Bie på plommeblomst. Bienes pollinering sikrer bedre kvalitet, høyere avling og jevnere modning av frukt, bær og oljevekster.
Bie på plommeblomst. Bienes pollinering sikrer bedre kvalitet, høyere avling og jevnere modning av frukt, bær og oljevekster.

Dette gjør du når biene svermer

Svermer biene rundt om i barnehagen? Slapp av, da er de på sitt mest fredelige.

Publisert Sist oppdatert

Mange som får besøk av en bisverm opplever dette som dramatisk. Her har Norges Birøkterlag samlet noen tips til hva barn og voksne skal gjøre hvis dere får besøk av en bisverm.

– Biene svermer som en del av deres naturlige formeringsprosess. Ved sverming lager biene en ny dronning, og den gamle dronningen drar avgårde med omtrent halvparten av arbeiderbiene for å lete etter et nytt sted å etablere seg. Biene er i tillegg veldig fokusert på å finne seg et nytt hjem når de svermer. Derfor er biene ekstra fredelige når de svermer, informerer seniorrådgiver i Norges Birøkterlag, Eli Åsen.

En bisverm slår seg gjerne ned i en tuja eller en hekk, en yttervegg på et hus eller låve, i pipa eller et annet sted som svermen synes egner seg.

Hva skal man gjøre med en bisverm?

Honningbier er husdyr som ikke lever vilt i Norge. Alle svermer skal derfor fanges inn. Sitter svermen slik til at den er lett å fange, kan du ringe ditt nærmeste lokale birøkterlag og høre om det er en birøkter i nærheten som kan hjelpe deg å fange inn svermen.

Oversikt over lokale birøkterlag finner du på www.norbi.no.

– Vær klar over at birøkteren kan forlange godtgjørelse for oppdraget. Hvis du ikke får tak i en birøkter til å hjelpe deg kan du ringe et skadedyrutrydderfirma. Hvis svermen sitter høyt, i en vegg, i pipa eller andre steder hvor det er vanskelig å få tak i den, anbefaler vi også at du ringer et skadedyrutrydderfirma. Sitter svermen i en vegg, pipe eller lignende, er det spesielt viktig å fjerne all voks og honning. Dette vil kunne lokke stadig nye svermer til å slå seg ned, sier Åsen.

Mattilsynet har det overordnede forvaltningsansvaret for bier i Norge.

Hvordan kjenne igjen en bisverm?

Når biene svermer, vil du kunne se en mørk sky som beveger seg. Svermen slår seg ned på en gren, i et hulrom, eller lignende. Hvis svermen sitter på et sted som er lett tilgjengelig, er det enkelt for en birøkter å fange en slik sverm. Biene vil etter hvert starte å bygge vokskaker. Disse vokskakene er karakteristisk for honningbier. De består av parallelle skiver av voks hvor man ser små sekskantede hulrom med honning, pollen eller biyngel inni.

– En del tar feil av bisverm og vepsebol eller humlebol. Veps kjenner du igjen ved at de har klare gule og svarte striper. Veps bygger vepsebol av treverk som de tygger til papir. Vepsebol er ofte runde og gråfargede. Humler er store og lodne. Humlene bor vanligvis i små hulrom i bakken, i steinrøyser, i tuer av lyng eller tørt gress eller andre lune steder, forklarer Åsen.

Er biene farlige?

Når biene svermer fyller de seg først med honning, en nistepakke på reisen. Med magen full av honning er det vanskeligere for bia å bøye kroppen sin for å stikke. Biene er i tillegg veldig fokusert på å finne seg et nytt hjem når de svermer. Derfor er biene ekstra fredelige når de svermer.

Er det greit å avlive biene?

Mange er oppmerksomme på at vi skal ta vare på biene. Da virker det kanskje litt rart at Norges Birøkterlag i enkelte tilfeller sier at det er greit å avlive en bisverm.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

– Årsaken til dette er forebygging av sykdom. Man vet ikke hvor svermen kommer fra, eller hvilke sykdommer den har. Det er strenge krav til karantene, behandling og helsekontroll av bisvermen før den eventuelt kan tas inn i egen bigård. Ut i fra hensyn til smitterisiko og lovpålagte krav er det i en del tilfeller mer hensiktsmessig å avlive svermen enn å behandle den, sier Åsen.

Kort oppsummert gjør følgende:

  1. Kontroller at det er en bisverm. Er du sikker på at det ikke er et vepsebol eller humlebol?
  2. Ring ditt lokale birøkterlag for å høre om det er en birøkter i nærheten som kan hjelpe deg. Se www.norbi.no for kontaktinformasjon.
  3. Hvis du ikke får kontakt med et lokalt birøkterlag, eller svermen sitter slik til at den er vanskelig å fange, kontakt et skadedyrutrydderfirma
  4. Ta det med ro og nyt synet av en av naturens spennende opplevelser.
Powered by Labrador CMS