jo, det finnes nemlig motkrefter som hindrer snillhet. Som fordommer.

– Fordommer gjør oss dumme. En god grunn til å unngå dem, påpeker Einhorn tørt.

Han mener at snillhet er veien til indre framgang og at det aldri er for tidlig å praktisere sjenerøsitet.

– La barna trene på å si fine ting, å dele ideene sine, å klemme og å være det de ønsker å få tilbake. Det er også viktig å lære og håndtere konflikter. Konflikter er en del av livet, også i barnehagen. Selv om vi vinner konflikten, vil det komme tilbake senere via negative følelser hos den andre. Den beste måten å lære å håndtere aggressivitet på, er å svare med vennlighet, klokhet og kjærlighet. Det er det som er jobben med å være menneske. Her må voksne være sitt ansvar bevisst. Barn hermer for å lære. De gjør som du gjør, ikke som du sier, minner Einhorn på.

Så enkelt er det. Og så vanskelig.

Miljøet betyr mye

Såkalte tvillingstudier viser at vår evne til godhet beror 50 prosent på genene våre og 50 prosent på miljøet.

– Oppvekstmiljøet spiller en stor rolle. Men evnen til å være snill kan vi utvikle under livets gang. Det gjelder bare å bestemme seg, sier forfatteren og legen, som mener det finnes mye vi kan gjøre for å bli snillere og oppføre oss bedre mot våre medmennesker.

Slik blir du snill

• Vær generøs med gode ord og oppmuntring.

• Forsøk å se ditt medmenneske i hvert møte, og hver dag består av hundrevis av møter. Hver gang du passerer noen i en korridor bestemmer du om du skal se ned i bakken eller hilse, bare hilse eller spørre den andre om hvordan personen har det, bare spørre hvordan personen har det eller også å lytte til svaret.

• Forsøk å være oppmerksom på andres behov og hjelp så ofte du har mulighet.

• Unngå å havne i unødige konflikter. Og nesten alle konflikter er unødvendige.

• Forsøk å leve som et eksempel. Mennesker gjør ikke alltid hva vi sier at de skal gjøre, men de gjør ofte det vi gjør.

Powered by Labrador CMS