Tuberkulose påvist hos barnehageansatt

Det er konstatert tuberkulose hos en ansatt i Kiellandskogen FUS barnehage i Eigersund. Det er ikke påvist smitte hos noen av barnehagebarna eller de øvrige ansatte, men forebyggende tiltak settes nå i verk.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Eigersund kommune i en pressemelding.

– En annen innbygger i Eigersund kommune har også fått konstatert tuberkulose, men man kjenner ikke til at disse to har felles smittekilde eller felles kontakter, opplyser Rogaland-kommunen.

Kommuneoverlegen iverksetter derfor miljøundersøkelse for å avdekke eventuell tuberkulosesmitte i barnehagen og i nettverket til den andre tuberkulosesyke.

Barn og ansatte som har vært i nær kontakt med de syke vil bli undersøkte. Dette gjelder blant annet alle barn og ansatte i Kiellandskogen barnehage.

Tirsdag holdes det møte for foreldre og foresatte til barna i barnehagen.

Tuberkulose:

  • Tuberkulose skyldes mykobakterien Mycobacterium tuberculosis. I de fleste tilfellene oppstår sykdommen i lungene, men tuberkulose kan ramme alle kroppens organer. 
  • I Norge meldes det hvert år 350-400 tilfeller av tuberkulose. De fleste tilfellene ses hos personer som er født i land med høy forekomst, som har båret «sovende» bakterier i seg og så blitt syke uten å ha smittet andre.
  • Lungetuberkulose er den vanligste formen for tuberkulosesykdom. Det er bare ubehandlet lungetuberkulose som smitter andre.
  • Lungetuberkulose smitter med luftsmitte eller fjerndråpesmitte.
  • Vanlige symptomer på lungetuberkulose er langvarig hoste, nattesvette, vekttap og feber.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS