Stedjetunet ble søndag kveld rammet av brann. Hovedbygningen er ifølge flere kilder utbrent innvendig.
Stedjetunet ble søndag kveld rammet av brann. Hovedbygningen er ifølge flere kilder utbrent innvendig.

Barnehager rammet av branner

Barna måtte mandag flytte over i midlertidige lokaler etter en storbrann i Sogndal søndag kveld. Også i Sarpsborg ble en barnehage rammet av brann i helgen.

Publisert Sist oppdatert

Stedje barnehage åpnet i januar 1979 og er den eldste heldagsbarnehagen i Sogndal. Søndag ble deler av barnehagen ødelagt da hovedbygningen på Stedjetunet ble totalskadd i en storbrann.

Firda skriver mandag morgen at hovedbygningen er fullstendig utbrent.

To bygninger ikke brent

Barnehagen holder til i tre ulike bygninger på Stedjetunet. Den ene avdelingen holder til i hovedbygningen som nå er ødelagt av brann. De to andre bygningene har ikke brent, men kan være påført betydelige røykskader.

–  Det er altfor tidlig å si noe om tilstanden på bygningene. I dag er vi bare veldig, veldig glade for at det ikke var folk i bygget, sier styrer Gunnhild Holen i Stedje barnehage til barnehage.no.

Midlertidig løsning

Sammen med foreldre og kommunen har den privateide barnehagen funnet en midlertidig løsning allerede fra i dag mandag.

–  I dag har folkehøgskolen åpnet lokalene for oss. Så må vi jobbe med å finne løsninger for morgendagen og resten etter hvert som vi vet mer. Men det er mange foreldre som har tilbudt seg å være hjemme med barn, så vi har ikke så mange barn her nå, sier styrer Gunnhild Holen.

Tror de får flytte tilbake

Ordfører Jarle Aarvoll (Ap) sier til barnehage.no at han har god tro på at de to bygningene som ikke brant vil være mulig å flytte tilbake til etterhvert.

–  Bygningene er utsatt for mye røyk, og de ligger rett i nærheten av en stor branntomt. Så det er mange uavklarte spørsmål rundt når barnehagen eventuelt kan flytte tilbake. Men vi håper å få flere svar i løpet av dagen, sier Aarvoll til barnehage.no.

Kirkekontor og arkitektfirma

I tillegg til Stedje barnehage holdt kirkekontoret og et lokalt arkitektfirma til på Stedjetunet.

«Fleire innbyggarar har vendt seg til kommunen og stilt hus til disposisjon for dei som held til på Stedjetunet. Dette set kommunen stor pris på», skriver Sogndal kommune på sin hjemmeside.

Det var klokka 18.41 søndag at alarmsentralen i Florø fikk melding om brannen. Det var en automatisk brannalarm som varslet om at noe var galt.

Stedje barnehage er eid av Stiftinga Stedjetunet.

Barnehage-brann i Sarpsborg

Også i Sarpsborg ble en barnehage rammet av brann i helgen. Lande gård barnehage, som har 66 barn, ble søndag totalskadet i brann.

–  Jeg er takknemlig for at ikke mennesker er blitt skadet – at det bare er materielle skader, sier styrer Therese Thue Skøyen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Lande gård barnehage håper på å ha driften i gang igjen i nye lokaler førstkommende onsdag.

Powered by Labrador CMS