Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.
Barna i Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune har gode forutsetninger for å lære seg trafikkreglene.

Da barna kom mandag morgen, ble de møtt av denne overraskelsen

– Tut og kjør i barnehagen!

Publisert Sist oppdatert

Hva skjer når du lar Bydrifts egne gateartister, Ingrid, Håvard, Kim og Vidar få boltre seg med veimalingsutstyr i Sandvedhaugen barnehage en gullfin helg midt i juni? Vel, da møtes barna av dette synet mandag morgen, skriver Sandnes kommune på Facebook.

Og ramser opp 500 meter med sykkelbane, komplett med blant annet rundkjøringer, gangfelt, bomstasjon, parkeringsplasser, busstopp, trafikklys - og til og med ferjekai med oppstillingsplasser.

Resultatet var, ifølge kommentarfeltet, slitne og lykkelige barn - og andre barnehager som ønsker seg det samme.

Tidlig trafikkforståelse

Det handler om forebygging. Sykkelbanene i barnehager er et av mange trafikksikkerhetstiltak som Sandnes kommune jobber med. Primus motor Vidar Fagerlund i avdeling Bydrift Vei & Prosjekt kan fortelle at gjengen har laget fire slike baner tidligere, i andre barnehager.

– Utgangspunktet er at sykkelbanene skal være en miniatyrutgave av veinettverket i samfunnet. De er et forsøk på å utvikle god trafikkforståelse allerede i barnehagene, slik at ungene vil ta gode valg i trafikken, sier Fagerlund, og fortsetter:

– Dette er absolutt noe av det mest meningsfulle vi holder på med. Jeg jobber med vei hver eneste dag, men å få bidra til å så noen frø hos barnehagebarna er veldig kjekt. Og, ikke minst, å se reaksjonen når de kommer i barnehagen!

Sykkelbanene er også skreddersydd til hver enkelt barnehage med for eksempel varelevering der de har oppbevaring av uteleker.

– Når vi først gjør noe sånt, så går vi all inn. Det koster penger, men er samtidig en billig investering i framtida. Og sammenligner du det med hva et lekeapparat koster, som må godkjennes hvert år, koster det ikke mye. Her kan du også sysselsette mange av barna samtidig.

Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.

Trafikksikker kommune

Sandnes kommune ble kåret til Årets trafikksikkerhetskommune i 2022.

– For å bedre trafikksikkerheten i hele landet, er vi helt avhengig av lokalt engasjement. Sandnes kommune har over flere år vist et slikt engasjement, og det har gitt resultater. Kommunen har jobbet målrettet og systematisk i sitt arbeid for å bedre trafikksikkerheten, og er et godt forbilde. Jeg er glad for å kunne kåre Sandnes kommune som Årets trafikksikkerhetskommune, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård da han overrakte prisen og én million kroner i premie.

Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.

– Pengene skulle brukes på forebyggende tiltak, som nettopp sykkelbaner i barnehagene. Alle skoler i kommunen har etablert hjertesoner, og oppfordrer elevene til å gå eller sykle til skolen, forteller Fagerlund.

Sammen med kollegene Ingrid Bratseth, Håvard Hogstad og Kim Robert Glitza brukte han hele helga. Fra tidlig om morgenen til sent på kveld, i 25 varmegrader, for å bli ferdig til barnehagestart mandag.

– Det er litt av greia, at barna skal gå ut porten med grå og kjedelig asfalt, og så komme inn mandag og det ser sånn ut. Jeg var innom en tur i dag og snakket med to av de som jobber i barnehagen, de kunne fortelle at de aldri har sett så mange barn ute samtidig. Ingen av syklene sto i ro.

Barnehagen ligger i Sandved bydel, har 17 avdelinger fordelt på seks hus og to tun.

– Dermed ble det fergeforbindelse mellom tunene. Barna skal få bryne seg både på bomstasjoner og ikke minst å stå i fergekø, og vente på en ferge som aldri kommer, sier han og ler.

Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.

Etablere gode vaner

Fagerlund jobber til daglig med skilt, og har dermed kvalitetssikret skiltingen.

– Dette er noe vi jobber med til daglig, så da er det spesielt kjekt å ta det inn i barnehagene. Forhåpentligvis tar de dette med seg videre inn i barneskoleårene og etablerer gode vaner for å gå eller sykle til skolen. Dette er viktig også for å styrke barn og unges fysiske helse og bidrar til gode sykkelferdigheter.

Han forteller at satsingen kommer til å fortsette, og flere barnehager kommer til å få tilsvarende baner etter hvert.

– Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra barnehagene. Sykkelbanene er viktige for alle aldersgruppene i barnehagen da barna har ulik trafikkforståelse i de ulike alderne. Vi har fått tilbakemelding fra flere barnehager om at de ønsker tilsvarende sykkelbaner. Foreløpig prioriterer vi å etablere en sykkelbane i hver bydel slik at ungene i nabolaget kan bruke sykkelbanen på kveldstid og i helgene, sier Fagerlund, og legger til at det gjør at også andre barn, som ikke går i barnehagen, kan bruke banene.

– Er dere spesielt kreative på deres avdeling?

– Ja, det vil jeg kanskje si.

Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.
Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.
Sandvedhaugen barnehage i Sandnes kommune.
Powered by Labrador CMS