– Danske barn er relativt stereotype i språkbruken allerede når de er ganske små, sier språkforsker Mikkel Wallentin.

Dansk studie: Jenter og gutter i barnehagen kan forskjellige ord

Mens jenter kan si ord som «kjole», «truser», «strømpebukser» og «halskjede», har guttene et ordforråd som inkluderer «brannbil», «motorsykkel», «gressklipper» og «helikopter».

Publisert

Omtrent fra de begynner å snakke følger barns tidlige språkbruk ofte et kjønnsstereotypt mønster. Det kommer fram i en ny studie fra Aarhus Universitet, omtalt på norsk av Forskning.no.

I studien har forskerne analysert data fra Wordbank-databasen, en åpen database der foreldre fyller ut en liste med ord små barn vanligvis lærer. De har brukt data fra omkring 39.000 barn – halvparten jenter – på 12–36 måneder fra 26 ulike språkområder. Over 3.000 av barna var danske.

Der viser det seg at mens jentene har et større ordforråd innen kategoriene «klær», «leketøy» og «kroppsdeler», kan guttene flere ord innen kategoriene «kjøretøyer» og «utendørsområder».

– Danske barn er relativt stereotype i språkbruken allerede når de er ganske små, sier språkforsker Mikkel Wallentin, som er studiens førsteforfatter, til danske videnskap.dk.

Wallentin er professor ved Avdeling for Lingvistikk, Kognitionsvidenskab og Semiotik ved Aarhus Universitet.

Han vil ikke komme med for mange råd basert på forskningen, men mener den kan bidra til at folk blir mer bevisste på hvordan de snakker til barn.

– Studien vår har i hvert fall økt min egen bevissthet på hvilke ord jeg bruker i hverdagen og som forelder. Når du har små barn, treffer du hele tiden valg om hva slags språklig univers du presenterer dem for, men de fleste gjør det ubevisst, sier han, og fortsetter:

– Hvis du prøver å slå av fordommene dine, er det lettere å få med seg hva barnet interesserer seg for. Barn kommer med ulike personligheter fra de er helt små, og mye av det har ikke noe med kjønn å gjøre.

Powered by Labrador CMS