Onsdagt var det igjen full fart i Lande gård barnehage som etter brannen har flyttet til midlertidige lokaler. Fra venstre: styrer Therese Thue Skøyen sammen med barna Liam Teie Tømmerholt og Hannah Grinaker Engsløkken.
Onsdagt var det igjen full fart i Lande gård barnehage som etter brannen har flyttet til midlertidige lokaler. Fra venstre: styrer Therese Thue Skøyen sammen med barna Liam Teie Tømmerholt og Hannah Grinaker Engsløkken.

Tre dager etter brannen åpnet barnehagen i nye lokaler

Alt gikk tapt da Lande Gård barnehage i Sarpsborg søndag ble totalskadd i brann. Onsdag morgen kunne voksne og barn igjen smile – på plass i nye lokaler.

Publisert Sist oppdatert

– Det har gått overraskende bra. Foreldrene fikk omvisning da de kom på morgenen, men barna ville at de skulle dra. Barna slo seg til ro med det samme, så det har vært en veldig positiv opplevelse, sier pedagogisk leder Stine Paulsen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Overfor barnehage.no sier styrer Therese Thue Skøyen:

– Det har gått veldig raskt unna. Men vi har det bra. Vi er på plass her, og lokalene funker. Noen utfordringer er det selvfølgelig med å flytte på så kort varsel. Men her er det stor dugnadsånd, og det vi prioriterer aller høyest er jo at barna skal ha det trygt og bra.

Nesten påfallende normalt

Og det ser det ut til at de lykkes godt med.

– Folk som kommer innom her sier at situasjonen er så normal at det virker som om vi har vært her i flere år, sier styreren.

– I og med at mange av barna tror at vi voksne er i barnehagen hele tiden, har det vært viktig for oss å vise at vi er ikke borte selv om barnehagen er borte. Når vi viser at vi fortsatt er her, skaper det trygghet blant barna, legger hun til.

Fikset lokale på få timer

Det var tidlig søndag formiddag at sjokkmeldingen kom om at Lande Gård barnehage i Sarpsborg sto i brann. Styreren og eierne var på plass kort tid etter. Men det var lite de kunne gjøre.

– Vi ble stående litt og se på brannen. Vi varslet foreldre og ansatte. Og så gikk vi i gang med å finne et nytt lokale, sier Therese Thue Skøyen.

I løpet av få timer fikk de lovnad om å kunne leie et hus som tilhører Arbeidernes jakt- og fiskerforening. Deler av bygningen var fram til for om lag ett år siden blitt brukt av en kommunal barnehage, men alt sto nå tomt.

– Vi hadde lokalet raskt på plass, men kunne ikke gå ut med noe før vi hadde fått det godkjent av kommunen, sier styreren.

Overveldet over omtanke

Da det ble kjent i Sarpsborg at barnehagelokalene var blitt totalskadd i brannen, var det mange som tok kontakt for å ville hjelpe barnehagen ut av knipa.

– Vi er overveldet over hvor mange som har villet hjelpe, sier styreren.

For barnehagen var det imidlertid viktig å finne et lokale der det var plass til alle de 66 barna. Særlig i den situasjonen som de var havnet i, mente ledelsen det var viktig å holde alle samlet.

– Ikke minst med tanke på når barna skal bearbeide og snakke om det som har skjedd, sier Skøyen.

Barna spør

For naturligvis har barna fått med seg at barnehagen deres er ødelagt i en alvorlig brann.

– Ja, absolutt. Og det kommer mange spørsmål. Men så er barn barn. De spør, og så får de svar, og så er de tilbake i leken. Men vi kommer til å følge med i lang tid framover på om noen får noen reaksjoner i etterkant, sier Therese Thue Skøyen.

Barnas vogner, soveposer og skiftetøy ble ødelagt i brannen. Det samme gjaldt alt teknisk utstyr barnehagen eide. Og tegninger barna har laget. Og ikke minst pepperkake-adventskalenderne som hang på veggen inne på hver av avdelingene.

All nødvendig informasjon knyttet til driften av barnehagen er lagret i et skybasert system.

– Det er vi veldig glad for i dag, sier hun.

– Er blitt vant

Sarpsborg Arbeiderblad var på besøk i barnehagen samme dag som den ble åpnet i nye lokaler. Der snakket journalisten med 5-årige Liam Teie Tømmerholt:

– Hvordan er det å være i den nye barnehagen?

–  Det er fint. Det er like bra her. Men det var litt annerledes da jeg kom hit for første gang. Jeg har ikke vært her før, sier Liam.

– Var det litt skummelt?

– Ja, men ikke nå lenger. Nå er jeg blitt vant til den nye barnehagen.

Skal bygge nytt

Lokalene de nå bruker er midlertidige. Planen er å jevne brannruinene med jorda og bygge opp en helt ny barnehage der den forrige sto.

– Det er litt vanskelig å si på stående fot hvor lang tid det vil gå før vi er på plass. Men vi er allerede i dialog med arkitekter for å se på planløsninger og ideer. Så vi skal definitivt tilbake, sier styrer Therese Thue Skøyen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

 

Powered by Labrador CMS