Ungene i Ytteren miljøbarnehage laget skilt og satte det opp for å få bilister til å kjøre forsiktig forbi der stokkand-paret har bosatt seg.
Ungene i Ytteren miljøbarnehage laget skilt og satte det opp for å få bilister til å kjøre forsiktig forbi der stokkand-paret har bosatt seg.

Da barna så at endene var nære ved å bli påkjørt, tok de affære

Publisert Sist oppdatert

Et stokkand-par har slått seg ned like ved Ytteren miljøbarnehage i Mo i Rana. Nå er de nærmest adoptert av barna i barnehagen.

– Det var ikke planlagt at vi skulle jobbe så mye med ender denne våren. Men når ungene viser så stor interesse for noe, må vi bare følge det opp, sier assistent Trine Pettersen Nordeng til barnehage.no.

Bilen måtte bråbremse

Endene har ifølge Nordeng slått seg ned like over veien fra barnehagen. En morgen for noen uker siden så noen av barna at en bilist måtte bråbremse for ikke å kjøre på de to fuglene.

–  Da kom spørsmålet opp om hva vi kunne gjøre. Da kom noen av barna med et forslag om at vi burde sette opp et skilt, sier assistenten.

Det var Rana Blad som først omtalte denne saken.

Fikk lov av politiet

Å sette opp et fareskilt i veikanten er ikke noe hvem som helst kan gjøre. Ansatte i barnehagen fikk styrer Bjørg Forseng til å ringe til politiet for å forhøre seg.

– Vi fikk klarsignal til å sette opp et skilt som får stå der fram til endene er ferdig med hekkingen. Da skal vi ta det ned igjen, sier Trine Pettersen Nordeng.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Ungene bidro med liv og lyst

Tilfeldigvis hadde barnehagen et trekantet skilt med rød kant og hvit bunn. Dette ble hentet fram. Deretter gikk store og små på nett for å finne bilder av en stokkand. Bildet ble laminert på skiltet.

– Så startet ungene på jobben med å skru sammen skiltet slik at det skulle bli så solid som mulig, sier Nordeng.

Noen kjører saktere

Noen av barna fikk være med ut for å sette opp skiltet. Og etter det har de fulgt veldig nøye med på hvordan bilister opptrer i nabolaget.

– Vi ser at det er noen som kjører veldig sakte nå. Så det er vi fornøyd med, sier barnehageassistenten.

På grunn av den sene våren i Mo i Rana er endene ennå ikke kommet så langt at de har bygget rede eller lagt egg. Men i Ytteren miljøbarnehage er barna veldig spent på hva som kommer til å skje, og når det eventuelt vil skje.

Følger opp temaet

I mellomtiden har de satt av en vegg inne i barnehagen hvor stokkand-temaet er fulgt opp i bilder, tekst og tegninger.

– Barna lurer jo veldig på hva ender spiser og hvordan eggene deres ser ut. Det var også en som sa at hun mente at eggene ikke ser ut som mat-egg. Da var det en annen som påpekte at det ikke heter mat-egg, mens hønseegg, sier Trine Pettersen Nordeng.

PS! Hannen i andeparet har fått et navn, nemlig Ketil. Vet du litt om norsk popmusikk fra 70- og 80-tallet, gjetter du sikkert sammenhengen. Hunnen i paret har ennå ikke fått noe navn.

Powered by Labrador CMS