Norlandia Paradiset barnehage er en av barnehagene som tar svømmeopplæringen på alvor - men samtidig er det mange barnehager som ikke benytter seg av muligheten til å søke om penger.
Norlandia Paradiset barnehage er en av barnehagene som tar svømmeopplæringen på alvor - men samtidig er det mange barnehager som ikke benytter seg av muligheten til å søke om penger.

Rekordmange drukningsulykker - men pengene til svømmeopplæring i barnehagene blir ikke brukt opp 

Til nå i juli har det vært like mange drukningsulykker som hele sommeren i fjor. Samtidig er det bevilget 68 millioner kroner til svømmeopplæring av barnehagebarn - men pengene blir ikke brukt opp. 

Publisert

I 2018 druknet 102 mennesker i Norge. De fleste er voksne, men fire av dem var under 14 år gamle, og 15 var mellom 15 og 25 år.

Hittil i juli har like mange druknet som under rekordsommeren i fjor, kommer det fram i en sak i VG i dag. 

I 2015 ble det for første gang bevilget penger over statsbudsjettet for å gjennomføre svømmeopplæring for barnehagebarn. Ordningen har blitt videreført siden da. For 2019 er det bevilget totalt 68 millioner kroner som er fordelt på alle fylker. Venstres Abid Raja har kjempet hardt for å løfte temaet, og helt konkret for å starte svømmeopplæring i barnehagene. 

– Det at det var alt for mange oppslag om dårlig svømmekunnskaper hos våre yngste, og at det ofte har ført til alvorlige og fatale ulykker, gjorde meg frustrert, sa han til barnehage.no i fjor sommer. 

Men samtidig som tallene fra statistikken er dystre, blir ikke pengene til svømmeopplæring brukt opp. Til sammen over åtte millioner gjenstår av potten satt av i 2017 og 2018.

FAKTA

Les mer om ordningen og hvordan du søker om penger til svømmeopplæring i barnehagen her.

– Vi sitter igjen med ubrukte midler, og ser samtidig at både barn og innvandrere har for dårlige svømmeferdigheter, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til VG.

Nå oppfordrer han kommunene til å kartlegge hvilke behov de har - og bruke opp pengene i svømmepotten. 

Powered by Labrador CMS