Ivo Krogeide går i Sønsterud barnehage, og er en av femåringene som får svømmeundervisning fra høsten av. – Han er egentlig litt skeptisk til vann. I alle fall når ikke mamma er i nærheten. Men jeg tror han ser fram til dette, sier mamma Jeanett Krogeide. Til venstre varaordfører Kristian Botten Pedersen.
Ivo Krogeide går i Sønsterud barnehage, og er en av femåringene som får svømmeundervisning fra høsten av. – Han er egentlig litt skeptisk til vann. I alle fall når ikke mamma er i nærheten. Men jeg tror han ser fram til dette, sier mamma Jeanett Krogeide. Til venstre varaordfører Kristian Botten Pedersen.

I denne kommunen skal alle barnehagebarna lære å svømme

De private barnehagene er allerede i gang. Fra høsten av får alle barna i de kommunale barnehagene i Åsnes svømmeopplæring. 

Publisert

Det er rundt 40 femåringer i de fire kommunale barnehagene i Åsnes. I løpet av høsten skal alle i bassenget på Flisa fem ganger, og ytterligere fem ganger i løpet av våren, skriver Østlendingen (krever innlogging).

Tall fra Redningsselskapet, gjengitt av NRK, viser at i alt 18 personer omkom i drukningsulykker i løpet av juli - én person mer enn samme periode i fjor. Så langt har 55 personer omkommet i drukningsulykker i Norge i år. 

I 2015 ble det for første gang bevilget penger over statsbudsjettet for å gjennomføre svømmeopplæring for barnehagebarn. For 2019 er det bevilget totalt 68 millioner kroner - men pengene blir ikke brukt opp. Til sammen over åtte millioner gjenstår av potten satt av i 2017 og 2018, ifølge en sak i VG i forrige uke. 

Vedtok barnehagesvømming

Ifølge Østlendingen ble det i budsjettmøtet i Åsnes kommunestyre i desember i 2018 enstemmig vedtatt at å starte med barnehagesvømming i kommunen, og det ble søkt om penger fra de offentlige midlene som er bevilget til dette.

– Det handler om vanntilvenning der ungene skal tørre å få vann i ansiktet, flyte og i hele tatt føle seg trygge på vann og å være i det. Når de kommer så langt at de blir det, vil de lettere lære seg å svømme. Vi kommer til å prøve oss litt fram det første skoleåret med dette tilbudet. I skolesammenheng er det bare fjerdeklassingene som har svømming på timeplanen. Det er viktig å komme i gang med slik opplæring lenge før ungene er fjerdeklassinger, sier styrer i Sønsterud barnehage, Eva Christensen, og fortsetter: 

– Vi kommer til å søke om midler til dette i årene framover så lenge det er midler å hente. Målet er at vi hvert år skal la femåringene i barnehagene bli trygge i og med vann. Private barnehager i Åsnes har alt prøvd dette, og de melder at det har vært en suksess. De er kjempefornøyde, og vi kommer til å støtte oss litt på erfaringene de har gjort.

Initiativet får ros fra Jeanett Krogeide, en av foreldrene i barnehagen. 

– Det er veldig viktig og bra at det tas et slik initiativ i barnehagene, og at det blir slik at alle kan få være med. Det er kanskje ikke alle foreldre som har råd til å la ungene være med på slike svømmeopplegg. Derfor er det utrolig bra at man får muligheten gjennom kommunen og barnehagene, sier hun til Østlendingen.

– Alt for mange drukningsulykker

En av politikerne bak initiativet er varaordfører Kristian Botten Pedersen (V). Han er glad for at et enstemmig kommunestyre står bak.

– Vi er selvsagt veldig fornøyd med at dette kommer i gang. Denne sommeren har det vært altfor mange drukningsulykker i landet. Måten å gjøre noe med dette på, er å sette enda mer fokus på opplæring fra enda tidligere alder enn før, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS