Julie Remen Midtgarden (H) var statssekretær i Kunnskapsdepartementet for statsråd Jan Tore Sanner. Nå skal hun styre Oslo-barnehagene.
Julie Remen Midtgarden (H) var statssekretær i Kunnskapsdepartementet for statsråd Jan Tore Sanner. Nå skal hun styre Oslo-barnehagene.

Dette er Oslos nye barnehagebyråd

Julie Remen Midtgarden (H) er ny byråd for utdanning i Oslo. 

Publisert Sist oppdatert

Raymond Johansen (Ap) gikk av halv ti i dag. Det nye byrådet tiltrådte fra samme tidspunkt. En halv time senere kom Oslos nye byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) ut av Rådhuset for å presentere hovedstadens nye politiske ledelse. 

– Det er veldig gøy! Vi gleder oss til å komme i gang, sa Solberg da han kort presenterte de nye byrådene.

Det har lenge vært kjent at tidligere PBL-direktør Anne Lindboe (H) blir ordfører, mens Julianne Ofstad fra Frp blir varaordfører. 

I går presenterte Høyre og Venstre sin blågrønne byrådsplattform, Hammersborgerklæringen. I den forbindelse slo den påtroppende byrådslederen fast at «...barn og unges oppvekst og fremtid er det viktigste vi vil jobbe med, og kan jobbe med». 

Og lovet samtidig å jobbe for at Oslo skal være Norges beste by å vokse opp i. 

– Rett dame på rett sted

Byråden som skal bidra til det, er Julie Remen Midtgarden (H). Hun blir ny byråd for utdanning.  Mens avtroppende oppvekstbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) hadde ansvar for både skole, barnehager og barnevern, tas det siste ut og flyttes til byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, ifølge Nrk.

– Vi kommer til å jobbe med tidlig innsats, grunnleggende ferdigheter hos alle elevene, altså barn og unges begeistring når de kommer inn i skolen, sier Midtgarden i en sak i Dagsavisen.

– Det er en stor erklæring med masse bra politikk, så nå må vi sette oss ned og se på hva vi skal jobbe med først.

Til Nrk sier den ferske utdanningsbyråden at hun er veldig motivert for å jobbe for byens barn og unge.

– Det viktigste for oss er å jobbe for en skole hvor elevene opplever glede og mestring, og hvor de får utnyttet sitt potensial, sier hun, og lover samtidig at det nye byrådet skal være tettere på skolene, etaten og jobbe for det beste for elevene.

Byrådsleder Solberg trekker fram bakgrunnen fra Kunnskapsdepartementet, og arbeidet på Stortinget. Midtgarden var også byrådssekretær for presse og informasjon for Stian Berger Røsland (H) da han var byrådsleder før Raymond Johansen.

– I tillegg har hun bred erfaring fra næringslivet. Julie har fått en viktig og spennende oppgave. Det er rett dame på rett sted, sier den nye byrådslederen til Nrk.

Midtgarden kommer fra jobben som partner og byråleder i det Petter Stordalen-eide kommunikasjonsbyrået Storm Samfunn, skriver Aftenposten

– Under Julies ledelse har Storm Samfunn, som et nisjebyrå innen politikk og myndighetskontakt, lykkes godt i markedet. Det er rekruttert et solid team som jobber tett med noen av landets mest spennende kunder. Resultatet er en kraftig omsetningsvekst så langt i år og gode utsikter fremover. Vi er takknemlig for jobben Julie har gjort med å bygge et svært godt fundament for byrået, sier styreleder i Storm Samfunn, Per Valebrokk, i en pressemelding gjengitt av Kampanje.

Kjent for sektoren

Midtgarden var statssekretær fra april 2019 til Sanner tok over finansdepartementet i januar 2020. Hun jobbet dermed i Kunnskapsdepartementet da PBL i samarbeid med KS og Stine Sofie stiftelse lanserte Barnas verneombud i mai 2019

– Vold og overgrep mot barn er et viktig og veldig vanskelig tema. Derfor er det så bra at ulike aktører kan jobbe sammen slik som dere gjøre nå. Vi har alle sett tallene, hvor utbredt det er, og vet hvor store konsekvenser vold og overgrep mot barn kan få. Da tror jeg at prosjekter som Barnas verneombud er et veldig godt eksempel på hvordan vi må jobbe for både å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn, sa hun i den forbindelse

Hun var fersk i Kunnskapsdepartementet da Sanner la fram sitt forslag til ny barnehagelov 26. april 2019, og måtte blant annet forsvare arbeidet som lå til grunn for de nye beregningene av pensjonstilskudd til private barnehager. 

Et arbeid som ikke ble godt mottatt av daværende PBL-direktør Lindboe: 

– Departementet har bidratt til at det har festet seg et inntrykk av at private barnehager får én milliard mer i pensjonstilskudd enn det barnehagene bruker på pensjon for de ansatte. Men dette er ikke riktig, uttalte hun blant annet. 

Mens statssekretæren mente det var gjort en god jobb med høringsnotatet som ble sendt ut.

– Vi har bestilt et omfattende og oppdatert kunnskapsgrunnlag i arbeidet, i alt 10 rapporter. I tillegg har vi hatt en rekke møter med sektoren hvor vi har fått mange innspill til utfordringer vi bør løse i dagens barnehagesektor. Vi er opptatt av å utforme et regelverk som står seg over tid, og som sikrer at tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode. Samtidig må private barnehager ha en bærekraftig økonomi med tilstrekkelig overskudd til å sikre stabil og forutsigbar drift og mulighet til å gjøre nødvendige investeringer i barnehagen. Forslagene vi har hatt på høring skal legge til rette for et reelt mangfold av barnehager, gi gode driftsvilkår for ulike typer eiere og sikre at offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode, uttalte Midtgarden på vegne av Kunnskapsdepartementet da.

Åtte byråder

Fram mot dagens presentasjon har det vært en rekke spekulasjoner på hvem som blir de nye byrådene. I det avtroppende rødgrønne byrådet var det ni byråder, inkludert byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Det påtroppende styret består av åtte byråder - fem fra Høyre og tre fra Venstre.

– Antall byrådsavdelinger går fra ni til åtte. Byrådsavdelingen for næring og eierskap slås sammen med byrådsavdelingen for kultur, idrett og frivillighet. Frivillighetsfeltet flyttes til byrådsavdelingen for sosiale tjenester. Fornebuetaten flyttes til den nye byrådsavdelingen for kultur og næring. Barne- og familieetaten flyttes til byrådsavdelingen for sosiale tjenester, og voksenopplæring og fagskolene flyttes til byrådsavdelingen for utdanning. Digitaliseringsetaten Oslo Origo flyttes til byrådsavdelingen for finans, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Tidligere i dag meldte Aftenposten at Marit Kristine Vea (V) blir ny byråd for miljø og samferdsel, og Julianne Ferskaug (V) ny byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester. Hun får også ansvar for ruspolitikken. 

Hallstein Bjercke (V) får det tunge vervet som ny finansbyråd. James Stove Lorentzen (H) blir ny byråd for byutvikling, mens Saliba Andreas Korkunc (H) blir ny helsebyråd, mens Anita Leirvik North (H) blir byråd for næring og kultur. 

Powered by Labrador CMS