Søndag begynte det å brenne på Galsomelen avfallsanlegg i Nordreisa. Mandag måtte Reisa Montessoribarnehage stenge dørene på grunn av røyk.
Søndag begynte det å brenne på Galsomelen avfallsanlegg i Nordreisa. Mandag måtte Reisa Montessoribarnehage stenge dørene på grunn av røyk.

Beordret stengt etter storbrann: – Nå sitter vi hjemme hos meg og jobber

Søndag begynte det å brenne i søppelanlegget omlag en kilometer fra Reisa Montessoribarnehage. Mandag formiddag ble barnehagen beordret stengt.

Publisert

– Barna kom om morgenen, og da holdt vi oss innendørs. Det var så stygg lukt av røyken. Rundt halv elleve om formiddagen fikk vi beskjed av politiet om at vi måtte stenge. Det var rimelig grått da de siste barna dro hjem om formiddagen.

Det sier styrer Mona Høgli Eriksen i Reisa Montessoribarnehage, som aldri har opplevd noe lignende. 

– Jeg har vært styrer her siden 1992, og det er bare andre gang jeg har opplevd å måtte stenge barnehagen. Sist var vi fri for vann, sier hun. 

Omfattende slukningsarbeid

Det var søndag at brannen i Galsomelen avfallsanlegg i Nordreisa startet. Røykutviklingen har vært voldsom. I går formiddag ble et sted mellom 40 og 50 husstander i et område på opptil en kilometer fra brannen evakuert. 

Brannmannskapene har hatt en stor jobb med å slukke brannen, som går tre meter ned i bakken på søppelanlegget. I morges fikk de lokale brannmannskapene hjelp av Tromsø brannvesen, som bistår med både mannskap og biler. Forsvarets 339-skvadron er også med i slukningsarbeidet, som har pågått døgnet rundt siden søndag. 

Fremdeles brenner det i søppelanlegget. 

– Mandag formiddag var vi og bar kaffe, kjeks og vann til brannmannskapene som var her for å fylle tankene. Brannhydrantene står her ved skolen, forteller barnehagestyreren. 

Hun leder barnehagen som ligger i tilknytning til Reisa Montessoriskole. Det er 18 barn og fem ansatte i barnehagen. 

Reisa Montessoribarnehage er en del av skolen, og har 18 barn.
Reisa Montessoribarnehage er en del av skolen, og har 18 barn.

– Heldigvis er det sommer, og bare ti av barna var her da vi fikk beskjed om å stenge. Men jeg håper vi kan åpne igjen i morgen. Hvis ikke får vi finne en løsning, sier hun. 

– Ta forbehold

Eriksen sier både barna og foreldrene tok nyheten om stengingen med fatning. 

– Alle skjønner det, og det har ikke vært noen sure miner. Alle vil beskytte ungene sine fra røyken. Dessuten er det jo ikke bare vi som er evakuert - det gjelder hele bygda Snemyr, og også en del som bor på andre siden av elven. 

I går fikk innbyggerne i kommunen beskjed om å ta forbehold om at røyken fra brannen kunne være giftig. I dag er beskjeden fra kommuneoverlege Øyvind Roarsen at dersom det ikke er ubehag skal det ikke være farlig å være ute.

– Følg med på røykutvikling og vindretning og ta dine forholdsregler. Spesielt ber Nordreisa kommune astmatikere og de med luftveisplager om å vise varsomhet. Har noen merket vedvarende ubehag, særlig ved pusteproblem som følge av eksponering av røyk fra Galsomelen, bør de ta kontakt med lege, er beskjeden på hjemmesidene til kommunen.

– I begynnelsen var det nok en del usikkerhet rundt hva det var som egentlig brant, særlig siden det brant så langt ned i fyllingen, sier styreren. 

Jobber hjemme hos sjefen

Klokken tolv i dag kom beskjeden om at det ikke lenger er åpne flammer i anlegget, og at røykutviklingen har avtatt noe. Mona Høgli Eriksen, som bor flere kilometer unna brannen, sier røyken lå tett også der da hun sto opp i morges. 

– Vi får ny oppdatering klokken tre i dag, og da må vi vurdere om vi kan åpne igjen i morgen eller ikke. Akkurat nå har vi ikke noen løsning for barna, men vi ansatte sitter hjemme hos meg og jobber, sier hun. 

Hvis det ikke blir aktuelt å åpne i morgen, vil hun prøve å finne en annen løsning. 

– Det blir uholdbart for foreldrene at vi skal være stengt så lenge. Per i dag har vi ikke noe sted å gjøre av ungene, men hvis vi blir nødt til å holde stengt videre, må vi kanskje høre med en av de andre barnehagene i bygda om de har plass til oss. 

Powered by Labrador CMS