Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) fikk æren av å åpne Valle Hovin Idrettsbarnehage.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) fikk æren av å åpne Valle Hovin Idrettsbarnehage.

Klippet snoren – klappet for mangfoldet

Det var stor jubel da kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) klippet snoren og erklærte Valle Hovin Idrettsbarnehage for åpnet.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagen holder til i Intility Arena, som er Vålerenga fotballklubb (VIF) sin nye storstue. Barn og ansatte flyttet inn i de nye lokalene 8. januar, og tirsdag 6. februar var det endelig tid for offisiell åpning med kake og snorklipping.

Blant gjestene var kunnskapsminister Jan Tore Sanner, som fikk æren av å klippe snoren da barn, foreldre og ansatte var samlet til fest på ettermiddagen.

– Jeg synes det er spesielt morsomt at dette er en barnehage som satser på idrett og som dermed er et tilskudd til mangfoldet i barnehagetilbudet. Det er viktig at det er et mangfold fordi barnehagene da kan lære av hverandre. Og fordi vi som foreldre får noe å velge mellom og kan få det tilbudet vi mener er best for våre barn, sier kunnskapsministeren.

Han røper at dette er hans første barnehagebesøk etter at han skiftet ministerpost, og dermed også den første barnehagen han har fått æren av å åpne i sin nye rolle som kunnskaps- og integreringsminister.

Fysisk lek

Barnehagen, som rommer 108 barn og 32 ansatte (hvorav omtrent 60 prosent er menn), er ULNA-kjedens 20. barnehage og deres første idrettsbarnehage.

– For oss handler det å være idrettsbarnehage om å gi alle barna våre mulighet til å få en begynnende kjennskap til og en nysgjerrighet og en lyst til å være i fysisk aktivitet, forteller styrer Silje Alvheim, som understreker at de ikke har som mål å dyrke frem fremtidige toppidrettsutøvere.

– Vi vil at alle barn skal kjenne på at de er gode nok som de er. Vi bruker idrett og fysisk aktivitet som et verktøy til å fremme mestringsfølelse, følelsen av å være en del av et fellesskap og tilhørighet til noe, og en tro på at man får til ting, sier hun.

Både inne- og utemiljøet i barnehagen er tilrettelagt for aktiv lek. Det legges også til rette for ro og hvile i løpet av dagen, blant annet gjennom barneyoga.

– Vi har idrettspedagog, fagpedagog og ansatte som generelt er veldig aktive. Siden vi er en idrettsbarnehage skal vi være spesielt faglig sterke på motorisk utvikling og hvordan man fremmer god fysisk lek, sier Alvheim.

– I ULNA jobber vi mye med sosial utjevning og har fokus på å forbygge mobbing og krenkelser, på livsmestring og på psykisk helse. Dette vil det også være fokus på i denne barnehagen, legger Tonje Engelsen som er fagsjef i ULNA til.

Samarbeider om inkludering

Barnehagens lokaler er eid av VIF, mens Finnstad og Jørgensen AS har vært entreprenør.

Barnehagen er den første idrettsbarnehagen til å inngå et slikt samarbeid med en toppidrettsklubb, ifølge personal- og barnehagesjef i ULNA, Laila Haugen. ULNA er en av VIFs sponsorer og har tidligere hatt samarbeid med klubben på andre områder, opplyser hun. 

I tillegg til elite- og breddeidrett har VIF et prosjekt knyttet til å få ungdom ut i arbeid kalt «jobbsjansen». Noen av disse ungdommene har tidligere fått praksisplass og blitt ansatt i ULNA-barnehager.

– ULNA og VIF sin grunnfilosofi er på mange områder sammenfallende, der fellesskap, mangfold, læring, mestring og annerkjennelse, er grunnleggende faktorer. I tillegg er VIF-administrasjonen en flott gjeng å samarbeide med, sier Haugen.

– Nå har vi inngått et nytt samarbeid om at vi i forbindelse med hver hjemmekamp skal åpne barnehagen, både ute- og inneområdet, slik at barn og voksne kan komme hit og gjøre ulike aktiviteter og ha det gøy sammen. Idretten og barnehagen og samspillet mellom disse, er en viktig faktor for å fremme positive ringvirkninger, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS