Tar steget opp – innleder unikt samarbeid med SOS-Barnebyer

De skal prøve å samle inn en million kroner i året. Men det handler om mye mer enn bare penger når Kunnskapsbarnehagen Espira tar steget opp og blir hovedsamarbeidspartner for SOS-Barnebyer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt unikt at en barnehagekjede viser et så sterkt engasjement, sier Bente Lier, generalsekretær i SOS-Barnebyer Norge.

De siste tre årene har Espira, med sine nærmere 100 barnehager i Norge, vært en bedriftspartner for SOS-Barnebyer.

Aktive i mange år

– Som veldig mange andre barnehageaktører var vi aktive ved i mange år blant annet å gi penger til Solsikkeaksjonen til SOS-Barnebyer. Da vi i 2013 så hvor mye penger vi samlet inn i forbindelse med for eksempel FN-dagen og sommeravslutninger, så vi at beløpet var såpass stort at vi kunne være aktuell som bedriftspartner. Så vi tok kontakt med SOS-Barnebyer for å høre hvordan vi kunne samarbeide, sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Kunnskapsbarnehagen Espira til barnehage.no.

Har bygd barnehage i Zimbabwe

Ved inngåelse av avtalen fikk Espira sitt eget prosjekt i SOS-Barnebyer. I 2015 startet byggingen av en barnehage i Maizeland i Zimbabwe. Barnehagen åpnet i fjor og gir i dag 120 barn et godt pedagogisk tilbud med sunn mat og muligheter for å leke og lære i et trygt miljø.

Les også: Espira i Afrika: – En fantastisk åpningsdag

Les også: Espira i Afrika: Sterke inntrykk i Zimbabwe

Les også: Espira i Afrika Den første samlingsstunden

Nå har samarbeidet gitt mersmak.

– Avtalen som bedriftspartner gikk ut i år, og Espira er blitt mye større siden den gangen avtalen ble inngått. Derfor så vi at det var mulig å ta steget opp, sier Jens Schei Hansen.

Skal hjelpe 2.000

Nå vil Espira i tillegg til å drifte barnehagen delta i et såkalt «Family Strengthening program» som skal nå ut til 2.000 barn og voksne i barnehagens nærområde.

– Vi skal bidra til at noen av de mest utsatte familiene skal få hjelp til å skaffe sin egen inntekt. Dette er slekt og familier til barna som går i barnehagen vår. Med dette har vi tatt på oss et stort ansvar med å jobbe i dette området for at en rekke familier skal få et bedre liv, sier Jens Schei Hansen.

Les også: Espira i Afrika: Tilbake i Zimbabwe

Rød tråd i arbeidet

Han understreker at det ikke er Espira sentralt som donerer penger. De kommer inn i forbindelse med arrangementer rundt om i barnehagene. Og det setter engasjementet i en pedagogisk sammenheng.

– Spørsmål om hvordan det er å være barn andre steder i verden er tema ute i barnehagene. Våre barn lærer mye om andre barn. De bygger modeller av landsbyer og hører om hvordan det er å være barn under andre forhold enn dem de selv lever under. Vi ønsker at det skal være en rød tråd i dette engasjementet, og vi ønsker å bruke vår størrelse til å gjøre en forskjell, sier Jens Schei Hansen.

– Hvor mye penger er det snakk om at Espira-barnehagene bidrar med?

– Vi vil prøve å samle inn en million kroner i året. Det er ikke sånn at vi pålegger barnehagene å samle inn mest mulig. Men vi mener det er realistisk utfra historiske tall.

Samfunnsansvar

Det er også etablert en lønnstrekkordning der ansatte i Espira kan bidra med et fast beløp etter eget ønske hver måned. Og ettersom kjeden har et eget prosjekt i SOS-Barnebyer, er det også muligheter for ansatte til å reise til Zimbabwe for selv å se hva pengene går til.

– De reisene er det Espira som betaler for. Alt som samles inn i barnehagene går rett til prosjektet, understreker Jens Schei Hansen.

– Hvorfor dette engasjementet?

– Vi ønsker å ta et tydelig standpunkt på det at alle aktører i næringslivet har et samfunnsansvar. Vi som er en privat aktør som driver med barnehager, kan gjøre mye bra – ikke minst på grunn av vår egenart. Både nivået og formålet passer oss. Men vi ville ikke klart det alene. Det er barna og foreldrene som gjør jobben. Men vi ville ikke klart det alene. Det er barna og foreldrene som gjør jobben. Vi opplever også at de ansatte i hele Espira opplever og stolthet og føler eierskap til samarbeidet. Så dette er ikke noe som tilhører kjeden sentralt, sier Jens Schei Hansen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

– Unikt

I en pressemelding karakteriserer generalsekretær Bente Lier i SOS-barnebyer engasjementet til Espira for unikt. Kommunikasjonssjef Synne Rønning utdyper overfor barnehage.no:

– Det er en rekke barnehager rundt i landet som støtter arbeidet vårt og som har prosjekter i barnehagene hvor barna er med. Det er mange barnehager som har fadderskap eller aksjoner hvor de samler inn penger og jobber opp mot oss. Men at en barnehagekjede går inn som hovedsamarbeidspartner, er unikt. Det har vi aldri opplevd før.

Penger og kunnskap

Samarbeidet gir ikke bare penger den ene veien, men også nyttig kunnskap den andre veien. Barnehagebarn i Norge kan lære om hvordan barn har det i andre deler av verden. Og gjennom innsamlingsaktiviteter kan barna selv bidra til at andre barn får vokse opp i et trygt hjem.

– Men så er det også mange ting som er likt for alle barn. Barn vi snakker med er stort sett enige om at det er fint å ha noen voksne til å ta vare på seg, at de trenger mat og klær, venner og en barnehage å leke og lære i. Gjennom samtaler om dette, lærer barna også litt om seg selv og hva som er viktigst for barn, sier Synne Rønning.

Midt i blinken

Hun sier at Espira er en god partner som viser stort engasjement i samarbeidet. At den ferske hovedsamarbeidspartneren er en barnehagekjede, er midt i blinken for SOS-barnebyer.

– I områdene der vi jobber i Zimbabwe betyr det alt for en familie at barna er i barnehage. Det betyr at de voksne kan gå ut i arbeid og skaffe familien inntekt, og det betyr også at barna kan få næringsrik mat i barnehagen som familien ofte ellers sliter med å gi dem. Dessuten kan vi fange opp barn som trenger ekstra hjelp. I Norge kaller vi det tidlig innsats, og det er en god investering i alle samfunn, sier kommunikasjonssjefen i SOS-barnebyer.

  • I tillegg til Espira har SOS-Barnebyer følgende hovedsamarbeidspartnere: OBOS, Mars Norge, Skagen Fondene og Aktiv.
Powered by Labrador CMS