Det er ikke lov å legge ut bilder av andres barn i sosiale medier uten foreldrenes samtykke.

– Spør før du deler

Tenker du nøye igjennom hvilke og hvor mange barnebilder du deler på nett?

Publisert Sist oppdatert

Hverdagen er fylt med mange store og små begivenheter både på hjemmebane og i barnehagen som man gjerne vil forevige med et bilde. Med dagens teknologi er det enkelt å dele bildene våre med omverdenen. Det er imidlertid mange grunner til å reflektere over denne praksisen. Ivaretar vi barnas rett til personvern? Og hva synes barna selv om å bli tatt bilde av og at disse deles med andre?

7. februar er den internasjonale Safer Internet Day, en dag som markeres hvert år i over 100 land. Dagen er dedikert til barn og unges bruk av internett, og i år er mottoet: «Be the change – unite for a better Internet».

Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen markerte dagen med frokostseminar om barns rett til personvern og problemstillinger knyttet til deling av barnebilder på nett.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sto for åpningen av arrangementet. Han oppfordret foreldre til å tenke nøye igjennom hva de deler av bilder og informasjon om barna sine på nett.

– Det er ikke slik at det finnes en A4-løsning som passer for alle, men det å ha en bevissthet rundt hva man deler er helt avgjørende, sa kunnskapsministeren fra talerstolen.

Må få eie sin egen historie

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon deltok også på tirsdagens frokostseminar. Han er opptatt av at barn skal få lov til å eie sin egen historie.

– Som voksne bestemmer vi i stor grad selv hva slags historie vi ønsker at skal fortelles om oss. Vi legger ut bilder på sosiale medier fordi vi ønsker å fortelle en historie om oss selv og å fremstå på en spesiell måte. Vi som voksne har et veldig stort ansvar når vi allerede fra barna er bittesmå begynner å fortelle deres historie. Det er en historie de skal eie hele livet, sa Thon fra talerstolen.

Som voksen har man ansvar for at bildene man deler ikke setter barna i forlegenhet når de blir eldre. Når barna kommer i tenårene er det for eksempel ikke sikkert at de vil synes det er så morsomt å finne bilder av seg selv i bare bleie eller med mat klint utover hele ansiktet.

Spør barna før du deler

– Hva må man gjøre før man deler bilder av barn?

– Du skal spørre først og du skal respektere svaret. Og det er absolutt lov å ikke være med på bildet hvis man ikke ønsker det, svarer Thon.

– Mange barnehager og skoler har retningslinjer på hvordan de skal fotografere og hva som skal fotograferes. Det er smart for da får du en felles holdning blant de ansatte, og foreldrene ser hvilke regler som gjelder i den aktuelle barnehagen eller skolen. Hvis det blir diskusjoner kan det være greit å ha noe å vise til, forteller direktøren for Datatilsynet.

Thon påpeker også at man ved å ha fokus på aktiviteten – det barna gjør, tar på, lager  – kan få fine bilder uten å måtte ha med ansiktet til barna.

Ny veileder om deling av barnebilder

Nylig lanserte Datatilsyntet et nytt veiledningshefte om bilder av barn på nett. Her listes det blant annet opp noen huskeregler du bør forholde deg til før du eventuelt deler barnebilder – enten det er av dine egne eller andres barn:

1. Sett deg inn i reglene.

Hovedregelen er at du alltid skal be om samtykke fra alle som direkte eller indirekte kan gjenkjennes på et bilde føre det publiseres. Er personene på bildet under 15 år, må også foresatte samtykke til at bildet deles. Publiserer du bilder uten samtykke bryter du både åndsverksloven og personopplysningsloven. Dersom du tar bilder som ansatt ved barnehage, skole, fritidsaktivitet eller lignende, må du ha tillatelse også før bildet blir tatt. Når det arrangeres sammenkomster i barnehagen kan det være lurt å oppfordre foresatte til å være ekstra varsomme med hvilke bilder de tar, og minne om at det ikke er lov å dele bilder av andres barn uten tillatelse.

Spør alltid barnet før bildet deles. Er svaret nei, bør det respekteres. På den måten ivaretas barnas integritet i større grad, og du lærer dem å alltid spørre før bilder av andre deles.

2. Tenk over innholdet i bildene.

Barn har rett til personvern og privatliv og det er de voksnes oppgave å påse at denne retten blir ivaretatt. Jo mer privat en situasjon er, desto mer bør man vurdere å holde det privat. Også når barnehageansatte tar bilder for å dokumentere barnas aktiviteter, bør man vurdere hva det faktisk tas bilde av. Er det selve aktiviteten som skal dokumenteres trenger man kanskje ikke å ha med bilder der barna kan gjenkjennes? Nærbilder av aktivitetene, av barnas hender eller bilder der ansiktet ikke vises, er grep for å unngå problemene med gjenkjennbare barn på nett. For å sikre deg mot at bilder blir misbrukt, kan du bruke filter eller dårligere oppløsning når det er mulig. Det gjør bildene mindre interessante for andre.

3. Vurder mengde.

Del færrest mulig bilder av barn. Det er stor forskjell på å legge ut ett bilde i sosiale medier innimellom, og å poste hundrevis av bilder. Dersom foreldre og andre har delt mye informasjon om et barn på nett vil dette danne et bilde av barnet som det kan være vanskelig å endre eller bli kvitt. Dette kan være et bilde barnet selv ikke kjenner seg igjen i eller føler seg ukomfortabel med. Jo flere bilder som deles, jo mer detaljert blir den digitale profilen.

4. Vær bevisst på kanalvalg.

Hvis du har bestemt deg for å dele bilder av barn bør du vurdere hvilke og hvor mange kanaler som skal benyttes. Sørg for at bildene bare deles med dem du ønsker å dele dem med og ta forholdsregler for at ikke bildene havner i gale hender. Gå gjennom relevante sikkerhetsinnstillinger for å gjøre delingen så sikker som mulig.

5. Slett med jevne mellomrom.

Ta en «vårrengjøring» og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom. Dersom bildene ikke er tatt eller lagret i privat regi, men ved en barnehage, skole, fritidsaktiviteter eller lignende, gjelder egne regler for sletting. Dette har de selv ansvar for å sette seg inn i og forholde seg til.

(Kilde: Datatilsynet: «I beste mening – om bilder av barn på nett»)

I veiledningen finner du mer utfyllende informasjon om de fem punktene ovenfor. Her finnes også diskusjonsoppgaver som kan brukes på foreldre- og personalmøter.

Veilederen kan lastes ned eller bestilles på Datatilsynets nettsider.

På nettstedet Dubestemmer.no finner du også informasjon om bildedeling, diskusjonsoppgaver, filmer og annet. Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern og digital dømmekraft, og drives av Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS