Syv tre- og fireåringer i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage har denne våren bygget sin egen kafé sammen med vaktmester Johnny Lauten.
Syv tre- og fireåringer i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage har denne våren bygget sin egen kafé sammen med vaktmester Johnny Lauten.

Barnas kafé

Snekring og planleggingsmøter har denne våren preget hverdagen til syv tre- og fireåringer i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage. Sammen med vaktmester Johnny har de bygget sin egen kafé.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagen på Mortensrud i Oslo har fått en ny attraksjon på lekeområdet sitt. Midt blant høye furutrær står et lite bygg med en knall oransje dør og like oransje vinduskarmer. «KAPTEIN KANVAS KAFE» står det på skiltet som pryder den ene kortveggen.

Rundt det lille bygget svermer seks barn ikledd oransje kokkeluer og matchende forklær laget av moren til et av barna.

– Oransje er fargen til Kanvas-barnehagene, forklarer daglig leder Guro Lund Eriksen. Hun har æren av å være dagens første kunde.

På menyen står hjemmelaget pastasalat og sukkererter.

– Jeg tar en sånn, sier Lund Eriksen og peker på boksen med sukkerertene.

– Det blir 40 kroner, svarer Emil (4) og Vidar (4).

Den daglige lederen fisker opp et gammelt bankkort av lomma, drar kortet gjennom kortautomaten og trykker inn koden.

– Vær så god, sier barna og plasserer en sukkerertbelg i hånden til Lund Eriksen, som nå har fått en kø av sultne kunder bak seg.

Prosjektmøte med Kanvas-ledelsen

Ideen om å bygge kafé kom da barnehagen skulle kvitte seg med noen gamle stoler og bord fra Ikea.

– Vi hev møblene ut og tenkte at barna bare kunne leke med dem til de ble helt ødelagt før vi kvittet oss med dem. Etter hvert så vi at de flyttet rundt på bordene og stolene og lagde mobile kafeer. De hadde veldig mye god lek med kafeene og restaurantene sine, og da tenkte vi at det hadde vært gøy å ha en «ordentlig» kafé her, forteller Lund Eriksen.

Ønsket om en egen kafé ble tatt godt imot av eiendomsavdelingen i Kanvas. Etter at barna hadde tegnet og forklart for de ansatte i barnehagen hvordan de ville at kafeen skulle se ut, dro prosjektgruppa bestående av syv tre- og fireåringer til Kanvas’ kontorer i Møllergata for å delta på prosjektmøte.

– Det var et ordentlig prosjektmøte med sjefen i eiendomsavdelingen, vaktmester Johnny og markedssjefen i Kanvas. Barna tegnet, skrev og forklarte og fikk juice og frukt. Etterpå spiste vi lunsj med administrasjonen og det var veldig stas. De ble tatt skikkelig på alvor, sier Lund Eriksen.

Også barna tok møtet på høyeste alvor, forteller den daglige lederen.

Under T-baneturen på vei til byen lurte en nysgjerrig mann på om barna skulle på tur. Svaret han fikk fra tre år gamle Emil var følgende:

– Nei, vi skal på møte på Kanvas, for vi skal bygge en kafé.

– De er blitt veldig opptatt av møter og prosjektgrupper, forteller Lund Eriksen.

Barns rett til medvirkning

Kanvas-ledelsen og de ansatte i Rudshøgda naturbarnehage så kaféprosjektet som en gylden mulighet til å involvere barna i barnehagens daglige virksomhet.

I Barnehageloven § 3 understrekes det at barn skal få muligheten til å gjøre nettopp dette:

«Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.»

Barnehagen fikk derfor klarsignal til å bygge kafeen under forutsetning av at barna skulle ta del i hele byggeprosessen, fra planlegging til ferdigstilling.

– De skal føle at det er deres kafé, sier Lund Eriksen.

– Vi ønsket også å vise at det ikke er noe farlig å la barna få prøve seg på snekring, legger hun til.

Byggingen startet i midten av april, med Kanvas-vaktmester Johnny Lauten som byggmester og barna som ivrige hjelpere.

– Barna har saget, skrudd, hamret, drillet, målt og sortert skruer, sier Lund Eriksen.

I byggeperioden var vaktmesteren innom barnehagen flere ganger i uken. Det var svært populært blant barna.

– Han har blitt en helt. Med en gang de ser han komme står de og venter og roper på han. Alle vet hvem han er og foreldrene til barna i gruppa forteller at de snakker mye om Johnny, sier den daglige lederen.

De små detaljene

Kafeen er utrustet med både blomsterkasse, markise, menytavle og komfyr. Egen kortmaskin har den også, for barna i Rudshøgda naturbarnehage har registrert at betalingskort er fremtiden.

– Kortmaskinen var en av de første tingene de ville ha, sier Lund Eriksen.

Hun forteller at det er de minste barna, treåringene, som har bidratt aller mest under byggeprosjektet.

– De har hatt mest tålmodighet. De har sittet og ventet på Johnny og har virkelig tatt jobben på alvor.

– Hva har barna lært underveis?

– De har lært å samarbeide, og de har også lært mye om måling og mengder. De er veldig opptatt av tommestokkene sine, sier Lund Eriksen.

Uteservering

«KAPTEIN KANVAS KAFE» sto ferdig i midten av juni. Under den store åpningen serverte barna i prosjektgruppa vaskekte pølser til de øvrige barna i barnehagen.

I fremtiden vil menyen hovedsakelig bestå av lekemat, opplyser Lund Eriksen.

– Vi skal også ha noen lave bord og stoler utenfor kafeen. Da blir det en ordentlig kafé med ordentlig uteservering, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS